Vakantiehuis Ameland

In de hectiek van het moderne leven, waar stress en drukte vaak de boventoon voeren, verlangen velen naar een oase van rust en ontspanning. En wat is een betere manier om te ontsnappen aan de dagelijkse sleur dan het bezitten van een vakantiehuis op het betoverende eiland Ameland? Met zijn ongerepte natuur, adembenemende landschappen en sfeervolle dorpjes biedt Ameland niet alleen een toevluchtsoord voor de ziel, maar ook een investeringskans voor degenen die dromen van een eigen stukje paradijs. 

Dit artikel neemt je mee op een reis door de mogelijkheden en overwegingen bij het kopen van een vakantiehuis Ameland. Of je nu op zoek bent naar een plek om te onthaasten, een investering in vastgoed overweegt, of simpelweg een thuis weg van huis wilt hebben, Ameland heeft voor elk wat wils. Ontdek de unieke charme van dit Waddeneiland en laat je inspireren om de stap te zetten naar het verwezenlijken van je droom van een eigen vakantiehuis op deze idyllische locatie.

Is een vakantiehuis huren op Ameland beter dan een vakantiehuis kopen op Ameland?

Natuurlijk hoef je niet beslist een vakantiehuis te kopen op Ameland. Een vakantiehuis huren op Ameland is immers ook mogelijk. Eigenlijk moet je zelf bepalen welke optie je beter vindt voor je vakantie Ameland, dit hangt immers grotendeels van je eigen voorkeuren en wensen af. Toch willen we je wel een beetje helpen. Hieronder noemen we daarom de voordelen van een vakantiehuis kopen en huren op Ameland.

Voordelen van een vakantiehuis kopen op Ameland

 • Eigendom: Een vakantiehuis kopen op Ameland geeft je eigendom op een prachtige locatie. Het kan een investering zijn die in waarde stijgt en waar je op lange termijn van kunt profiteren.
 • Persoonlijk gebruik: Als eigenaar heb je de vrijheid om je vakantiehuis naar eigen wens aan te passen en te gebruiken wanneer je maar wilt, zonder afhankelijk te zijn van beschikbaarheid.
 • Potentiële inkomsten: Je kunt overwegen je vakantiehuis Ameland te verhuren wanneer je er zelf geen gebruik van maakt, waardoor het een potentiële bron van inkomsten wordt.

Voordelen van een vakantiehuis huren op Ameland

 • Flexibiliteit: Huur biedt flexibiliteit, omdat je kunt kiezen voor verschillende accommodaties en locaties op het eiland, afhankelijk van je behoeften en voorkeuren.
 • Onderhoudsvrij: Als huurder ben je meestal niet verantwoordelijk voor het onderhoud van het vakantiehuis. Eventuele reparaties of problemen worden vaak behandeld door de verhuurder.
 • Financiële overwegingen: Een vakantiehuis huren op Ameland kan op korte termijn financieel voordeliger zijn dan de aankoop van onroerend goed, omdat je geen grote investering hoeft te doen.

Het komt er dus op neer dat beide opties hun eigen voor- en nadelen hebben. De beste keuze hangt daarom helemaal van jezelf af. Kijk hierbij naar je persoonlijke omstandigheden, maar ook je voorkeuren en doelen. Eventueel kun je ook in gesprek gaan met een vastgoedspecialist of financieel adviseur om advies in te winnen zodat de keuze wat makkelijker wordt.

Waarom een vakantiehuis kopen op Ameland?

Er zijn tegenwoordig al veel mensen die een luxe vakantiehuis Ameland hebben gekocht. Als je dit ook overweegt, wil je uiteraard weten waarom een vakantiehuis kopen op Ameland een goed idee is. Hieronder geven we daarom een paar redenen waarom mensen kiezen voor het kopen van een vakantiehuis op Ameland:

 1. Idyllische locatie: Ameland is een van de prachtige Waddeneilanden met adembenemende landschappen, uitgestrekte duinen, en schitterende stranden. Het biedt een idyllische omgeving voor ontspanning en natuurliefhebbers.
 2. Ontsnapping aan de dagelijkse sleuren: Een vakantiehuis op Ameland biedt een perfecte ontsnapping aan de drukte van het dagelijkse leven. Het eiland straalt rust uit en biedt een kalmerende omgeving waar je kunt genieten van quality time met vrienden en familie. Met een eigen recreatiewoning kun je altijd een vakantie Ameland beleven! 
 3. Eigen plek voor ontspanning: Als eigenaar heb je een eigen plek waar je kunt ontspannen en tot rust kunt komen. Je kunt je luxe vakantiehuis Ameland inrichten naar jouw smaak en het als een tweede thuis beschouwen.
 4. Potentiële inkomstenbron: Als je ervoor kiest om je vakantiehuis te verhuren wanneer je er zelf geen gebruik van maakt, kan het een potentiële bron van inkomsten worden. Vooral tijdens toeristische seizoenen kan de vraag naar vakantieaccommodaties hoog zijn. Mogelijk kun je ook een camping of B&B beginnen bij je recreatiewoning.
 5. Investering in vastgoed: Ameland, met zijn aantrekkelijke locatie en toeristische aantrekkingskracht, kan een waardevolle vastgoedinvestering zijn. De waarde van onroerend goed op populaire vakantiebestemmingen heeft vaak de neiging te stijgen, wat op lange termijn financiële voordelen kan opleveren.
 6. Familie- en vriendenbijeenkomsten: Een vakantiehuis op Ameland biedt een geweldige plek voor familie- en vriendenbijeenkomsten. Je kunt samen kostbare momenten delen in een ontspannen en informele omgeving. Dit is al helemaal het geval als je een groepsverblijf koopt op Ameland. 
 7. Culturele en recreatieve activiteiten: Ameland biedt niet alleen natuurlijke schoonheid, maar ook diverse culturele en recreatieve activiteiten. Of het nu gaat om wandelen, fietsen, watersporten of het verkennen van de lokale cultuur, er is voor elk wat wils. Actief zijn op Ameland is dan ook zeker mogelijk! 

Al met al zijn er dus genoeg redenen om ervoor te kiezen om een vakantiehuis te kopen op Ameland. Uiteraard moet je wel zeker zijn van je keuze, aangezien een recreatiewoning te koop op Ameland vaak niet goedkoop is. Zorg er daarom voor dat je financieel in staat bent om het huis te kopen en te onderhouden. 

Recreatiewoning te koop op Ameland: tips

Kies je er uiteindelijk toch voor om een vakantiehuis op Ameland te kopen? We raden je dan aan om niet zomaar de eerste de beste optie te kopen. In plaats daarvan moet je echt grondig op zoek gaan naar de beste recreatiewoning te koop op Ameland. Gebruik hierbij de onderstaande tips, je krijgt dan zeker geen spijt van je keuze en geniet elke keer weer van je vakantie Ameland:

1. Grondige marktkennis

Om een weloverwogen beslissing te nemen bij het kopen van een recreatiewoning op Ameland, is het cruciaal om een grondige kennis van de vastgoedmarkt te hebben. Onderzoek recente transacties, analyseer prijstrends en vergelijk eigendommen in verschillende delen van het eiland. Het begrijpen van de marktwaarde zal je helpen bij het bepalen van een redelijke aankoopprijs en het identificeren van mogelijke investeringskansen. 

2. Locatiegerichte overwegingen

De locatie van je vakantiehuis is van onschatbare waarde. Overweeg de nabijheid van voorzieningen, de toegang tot het strand en de aantrekkelijkheid van de omgeving. Een woning met een gunstige ligging kan niet alleen het plezier van jouw verblijf vergroten, maar ook de waarde van het onroerend goed op lange termijn verhogen.

3. Financiële planning en budgettering

Stel een duidelijk financieel plan op en houd rekening met alle kosten, waaronder aankoopprijs, onroerendgoedbelasting, verzekeringen en onderhoud. Zorg ervoor dat je een realistisch budget hebt en dat je de financiële verplichtingen op korte en lange termijn kunt dragen. Vervolgens kun je pas echt op zoek gaan naar een prachtig luxe vakantiehuis Ameland. 

4. Duurzaamheid overwegen

Bij het kiezen van een recreatiewoning is duurzaamheid een belangrijke factor. Investeer in energiezuinige voorzieningen en materialen om operationele kosten te verlagen en bij te dragen aan milieuvriendelijkheid. Dit kan niet alleen gunstig zijn voor het milieu, maar ook voor jouw portemonnee op de lange termijn.

5. Profiteer van lokaal advies

Maak gebruik van de expertise van lokale makelaars en vastgoedexperts op Ameland. Zij kunnen waardevolle inzichten bieden in de marktdynamiek, lokale regelgeving en specifieke overwegingen met betrekking tot het eiland. Lokaal advies kan een cruciale rol spelen bij het nemen van weloverwogen beslissingen en het maximaliseren van je investering.

Zijn er veel vakantiehuizen te koop op Ameland?

Je weet dus nu waar je op moet letten bij het kopen van een recreatiewoning op dit mooie Waddeneiland, maar uiteraard moeten er dan ook nog genoeg opties beschikbaar zijn. Dat vormt gelukkig geen probleem! Je hebt zelfs verbazingwekkend veel keuze als je op zoek gaat naar een recreatiewoning te koop op Ameland. Hierbij kun je bijvoorbeeld kiezen voor een huisje op een vakantiepark, maar er zijn ook diverse normale woningen in de gemeente Ameland verkrijgbaar op Funda die je als vakantiehuis kunt gebruiken na de aankoop. We raden je aan om zelf gewoon eens een keer online te zoeken en wellicht vind je de recreatiewoning van je dromen. Daarnaast kun je ook een lokale makelaar bellen om te vragen wat hij/zij op het moment in het aanbod heeft. Zo is de kans groot dat je een recreatiewoning te koop op Ameland vindt die helemaal past bij je wensen en voorkeuren. In dit artikel noemen we bijvoorbeeld alvast een paar goede opties!

Vakantiehuis te koop Buren Ameland

Op de sites van Huislijn en Funda staan diverse recreatiewoningen te koop. Het zou dus maar zo kunnen dat je een geweldig vakantiehuis te koop Buren Ameland vindt op deze websites. Hieronder noemen we een paar goede opties. 

Groot Vaarwaterdobbe 13

We beginnen met Groot Vaarwaterdobbe 13. Deze recreatiewoning moet 850 duizend euro kosten en is in 2022 verbouwd en vergroot. Hierdoor kunnen hier zes personen verblijven. Het is bovendien prettig dat dit huis op een perceel van 600 vierkante meter grond staat. Deze bungalow wordt Dûnhaske genoemd en is onder meer voorzien van acht zonnepanelen. Bij de aankoop van dit huis ontvang je ook de inventaris. Dit vakantiehuis te koop Buren Ameland ligt bovendien op een korte afstand van het strand. De badkamer is overigens nog wel even het vermelden waard. In deze ruimte van Dûnhaske vind je een inloopdouche met regendouche en ook nog eens een sauna. Dit is dus zeker een luxe vakantiehuis Ameland. Helaas is het op het moment wel onder bod, als we Funda mogen geloven. 

Paasduinweg 1006

Groot Vaarwaterdobbe 13 is natuurlijk niet bepaald goedkoop. Als je een vakantiehuis te koop Buren Ameland zoekt dat wat goedkoper is dan raden we je Paasduinweg 1006 aan. Deze recreatiewoning heeft een vraagprijs van 290 duizend euro en ligt in het hart van het dorp. Het is overigens goed om te weten dat dit huis een bovenwoning is, je moet het dus eigenlijk zien als een appartement. Deze recreatiewoning bevat een keuken uit 2018 en heeft in totaal 2 ruime slaapkamers. Het is daarnaast prettig dat de Paasduinweg 1006 voorzien is van energielabel A. Bovendien kun je in de algemene ruimte gebruik maken van een wasserette en de Finse sauna. 

Binnenduinweg 5

Binnenduinweg 5 is in handen van Makelaardij Ameland en moet maar liefst bijna 2,5 miljoen euro kosten. Deze recreatiewoning te koop op Ameland is ingericht voor acht mensen en heeft onder meer een royale tuin die onder meer twee terrassen bevat. Dit luxe vakantiehuis Ameland is gebouwd in 1999 en ligt op minder dan 500 meter lopen van het Noordzeestrand. In de stijlvolle woonkamer bevat bovendien een mooie gashaard en je kunt vanuit de eetkamer zo de tuin in lopen. In de keuken vind je diverse handige machines, waaronder een Quooker en wijnklimaatkast. Je kunt bovendien in de badkamer genieten van een ligbad!

Strandweg 61 65

Wil je het liefst een vakantiehuis te koop Buren Ameland dat eigenlijk een appartement is? Strandweg 61 65 is dan een aanrader. Deze recreatiewoning ligt op de bovenste verdieping in appartementencomplex Amelander Paradijs en bevat dus geen tuin. Wel krijg je een berging van circa 4 vierkante meter. De oppervlakte van het appartement zelf is 66 vierkante meter. Strandweg 61 65 moet overigens net wat meer dan 300 duizend euro kosten. Dat dit vakantiehuis in Amelander Paradijs ligt, is fijn voor de bewoner. Hier vind je namelijk naast een receptie ook nog een wasserette en een lift naar verdiepingen. 

Zwarteweg 22

Gaat je voorkeur toch uit naar een volledig vakantiehuis Ameland? Zwarteweg 22 is dan een aanrader! Dit vakantiehuis te koop Buren Ameland kost bijna 1,5 miljoen euro en heeft een oppervlakte van ruim 140 vierkante meter. Dat is op zich niet eens extreem veel, maar het perceel zelf is wel enorm. Je krijgt namelijk de controle over ruim 2 duizend vierkante meter aan grond. Het is daarnaast prettig dat dit luxe vakantiehuis Ameland, wat ’t Coeduin wordt genoemd, op een duintop ligt. Je geniet hierdoor van een weids uitzicht, terwijl je ook geweldig vanuit je woning door de natuur kunt wandelen.

Vakantiehuis te koop Nes Ameland

Ook in Nes, misschien wel het mooiste dorp op Ameland, kun je zeker een goede recreatiewoning vinden. Hieronder noemen we een paar die we op Funda hebben gevonden. 

Strandweg 50 014

Het eerste vakantiehuis te koop Nes Ameland dat we willen noemen is Strandweg 50 014, wat ligt in het appartementencomplex Kaapsduun. Deze woning ligt tussen het strand en het dorp Nes, waardoor het een geweldige locatie is. Het appartement zelf bevindt zich op de tweede verdieping en bevat uit drie kamers, namelijk twee slaapkamers, een badkamer en een woonkamer. Ook kun je nog lekker in de zon op het terras zitten in de zomer. Je hebt hier bovendien zicht op zowel het bos als de duinen. Beter kan niet! Strandweg 50 014 kost overigens bijna 5 ton. 

Kievitsweg 44

Kievitsweg 44 is niet een appartement, maar een echt vakantiehuis te koop Nes Ameland. Als je deze recreatiewoning koopt, beschik je over 70 vierkante meter aan woonoppervlakte. Het perceel zelf is bijna 1000 vierkante meter groot en ligt in de duinen. Dit vakantiehuis wordt Quincy genoemd en ligt vlakbij andere vergelijkbare woningen. De locatie is regelrecht fantastisch, aangezien je op loopafstand bent van het strand. Dit pad brengt je bovendien door de duinen. Ook zit je niet ver van Nes, waar je onder meer je dagelijkse boodschappen kunt doen. Goedkoop is Quincy echter niet, om op de Kievitsweg 44 te kunnen wonen moet je namelijk bijna 1,2 miljoen euro neerleggen. 

Strandweg 50 7

En toen waren we ineens weer terug bij Strandweg 50, want naast appartement 014 staat ook nummer 7 nog te koop. Deze recreatiewoning is geschikt voor vier personen en wordt bereikt via een buitentrap. Vervolgens beschik je over twee verdiepingen. Op de benedenverdieping vind je onder meer de keuken en woonkamer, net als een balkon. Boven zijn twee slaapkamers, een badkamer en een apart toilet. Ook krijg je als je Strandweg 50 7 koopt de beschikking over een externe berging. Goed om te weten: de maandelijkse VVE bijdrage is 165,28 euro. Het appartement zelf kost 525 duizend euro.

Stokershiem 14

Stokershiem 14 kost bijna 1,5 miljoen euro en is een zeer luxe vakantiehuis Ameland. In totaal beschik je in deze woning over bijna 170 vierkante meter woonoppervlakte en een perceel van ruim 850 vierkante meter. Stokershiem 14 is dan ook wel een villa te noemen, wat ook zeker komt doordat er vier slaapkamers in deze woning zitten. Daarnaast kunnen er ook nog mensen in een bedstee slapen. Hierdoor is Stokershiem 14 geschikt voor 10 personen. Het is daarnaast prettig dat dit vakantiehuis te koop Nes Ameland in de buurt van de overtocht ligt. 

Vakantiehuis te koop Hollum Ameland

Hollum is hét dorp voor een vakantie Ameland. Je vindt hier dan ook veel recreatiewoningen die nog te koop zijn. We noemen hieronder vijf voorbeelden.

Ridderweg 16 7

Aan de Ridderweg vind je diverse vakantiehuizen die onderverdeeld zijn in appartementen. Ridderweg 16 7 is nog te koop en kost 499 duizend euro. Dit is zeker een luxe vakantiehuis Nederland dat op een perceel van 420 vierkante meter ligt. Het woonoppervlakte is 114 vierkante meter. In totaal beschik je over drie slaapkamers en twee badkamers. Het is belangrijk om te weten dat deze woning op het moment verhuurd wordt, maar het vakantiehuis te koop Hollum Ameland heeft geen verhuurverplichtingen. 

Jan Roepespad 4 – 217

Wil je graag een vakantiehuis kopen op een vakantiepark in Ameland? Dit is mogelijk bij Boomhiemke van Roompot, waar je zelfs veel verschillende recreatiewoningen te koop vindt. Jan Roepespad 4 – 217 is een goed voorbeeld, wat 229 duizend euro exclusief BTW kost. Wel ontvang je de inventaris, wat natuurlijk een pluspunt is. Daarnaast is het fijn dat dit vakantiehuis op 293 vierkante meter eigen grond staat. Je kunt overigens gebruik maken van onder meer het zwembad, de bowlingbaan en de fietsverhuur

De Blieke 50

Hoeft je vakantiehuis te koop Hollum Ameland niet heel groot te zijn? De Blieke 50 is dan een aanrader, wat 425 duizend euro kost. In totaal heeft deze woning een oppervlakte van 50 vierkante meter, wat dus echt aan de kleine kant is. Het is echter wel geweldig dat De Blieke 50 op een perceel van 755 vierkante meter ligt. Je beschikt dus over ontzettend veel tuin en ook nog eens over een berging. 

Vuurtorenpark Zuid 421

Ook Vuurtorenpark Zuid 421 ligt op het park Boomhiemke. Dit wordt een Waddenlodge genoemd en is geschikt voor acht personen. Er zijn dan ook in totaal vier slaapkamers in dit vakantiehuis. Het is fijn dat Vuurtorenpark Zuid 421 op een perceel van bijna 300 vierkante meter, wat aan de voet van de Hollumer duinen ligt. Ook zit je in deze recreatiewoning aan het natuurgebied Jan Roepespad. 

Strandlodge 8 – 14

Een ander vakantiehuis te koop Hollum Ameland dat een aanrader is, is Strandlodge 8 – 14. Dit is een luxe vakantiehuis Ameland dat te koop staat voor ruim 635 duizend euro. Dit is inclusief de inventaris, maar exclusief BTW. Het fijne aan deze recreatiewoning is dat deze een energielabel van A++ heeft. Als je Strandlodge 8 – 14 koopt, zit je dus op een vakantiepark waardoor je kunt gebruik maken van de faciliteiten. 

Vakantiehuis te koop Ballum Ameland

Heb je liever een vakantiehuis te koop Ballum Ameland? Kies dan een voor de volgende opties.

Meeuwenveld 141

Meeuwenveld 141 ligt op een perceel van bijna 1200 vierkante meter, wat natuurlijk al regelrecht fantastisch is. Deze tuin ziet er prachtig uit in de zomer, maar ook zeker in de andere seizoenen. De recreatiewoning zelf bestaat uit een oppervlakte van 85 vierkante meter. Zo vind je hier bijvoorbeeld drie slaapkamers die allemaal bereikbaar zijn vanuit je woonkamer en keuken. Meeuwenveld 141 is dan ook een bungalow. Je moet hiervoor 649 duizend euro neerleggen. 

Kemphaansduin 206

Kemphaansduin 206 wordt ook wel Villa Kwikstaart genoemd en is zonder twijfel een luxe vakantiehuis Ameland, waarvoor je maar liefst 3,4 miljoen euro moet betalen. Goedkoop is deze villa dan ook niet, maar dat is zeker logisch als je de foto’s en video’s van Kemphaansduin 206 bekijkt. Deze woning bevat onder meer 5 slaapkamers en heeft een woonoppervlakte van 270 vierkante meter. Kemphaansduin 206 ligt op een perceel van 1125 vierkante meter en ligt aan de grens van een prachtig duingebied.

Valkenhoek 146 a

Dit vakantiehuis te koop Ballum Ameland bestaat uit 72 vierkante meter woonoppervlakte en ligt op een grond van 474 vierkante meter. Deze recreatiewoning moet 585 duizend euro kosten en heeft onder meer twee slaapkamers. Hierdoor kunnen er vier personen verblijven in de Valkenhoek 146 a. Deze bungalow ligt in de buurt van camping Roosdunen, waardoor je gebruik kunt maken van de midgetgolfbaan, het openluchtzwembad en de tennisbaan. 

Wikkewal 392

Wil je een mooie bungalow in een prachtig natuurgebied kopen? Wikkewal 392 is dan een aanrader. Deze woning heeft een oppervlakte van 69 vierkante meter en heeft een vraagprijs van 575 duizend euro kosten. Dit vakantiehuis te koop Ballum Ameland ligt op een perceel van 781 vierkante meter en is gebouwd in 1969. Je kunt er eventueel voor kiezen om Wikkewal 392 uit te breiden, al moet je je dan wel houden aan een paar regels.

Bonte Pietenpad 128

Bonte Pietenpad 128 is vergelijkbaar met Wikkewal 392. Dit is namelijk ook een bungalow op een park midden in de natuur in het dorp. Dit vakantiehuis te koop Ballum Ameland heeft een woonoppervlakte van 111 vierkante meter en een grondoppervlakte van 928 vierkante meter. Bonte Pietenpad 128 moet bijna 5 ton kosten en ligt op een hoekkavel. Je kunt deze recreatiewoning volledig gebruiken, maar ook in twee delen halveren. 

Waar moet je aan denken bij de aankoop van een vakantiehuis?

Vind je een van de recreatiewoningen die we in dit artikel hebben genoemd helemaal fantastisch? Je wilt dan uiteraard een aankoop doen, maar er zijn een paar dingen waarop je moet letten als je zo’n vakantiehuis Ameland koopt. Hieronder noemen we een paar belangrijke factoren om rekening mee te houden:

 • Doel van de aankoop: Bepaal het doel van je vakantiehuis. Gaat het puur om persoonlijk gebruik, wil je het verhuren voor extra inkomsten, of een combinatie van beide? Je doel zal van invloed zijn op de locatie, grootte en voorzieningen van het vakantiehuis.
 • Locatie en omgeving: De locatie van het vakantiehuis is van cruciaal belang. Overweeg de nabijheid van voorzieningen, stranden, recreatiemogelijkheden en de algemene sfeer van de omgeving. Een goede locatie draagt bij aan de waarde en jouw persoonlijke tevredenheid.
 • Budget en financiering: Stel een duidelijk budget op dat niet alleen de aankoopprijs omvat, maar ook aanvullende kosten zoals belastingen, verzekeringen, onderhoud en eventuele financieringskosten. Zorg ervoor dat je financieel voorbereid bent op zowel de korte als de lange termijn.
 • Onderhoud en beheer: Overweeg de mate van onderhoud die het vakantiehuis vereist en hoe het beheer zal worden geregeld, vooral als je overweegt het te verhuren. Het kan handig zijn om lokale beheerdiensten te overwegen als je niet regelmatig aanwezig kunt zijn.
 • Juridische en lokale zaken: Begrijp de juridische aspecten van de aankoop, zoals eigendomsrechten, vergunningen en lokale regelgeving met betrekking tot vakantiehuizen. Raadpleeg lokale experts om volledig op de hoogte te zijn van alle juridische en administratieve vereisten.
 • Toekomstige potentie en waarde: Denk aan de toekomstige potentie van het gebied en het vakantiehuis. Kan de waarde van het onroerend goed in de toekomst stijgen? Zijn er plannen voor ontwikkeling in de omgeving? Dit kan van invloed zijn op de waarde van je investering.
 • Duurzaamheid en energie-efficiëntie: Overweeg duurzaamheid bij het kiezen van materialen en voorzieningen voor het vakantiehuis. Energie-efficiëntie kan niet alleen gunstig zijn voor het milieu, maar ook voor de operationele kosten op lange termijn.
 • Verhuurpotentieel: Als je van plan bent om het vakantiehuis te verhuren, onderzoek dan de vraag naar vakantieaccommodaties in het gebied. Overweeg de concurrentie en zorg ervoor dat het huis aantrekkelijk is voor potentiële huurders.
 • Reserveer voor onverwachte kosten: Houd rekening met onverwachte kosten zoals reparaties of plotselinge onderhoudsbehoeften. Het hebben van een financiële buffer kan onvoorziene uitgaven opvangen zonder de algehele financiële stabiliteit in gevaar te brengen.

Door deze overwegingen in acht te nemen, kun je een weloverwogen beslissing nemen bij het kopen van een vakantiehuis, en zo optimaal genieten van je investering. Het kan ook nuttig zijn om professioneel advies in te winnen van vastgoedspecialisten en juridische adviseurs.

Wat zijn de regels voor het hebben van een vakantiehuis op Ameland?

Als je een vakantiehuis op Ameland wilt kopen, moet je voldoen aan een paar regels. Zo heb je een huisvestingsvergunning nodig. Met behulp hiervan reguleert de gemeente de eerlijke verdeling van beperkte woonruimte. Voor zowel huur- als koopwoningen geldt dat bewoning pas is toegestaan na verkrijging van een huisvestingsvergunning. Indien je een vakantiehuis te huur of te koop aanbiedt, is het vaak vereist dat de woonruimte uitsluitend mag worden betrokken door een huishouden dat een geldige huisvestingsvergunning van de gemeente bezit. Een huisvestingsvergunning is noodzakelijk:

 • Bij de aankoop van een woning voor permanente bewoning waarvan de WOZ-waarde bij inschrijving in de openbare registers van de akte van levering niet meer dan € 607.174 bedraagt.
 • Bij het huren van een woning voor permanente bewoning van particuliere verhuurders met een huurprijs onder de € 1.100 per maand.

Belangrijk: In geval van aankoop dien je de betreffende woning gedurende minimaal vier jaar zelf te bewonen, als maatregel ter bescherming tegen opkoop door beleggers (opkoopbescherming). 

Het is daarnaast niet toegestaan om een woonruimte met een WOZ-waarde onder de € 607.174,- binnen vier jaar na de inschrijvingsdatum in de openbare registers van de akte van levering te verhuren. Een vergunning kan echter vrijstelling verlenen van dit verbod als de woonruimte wordt verhuurd aan een woningzoekende die een bloed- of aanverwantschap heeft in de eerste of tweede graad met de eigenaar.

De verhuurvergunning met opkoopbescherming kan uitsluitend worden aangevraagd door de eigenaar van de woonruimte. De aanvraag moet de benodigde gegevens en documenten bevatten. Indien je een woning koopt met een WOZ-waarde boven € 607.174,- of huurt voor een bedrag hoger dan € 1.100,- per maand, is een huisvestingsvergunning niet vereist. Opkoopbescherming is ook niet van toepassing op woningen met een WOZ-waarde boven € 607.174,-.