Van boosheid naar liefdesverklaring bij politiek Ameland

BALLUM – Na de toelichting van de informateurs Lodewijks en Van Barneveld willen bijna alle fracties reageren, verklaren, discussiëren, beschuldigen, verwijten om ten slotte elkaar de liefde te verklaren. Alleen het CDA is stil. Jeroen de Jong wil wachten met zijn verklaring tot na de informatie. De stilte wordt hem niet in dank afgenomen: Rudolf Teuben: “Het zoveelste zwaktebod. U gaat af als een gieter!”

“Hoe zijn de informateurs benoemd?” Dat wil Jeppe Groenewold van Ameland ’82 allereerst weten. De vraag wordt niet beantwoord, maar uit de toelichting van de informateurs blijkt dat de CDA-voorzitter en VVD-voorzitter samen zelfstandig het voortouw hebben genomen.

A’82 is helemaal niet uit de coalitie gestapt, zegt A'82. Dat is in alle emotie wel door Groenewold gezegd op de bewuste vergadering van 3 april, maar voor werkelijk uit de coalitie stappen is een papierwinkel nodig. Die stap heeft A’82 niet gezet.

“Wij wilden de coalitie wel repareren,” gaat Groenewold verder. Dat vonden de informateurs een goed idee. Cruciale vraag was of het CDA dat wel wilde en daarop antwoordde de CDA-fractie met “ja”, op fractievoorzitter Jeroen de Jong na. A’82 stelde een verklaring op, maar Jeppe Groenewold tekende die niet. Hij wilde eerst een volmondige bevestiging van het hele CDA. Het ontbreken van die ene handtekening, was voor de informateurs reden om verder te kijken. Dat voorzitter Tonny de Jong op het moment suprême telefonisch niet bereikbaar was heeft daarbij niet geholpen. De informateurs stapten naar de PvdA, maar ook daar stokte de informatiepoging

“Jullie leggen de schuld bij Ameland ’82, maar jullie informatie is ook mislukt,” zegt Groenewold tot op het bot getergd. “Gelukkig hebben we een paar lokale partijen hier die de grootste zijn. Het is maar goed dat ze er zijn, dan kunnen die een bestuur vormen.” Daarop volgt een schorsing, waarna Piet IJnsen van Algemeen Belang Ameland fluitend de raadszaal weer binnenstapt. De liefdesverklaring van A’82 was in de kleine pauze goed opgevat door ABA en deze twee partijen, die samen een meerderheid in de raad vertegenwoordigen, gaan het voortouw nemen voor een nieuw informatieproces.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *