Ameland

Heb je zin in een weekendje weg of vakantie op Ameland? Je moet dan uiteraard goed voorbereid zijn. Zo moet je bepalen of je wilt verblijven of je in een hotel, vakantiehuis of groepsverblijf op het Waddeneiland. Natuurlijk is het ook nog mogelijk om te overnachten op een camping, al heb je dan wel een tent, caravan of camper nodig. Deze keuze moet je in principe zelf bepalen, al helpen we je graag wel een handje. Daarover lees je meer in dit artikel. Eigenlijk moet je nog meer voorbereidingen treffen voordat je de overtocht naar Ameland neemt en ook daarmee helpen we je in dit artikel. Na het lezen van deze pagina weet je bijvoorbeeld wat je van het weer kunt verwachten, van het eten, de uitjes, et cetera. Je bent in ieder geval helemaal klaar voor je vakantie op dit prachtige Waddeneiland!

Free Image Ameland photo and picture

Weer Ameland

Ameland, net als andere locaties aan de kust van Nederland, heeft over het algemeen een gematigd zeeklimaat. Dit heeft dan ook veel invloed op het weer Ameland. Gedurende het hele jaar kun je bijvoorbeeld neerslag verwachten volgens Buienradar Ameland, wat al helemaal het geval is in de herfst en winter. ’s Zomers is het vaak droger en ook warmer, de weersverwachting Ameland is dan dus vaak droog met temperaturen tussen de 15 en 25 graden Celsius. De temperaturen liggen in de wintermaanden vele malen lager, soms wordt het ’s winters op Ameland zelfs onder nul. Daarnaast bestaat het weer Ameland vaak uit veel wind, wat ook het geval is op de andere Waddeneilanden. Vaak komt de wind vanuit het westen of zuidwesten. We raden je aan om altijd de weersverwachting Ameland te controleren voordat je vakantie Ameland begint. Zo weet je met behulp van Buienradar Ameland precies wat je van het weer kunt verwachten, wat uiteraard ook handig is voor het inpakken van je bagage. Je wilt immers geen korte broeken meenemen als de zon volgens de weerexperts helemaal niet gaat schijnen.

Boot Ameland

Hoewel Ameland een fantastische bestemming is voor een vakantie of weekend weg in Nederland is het eiland natuurlijk niet gemakkelijk te bereiken. Je moet immers een boot Ameland nemen. Deze overtocht Ameland wordt uitgevoerd door Wagenborg Passagiersdiensten, wat ook de veerboot naar Schiermonnikoog aanbiedt. Je kunt je tickets online boeken voor de veerdienst Ameland, wat eigenlijk een fluitje van een cent is. Je hoeft alleen maar een paar stappen te doorlopen voordat je je kaartje voor je veerboot Ameland hebt geregeld. Hierbij kun je overigens kiezen voor de normale veerdienst Ameland, maar je kunt ook kiezen voor de sneldienst. Dit duurt dertig minuten minder lang, waardoor veel mensen kiezen voor deze boot Ameland Holwerd. Het is wel goed om te weten dat je bij deze veerboot van WPD Ameland niet je voertuig of fiets mee kunt nemen, je moet bovendien per se zitten. Ook zijn er minder tickets verkrijgbaar.

Heb je je tickets voor de boot Ameland geboekt? Als je naar het eiland gaat, duurt de overtocht uitgevoerd door Wagenborg Ameland 50 minuten. De sneldienst duurt dus minder lang, namelijk maar 20 minuten. De afvaarten Ameland duren richting Holwerd doorgaans even lang. Op het moment gaat de laatste veerdienst Ameland richting het eiland 19:45 uur gaat. Dit kan veranderen, dus houd dit goed in de gaten. De laatste boot Ameland Holwerd gaat om 18:30 uur. Neem je de sneldienst? Deze veerboot Ameland gaat op het moment een kwartier later dan de normale veerdienst voor het laatst. 

Free Two Person Walking On Path Under Blue Sky Stock Photo

Hotel Ameland

Op Ameland zijn er veel opties als het gaat om accommodaties. Een B&B is bijvoorbeeld een goede optie, maar een hotel Ameland valt ook altijd in de smaak. Je hebt op dit vlak echt veel keuze. Zo kun je kiezen voor het hotel dat daadwerkelijk Hotel Ameland heet, wat drie sterren heeft en tegen het Nesserbos aan ligt. Dit is dan ook een prachtige locatie! Hotel Nes Ameland is ook nog een aanrader, vooral als je het Robbentocht arrangement neemt. Naast de overnachtingen in dit pand ga je ook nog eens met de MS Zeehond naar Robbeneiland, wat fantastisch is als je actief op Ameland wilt zijn. 

Hotel Nobel Ameland is ook regelrecht top, wat eigenlijk al jarenlang het geval is. Je kent Nobel Ameland mogelijk vooral van het heerlijke likeurtje, maar je kunt hier dus ook overnachten. Bezoek ook zeker het restaurant Ameland dat bij dit hotel Ameland zit. Hotel de Jong en Hotel de Klok zijn andere opties die we graag even willen benoemen. Bij de eerste optie zit een restaurant waar je heerlijk kunt eten. Daarnaast is Hotel de Klok juist een goede accommodatie als je in Buren wilt verblijven. Gaat je voorkeur uit naar een boetiekhotel? Kijk dan eens op de site van Van Heeckeren, waar je onder meer kunt genieten van een regendouche, bubbelbad en platenspeler. 

Hotel Ameland kiezen tips 

 • Locatie van het hotel: Kies een hotel op Ameland dat gunstig is gelegen ten opzichte van de bezienswaardigheden en activiteiten die je wilt verkennen. Als je van plan bent veel tijd aan het strand door te brengen, kan een hotel aan de kust een goede keuze zijn. Als je meer geïnteresseerd bent in de dorpscentra, zoek dan naar accommodaties in de buurt van deze gebieden.
 • Faciliteiten en diensten: Onderzoek de faciliteiten en diensten die het hotel aanbiedt. Dit kan variëren van wifi en parkeergelegenheid tot restaurants, zwembaden en wellnessfaciliteiten. Kijk of het hotel aan jouw specifieke behoeften voldoet, zoals kindvriendelijke voorzieningen, huisdiervriendelijkheid of toegankelijkheid voor mensen met mobiliteitsbeperkingen.
 • Kwaliteit en recensies: Controleer de kwaliteit van het hotel door recensies van andere gasten te lezen op platforms zoals TripAdvisor, Booking.com of andere hotelbeoordelingssites. Let op opmerkingen over netheid, service, comfort en algemene tevredenheid van eerdere gasten. Dit geeft je een goed beeld van wat je kunt verwachten.
 • Seizoensgebonden overwegingen: Houd rekening met het seizoen waarin je van plan bent te reizen. Sommige hotels op Ameland zijn mogelijk seizoensgebonden en kunnen in de wintermaanden gesloten zijn. Controleer daarom de beschikbaarheid van het hotel en of er speciale aanbiedingen zijn voor bepaalde seizoenen.
 • Prijzen en annuleringsvoorwaarden: Vergelijk de prijzen van verschillende hotels op Ameland en let op eventuele speciale aanbiedingen of pakketten. Controleer ook de annuleringsvoorwaarden, vooral als je reisplannen mogelijk kunnen veranderen. Flexibele annuleringsvoorwaarden kunnen handig zijn om onverwachte omstandigheden het hoofd te bieden.

Hoewel er diverse goede hotels op dit mooie Waddeneiland zijn, zorgen de bovenstaande tips ervoor dat je toch een geschikt hotel Ameland vindt dat helemaal bij je past. 

Fietsverhuur Ameland

Tijdens je verblijf in een hotel Ameland wil je natuurlijk het eiland ontdekken. Hiervoor heb je een transport nodig. Op dit vlak heb je eigenlijk meerdere opties, maar auto’s zijn maar beperkt toegestaan op Ameland. Je kunt je auto meenemen op de boot Ameland, maar het is verstandig om van tevoren te controleren of je een ontheffing nodig hebt, aangezien het aantal auto’s beperkt is. Een auto is daardoor niet altijd handig. In plaats daarvan kun je ervoor kiezen om gebruik te maken van het openbaar vervoer. Eenmaal op Ameland zijn er bussen die verschillende dorpen en bezienswaardigheden op het eiland verbinden. Het openbaar vervoer op Ameland is echter niet zo uitgebreid als op het vasteland, dus dit werkt niet ook altijd even goed.

In plaats daarvan raden we je aan om te kiezen voor fietsverhuur Ameland. Met behulp van een fiets huren Ameland heb je namelijk veel vrijheid en flexibiliteit. Je bepaalt immers zelf wanneer je vertrekt en ook waar je heen gaat. Je kunt op een fiets namelijk op vrijwel alle plekken komen op het eiland. Daarom raden we je een fiets huren Ameland altijd aan, waarbij je er goed aan doet om de volgende tips toe te passen. Zo krijg je geen spijt van de keuze die je hebt gemaakt bij de fietsverhuur Ameland. 

Free Ameland Beach photo and picture

Fiets huren Ameland tips

 • Reserveer op voorhand: Aangezien fietsen een populaire manier van vervoer is op Ameland, is het raadzaam om je fiets van tevoren te reserveren, vooral tijdens drukke periodes zoals vakantieseizoenen. Hierdoor ben je verzekerd van een beschikbare fiets en bespaar je tijd bij aankomst op het eiland.
 • Kies het juiste type fiets: Overweeg het soort fietstocht dat je van plan bent te maken. Voor het verkennen van de duinen en het strand is een stevige mountainbike misschien handiger, terwijl een comfortabele stadsfiets geschikt is voor ontspannen ritten door de dorpjes. Informeer bij de verhuurder over de beschikbare fietsmodellen en kies degene die het beste past bij jouw behoeften.
 • Controleer de huurvoorwaarden: Lees de huurvoorwaarden zorgvuldig door voordat je akkoord gaat. Let op zaken als de duur van de huurperiode, tarieven, borgstellingen en de staat van de fiets bij verhuur. Vraag ook naar eventuele verzekeringsopties die beschikbaar zijn om onvoorziene kosten te voorkomen.
 • Veiligheidsuitrusting en accessoires: Zorg ervoor dat de fiets wordt geleverd met de nodige veiligheidsuitrusting, zoals werkende verlichting en remmen. Als je van plan bent lange afstanden te fietsen, overweeg dan om accessoires zoals een fietsmand, fietstassen of een fietskaarthouder toe te voegen. Deze kunnen handig zijn voor het vervoeren van spullen tijdens je fietstocht.
 • Onderhoud en reparatie: Controleer de fiets bij het ophalen op mogelijke gebreken en maak hier melding van bij de verhuurder. Vraag ook naar het beleid met betrekking tot pech onderweg en wat je moet doen in geval van een lekke band of ander ongemak. Sommige verhuurders bieden pechhulp, dus het is handig om te weten hoe je hier gebruik van kunt maken.

Door deze tips te volgen, kun je zorgeloos genieten van het verkennen van Ameland op de fiets en ben je helemaal tevreden met je keuze bij de fietsverhuur Ameland!

Camping Ameland

Natuurlijk hoef je niet beslist in een hotel Ameland te verblijven tijdens je vakantie of weekendje weg op dit eiland. Er zijn op het Waddeneiland namelijk ook diverse geweldige campings te vinden. Je moet zelf bepalen wat de beste camping Ameland voor je is, maar we willen wel graag een paar aanraders noemen. Laten we starten met De Kiekduun, waar je eventueel ook kunt verblijven met je hond. Je kinderen zijn in ieder geval groot fan van het ruime speelterrein! Camping Duinoord is een andere goede optie, onder meer doordat je hier boodschapjes kunt doen bij de minisupermarkt. Deze camping Ameland ligt bovendien op een geweldige locatie, waardoor je het hele eiland gemakkelijk kunt verkennen.

Heeft Hollum je voorkeur als het gaat om de vier dorpen van het Waddeneiland? Kijk dan eens of Parc Koudenburg de beste camping Ameland voor je is. Je kunt vanaf dit vakantiepark Ameland ook nog eens gemakkelijk de vuurtoren Ameland bezoeken, wat zeker een must is als je voor het eerst op het eiland komt. Een ander vakantiepark Ameland dat het benoemen waard is voor kampeerders is Klein Vaarwater. Dit is misschien wel de beste camping Ameland, vooral als je met je hond naar het eiland reist. 

Camping Ameland kiezen tips

 • Locatie en bereikbaarheid: Kies een camping die gunstig is gelegen ten opzichte van de bezienswaardigheden en activiteiten die je wilt verkennen. Overweeg ook de bereikbaarheid, vooral als je afhankelijk bent van het openbaar vervoer. Een centraal gelegen camping maakt het gemakkelijker om het eiland te verkennen.
 • Faciliteiten en voorzieningen: Onderzoek de faciliteiten en voorzieningen die de camping biedt. Dit kan variëren van sanitaire voorzieningen en wasruimtes tot elektriciteitsaansluitingen, wifi en speelplaatsen voor kinderen. Als je specifieke behoeften hebt, zoals huisdiervriendelijke voorzieningen, controleer dan of de camping aan deze eisen voldoet.
 • Sfeer en omgeving: Overweeg de sfeer van de camping en de omgeving. Sommige campings zijn rustiger en meer geschikt voor gezinnen, terwijl andere juist levendiger zijn met meer sociale activiteiten. Als je op zoek bent naar rust, kies dan voor een camping in een meer afgelegen gebied, terwijl als je op zoek bent naar gezelligheid, een camping dichter bij dorpscentra wellicht beter past.
 • Reviews en aanbevelingen: Lees recensies van andere kampeerders over de campings op Ameland. Websites zoals TripAdvisor, Google Reviews of specifieke campingbeoordelingssites kunnen waardevolle inzichten bieden in de ervaringen van andere gasten. Let op opmerkingen over de netheid, service, en algemene tevredenheid van kampeerders.
 • Seizoensgebonden overwegingen: Houd rekening met het seizoen waarin je van plan bent te kamperen. Sommige campings zijn seizoensgebonden en sluiten mogelijk in de wintermaanden. Controleer daarom de openingstijden en beschikbaarheid van de camping tijdens jouw geplande reisperiode. Bovendien kan het handig zijn om te weten of er speciale evenementen of festiviteiten op het eiland plaatsvinden tijdens je verblijf.

Er zijn dus diverse geschikte kampeerplekken op Ameland, waardoor het niet gemakkelijk is om een keuze te maken. Gelukkig vind je toch een goede camping Ameland door rekening te houden met de bovenstaande factoren. 

Free Ameland Sheep photo and picture

Restaurants Ameland

Natuurlijk moet je ook eten tijdens je verblijf op dit mooie Waddeneiland. Gelukkig is de culinaire route op Ameland van een behoorlijk hoog niveau. Het wordt dan ook moeilijk om te kiezen uit alle restaurants Ameland, waarvan we graag een paar willen noemen. Voor welk restaurant Ameland je ook kiest, je lunch of diner zal altijd een succes zijn! Dit kan bijvoorbeeld bij Nes Café, wat vooral een aanrader is als je van vleesgerechten houdt. Nes Café maakt ze namelijk op de Green Egg, een wereldberoemde grill. Daarnaast kun je hier ook genieten van veel verschillende speciaalbieren. 

Ook Restaurant Nobel is een van de restaurants Ameland die zeker op je lijstje hoort te staan. Je kunt hier genieten van het bekende likeurtje, maar ook ontbijten, lunchen en dineren. Het is bovendien leuk dat de menukaart elk seizoen wordt veranderd. Ook kun je hier heerlijke streekgerechten proeven, waaronder recepten met Amelands lam en Amelands Hereford rund. Een ander restaurant Ameland dat op je lijstje hoort te staan, is Beachclub The Sunset. Na een dag op het strand kun je hier een heerlijk hapje eten, aangezien The Sunset bij het strand van Hollum ligt. 

Restaurant Ameland kiezen tips

 • Menu en culinaire voorkeuren: Bekijk het menu van het restaurant om er zeker van te zijn dat het aan jouw culinaire voorkeuren voldoet. Als je specifieke dieetwensen hebt, zoals vegetarisch, veganistisch of glutenvrij, controleer dan of het restaurant opties biedt die aan deze eisen voldoen. Kijk ook naar de variëteit en versheid van de aangeboden gerechten.
 • Lokale specialiteiten: Ameland heeft mogelijk lokale gerechten en specialiteiten die je moet proberen. Informeer bij de lokale bevolking of het hotel waar je verblijft naar aanbevolen restaurants die bekend staan om hun lokale gerechten. Het ontdekken van de regionale keuken kan een waardevolle ervaring zijn tijdens je verblijf.
 • Recensies en aanbevelingen: Lees recensies van andere gasten op online platforms zoals TripAdvisor, Yelp of Google Reviews. Dit geeft je inzicht in de ervaringen van eerdere bezoekers en helpt je een weloverwogen beslissing te nemen. Let op opmerkingen over de kwaliteit van het eten, de service en de sfeer van het restaurant.
 • Sfeer en setting: Overweeg de sfeer en setting van het restaurant. Sommige mensen geven de voorkeur aan informele en gezellige eetgelegenheden, terwijl anderen op zoek zijn naar een meer formele of romantische setting. Kijk naar foto’s van het interieur of exterieur van het restaurant om een idee te krijgen van de ambiance.
 • Reserveringen en openingstijden: Als je een specifiek restaurant op het oog hebt, is het verstandig om van tevoren te informeren naar reserveringsmogelijkheden, vooral tijdens drukke periodes. Controleer ook de openingstijden, aangezien sommige restaurants mogelijk op bepaalde dagen gesloten zijn. Dit voorkomt teleurstellingen en zorgt ervoor dat je een plek hebt wanneer je wilt gaan eten.

Door deze aspecten in overweging te nemen, kun je een restaurant Ameland kiezen dat aansluit bij jouw smaak en verwachtingen voor een heerlijke culinaire ervaring.

VVV Ameland

VVV Ameland is de lokale afdeling van de VVV (Vereniging voor Vreemdelingenverkeer) op het eiland Ameland. De VVV is een organisatie die zich bezighoudt met toerisme en recreatie, en haar belangrijkste doel is bezoekers te informeren en te voorzien van diensten om hun verblijf aangenamer te maken. VVV Ameland helpt je dus bij het boeken van je vakantie op het Waddeneiland, onder meer door accommodaties aan te raden. Ook kun je je met behulp van de informatie van deze experts je verblijf voorbereiden. Dit kan bijvoorbeeld met de agenda, zodat je precies weet wat er te doen is op welke dagen tijdens je vakantie. Je kunt op hun site veel handige informatie vinden, maar het is ook mogelijk om naar VVV Ameland te komen. Het zit in Nes Ameland aan de Bureweg 2 en in Hollum aan de O.P. Lapstraat 6.  

Vakantie Ameland

Weet je inmiddels zeker dat je een verblijf op dit Waddeneiland helemaal ziet zitten? Gebruik dan de onderstaande tips voor je vakantie Ameland:

 • Plan je activiteiten: Neem de tijd om je vakantie Ameland te plannen en overweeg de activiteiten die je wilt ondernemen. Of je nu houdt van wandelen, fietsen, strandactiviteiten, of culturele uitstapjes, Ameland biedt diverse mogelijkheden. Maak een lijst van bezienswaardigheden die je wilt zien en activiteiten die je wilt doen, zodat je het meeste uit je vakantie haalt.
 • Verken de natuur: Ameland staat bekend om zijn prachtige natuur, waaronder duinen, stranden, bossen en kwelders. Maak gebruik van de vele wandel- en fietspaden om de natuurlijke schoonheid van het eiland te ontdekken. Overweeg ook een bezoek aan het natuurgebied Het Oerd, waar je kunt genieten van een ongerept landschap en diverse vogelsoorten kunt observeren.
 • Proef lokale lekkernijen: Ontdek de culinaire kant van Ameland door lokale gerechten te proeven. Visliefhebbers kunnen genieten van verse visgerechten, en er zijn ook lokale specialiteiten zoals Amelander lam. Bezoek lokale restaurants en proef de smaken van het eiland. Vergeet niet een bezoek te brengen aan een gezellige strandtent voor een ontspannen maaltijd met uitzicht op zee.
 • Bezoek culturele bezienswaardigheden: Ameland heeft ook culturele bezienswaardigheden die de moeite waard zijn om te verkennen. Breng een bezoek aan de vuurtoren Bornrif en geniet van het panoramische uitzicht over het eiland en de zee. Verken ook de gezellige dorpjes, zoals Hollum, Nes en Ballum, waar je historische gebouwen en lokale ambachten kunt ontdekken.
 • Geniet van ontspanning en rust: Een vakantie is ook een kans om te ontspannen. Neem de tijd om te genieten van de rustige stranden, maak wandelingen bij zonsondergang, en plan momenten van ontspanning in een wellnesscentrum als dat je aanspreekt. Laat je vakantie op Ameland niet alleen draaien om activiteiten, maar geniet ook van de serene sfeer van het eiland.

Onthoud dat vakanties persoonlijk zijn, dus pas deze tips aan op basis van je voorkeuren en interesses. Ameland biedt een diverse mix van activiteiten, natuur en cultuur, waardoor het een ideale bestemming is voor een ontspannen en avontuurlijke vakantie.

Free Ameland Ballum photo and picture

Nobel Ameland

Nobel is een bekende achternaam op Ameland. Dit heeft een paar redenen. Zo komt het natuurlijk door Hotel Nobel Ameland, waar je naast een hotel ook een geweldig restaurant Ameland vindt, waar we het net al over hebben gehad natuurlijk. Daarnaast is Nobel Ameland natuurlijk ook bekend door het lekkere likeurtje dat Nobeltje wordt genoemd. Dit is begonnen op het Waddeneiland, maar inmiddels wordt het in heel Nederland gedronken. Je kunt dit alcoholische drankje in diverse online en fysieke winkels kopen, maar ook bij Hotel Nobel Ameland.

Vakantiehuis Ameland

We hebben inmiddels al diverse hotels en campings op dit Waddeneiland genoemd, maar er zijn natuurlijk ook veel mensen die het liefst verblijven in een vakantiehuis Ameland. Op dit vlak heb je behoorlijk veel opties. Dit is ook het geval bij het kopen van een recreatiewoning op Ameland, al zullen de meeste toeristen liever een vakantiehuisje huren. Dit kun je doen op een vakantiepark Ameland, al is dit op zich niet een must. Er zijn namelijk ook geschikte recreatiewoningen buiten deze parken die bijvoorbeeld in een van de dorpen zijn gevestigd, zoals Nes Ameland. Een verblijf in een vakantiehuis Ameland op een vakantiepark is eigenlijk wel leuker, omdat je dan gebruik kunt maken van de faciliteiten. Zo is er ook altijd een vakantiepark Ameland te vinden met een (overdekt) zwembad. Dat is vooral voor de kinderen leuk, dus daarom is een vakantiehuis huren Ameland op een park zeker een goed idee. 

Vakantiehuis huren Ameland tips

 • Vroeg boeken: Ameland is een populaire vakantiebestemming, vooral tijdens het hoogseizoen. Om teleurstelling te voorkomen en uit een breder scala van opties te kunnen kiezen, is het raadzaam om je vakantiehuis vroeg te boeken. Dit is vooral belangrijk als je specifieke eisen hebt, zoals een bepaald aantal slaapkamers, voorzieningen of locatie.
 • Locatie en voorzieningen: Overweeg de locatie van het vakantiehuis en de voorzieningen die het biedt. Wil je dicht bij het strand verblijven, in een rustige omgeving, of juist in de buurt van dorpscentra? Controleer ook de voorzieningen, zoals een volledig uitgeruste keuken, wifi, tuin, parkeergelegenheid, enzovoort, om ervoor te zorgen dat het huis aan jouw verwachtingen voldoet.
 • Lees recensies: Lees beoordelingen van andere gasten die in het vakantiehuis hebben verbleven. Platforms zoals Booking.com, Airbnb of andere vakantieverhuursites bevatten vaak recensies die inzicht geven in de ervaringen van voorgaande huurders. Let op opmerkingen over netheid, communicatie met de verhuurder en de algemene tevredenheid.
 • Flexibiliteit in data: Als je flexibel bent met je reisdata, kun je mogelijk profiteren van lagere tarieven. Prijzen kunnen variëren afhankelijk van het seizoen, de dag van de week en eventuele speciale aanbiedingen of kortingen. Bekijk verschillende datums en overweeg het boeken buiten het hoogseizoen als dat mogelijk is.
 • Check annuleringsvoorwaarden: Controleer de annuleringsvoorwaarden van het vakantiehuis, vooral als je reisplannen mogelijk kunnen veranderen. Sommige verhuurders bieden flexibele annuleringsvoorwaarden, wat handig kan zijn als er onverwachte gebeurtenissen zijn waardoor je jouw reis moet wijzigen of annuleren.

Door deze tips in overweging te nemen, kun je de beste keuze maken bij een vakantiehuis huren Ameland en ervoor zorgen dat je verblijf aangenaam en probleemloos verloopt.

Free Ameland Lighthouse photo and picture

Vuurtoren Ameland

Hoewel de vuurtoren op dit Waddeneiland ook wel Bornrif wordt genoemd, staat het vooral bekend als Vuurtoren Ameland. Deze werd gebouwd in 1881 in opdracht van Koning Willem II en is ontworpen door Quirinus Harder. Gieterij Nering Bögel bouwde de Vuurtoren Ameland vervolgens in Deventer. Vervolgens zijn de segmenten afzonderlijk verscheept op de boot Ameland en in Hollum samengevoegd. Zo werd een hoogte van 55,3 meter bereikt. De trap naar boven heeft maar liefst 236 treden en dit aantal is zelfs ook nog zonder de treden naar de top. Je kunt de Vuurtoren Ameland tegenwoordig bezoeken, kijk naar de openingstijden en -dagen op de site van VVV Ameland. Een bezoek is overigens niet gratis. 

Supermarkt Ameland

Tijdens je verblijf op Ameland heb je uiteraard boodschappen nodig. Gelukkig vind je altijd een supermarkt Ameland in de buurt van je accommodatie. Op het perceel van Klein Vaarwater, wat misschien wel het beste vakantiepark Ameland is, vind je bijvoorbeeld een vestiging van de SPAR. Daarnaast kun je in Nes Ameland boodschappen doen bij de Jumbo, terwijl de Plus een vestiging heeft in Hollum. Met andere woorden, je vindt zeker een supermarkt Ameland in de buurt. 

Wat te doen op Ameland?

Er zijn diverse uitjes tijdens je vakantie Ameland, hieronder noemen we een paar voorbeelden:

 • Vuurtoren Ameland beklimmen: De vuurtoren Bornrif, gelegen in Hollum, is een iconisch symbool van Ameland. Een must-do activiteit is het beklimmen van deze vuurtoren. Met ongeveer 236 treden biedt de toren een indrukwekkend uitzicht over het eiland, de Waddenzee en bij helder weer zelfs delen van Friesland en de andere Waddeneilanden. Tijdens de beklimming leer je ook over de geschiedenis van de vuurtoren en zijn rol in de scheepvaart.
 • Wadlopen naar Engelsmanplaat: Maak kennis met het unieke ecosysteem van de Waddenzee door deel te nemen aan een wadlooptocht. Een populaire route is naar Engelsmanplaat. Onder begeleiding van een ervaren gids loop je over de zeebodem, ontdek je het rijke zeeleven en geniet je van het weidse landschap. Het is een avontuurlijke manier om de natuurlijke schoonheid van Ameland te ervaren.
 • Fietsen door de duinen: Huur een fiets en verken de prachtige duinlandschappen van Ameland. Er zijn diverse fietspaden die je langs de kust, door bossen en pittoreske dorpjes leiden. Fietsen op Ameland is niet alleen een ontspannen manier om het eiland te verkennen, maar het stelt je ook in staat om op je eigen tempo de natuurlijke schoonheid te ervaren.
 • Cultuur in Hollum: Breng wat tijd door in het sfeervolle dorp Hollum, waar je niet alleen de vuurtoren vindt, maar ook historische straten en gebouwen. Bezoek het Cultuurhistorisch Museum Sorgdrager om meer te weten te komen over de geschiedenis van Ameland. Ontdek lokale ambachten en kunst in de diverse winkels en galerijen.
 • Strandwandeling bij zonsondergang: Geniet van de rust en schoonheid van de Amelandse stranden, vooral bij zonsondergang. Maak een ontspannen wandeling langs het strand, luister naar de golven en zie de kleuren van de lucht veranderen. Het strand biedt een perfecte setting voor reflectie en ontspanning na een dag vol activiteiten.

Deze activiteiten combineren natuur, avontuur, cultuur en ontspanning, waardoor je een gevarieerde ervaring hebt op dit prachtige eiland. Dit zorgt er dan ook voor dat je vakantie Ameland regelrecht geweldig wordt! 

Wat te doen op Ameland als het regent?

Het weer Ameland is helaas niet altijd geschikt voor de bovenstaande uitjes. Dit komt doordat er nog wel eens neerslag valt op dit eiland. Gelukkig zijn er alsnog een paar geschikte uitjes voor een regenachtige dag tijdens je vakantie Ameland: 

 • Bezoek musea en culturele locaties: Als het weer op Ameland tegenvalt, kun je een bezoek brengen aan de verschillende musea en culturele locaties op het eiland. Bijvoorbeeld, het Cultuurhistorisch Museum Sorgdrager in Hollum biedt inzicht in de geschiedenis van Ameland met tentoonstellingen en artefacten. Hier kun je meer te weten komen over de maritieme geschiedenis, de vuurtoren en het eilandleven. Daarnaast zou je ook de Kunstroute Ameland kunnen volgen, waarbij je diverse kunstgalerijen en ateliers kunt verkennen. Dit is een geweldige manier om jezelf onder te dompelen in de lokale kunstscene en creativiteit, zelfs op regenachtige dagen.
 • Wellness en ontspanning: Een regenachtige dag biedt de perfecte gelegenheid om te ontspannen en tot rust te komen in een wellnesscentrum. Ameland heeft verschillende accommodaties met spa-faciliteiten waar je kunt genieten van massages, sauna’s en andere ontspannende behandelingen. Dit kan een welkome afwisseling zijn na dagen vol buitenactiviteiten. Overweeg bijvoorbeeld een bezoek aan een spa in een van de hotels op het eiland. Het is een geweldige manier om jezelf te verwennen en de regenachtige dag om te toveren tot een rustgevende ervaring.
 • Proef lokale delicatessen in restaurants en cafés: Regenachtige dagen zijn ideaal om de lokale keuken te verkennen in de gezellige restaurants en cafés van Ameland. Probeer lokale specialiteiten zoals verse visgerechten of het bekende Amelander lam. Neem de tijd om te genieten van een uitgebreide lunch of diner in een knusse omgeving. Verken verschillende restaurants Ameland in de dorpen, waar je niet alleen de lokale gerechten kunt proeven, maar ook kunt genieten van de warme sfeer. Het is een heerlijke manier om jezelf te verwarmen en de regenachtige dag culinair te ervaren.
Free Seal Seals photo and picture

Wat te doen op Ameland met kinderen?

Als je met kinderen in een vakantiehuis Ameland blijft dan zijn de volgende uitjes zeker aanraders:

 • Robbentocht: Maak een avontuurlijke robbentocht met de kinderen. Verschillende lokale bedrijven bieden boottochten aan waarbij je op zoek gaat naar zeehonden en andere zeedieren in de Waddenzee. Het zien van deze speelse dieren in hun natuurlijke habitat kan een opwindende en educatieve ervaring zijn voor kinderen. Sommige tochten zijn interactief en voorzien van gidsen die interessante informatie delen over de zeehonden en het mariene leven in de regio. Het is een unieke activiteit die het hele gezin zal aanspreken. 
 • Natuurcentrum Ameland: Bezoek het Natuurcentrum Ameland in Nes, waar kinderen kunnen leren over de natuur en dieren op het eiland. Het centrum organiseert interactieve tentoonstellingen en educatieve programma’s die gericht zijn op het begrijpen en waarderen van de natuurlijke omgeving van Ameland. Kinderen kunnen hier op een leuke manier meer te weten komen over de flora en fauna van het eiland en de Waddenzee.
 • Zwembad De Golfslag: Ga zwemmen in Zwembad De Golfslag in Ballum. Dit overdekte zwembad biedt waterpret voor het hele gezin. Kinderen kunnen genieten van glijbanen, stroomversnellingen, en peuterbaden. Het zwembad is een leuke optie voor zowel regenachtige als zonnige dagen. Naast het zwemgedeelte zijn er vaak ook andere activiteiten en voorzieningen beschikbaar, zoals een speeltuin en een zonneweide.

Hoelang duurt de overtocht naar Ameland?

De boot Ameland Holwerd duurt normaliter 50 minuten, maar dit is niet altijd het geval. Soms moet je net wat langer op de veerboot Ameland blijven voordat de bestemming is bereikt. Daarnaast kan de overtocht ook korter duren, wat het geval is als je de sneldienst neemt. Deze veerdienst Ameland duurt namelijk slechts 20 minuten. 

Wat is wadlopen?

Wadlopen is een unieke activiteit waarbij mensen te voet over de zeebodem van het Waddengebied lopen, wat dan ook een van de uitjes is die je kunt doen op Ameland. Het Waddengebied, dat zich uitstrekt langs de kusten van Nederland, Duitsland en Denemarken, staat bekend om zijn uitgestrekte slikvelden en zandbanken. Tijdens laagwater ontstaat er een drooggevallen gebied, waardoor het mogelijk is om over de zeebodem te lopen. Wadlopen is dus wel sterk afhankelijk van het getij. Het kan alleen plaatsvinden tijdens laagwater, wanneer delen van de zeebodem droogvallen. Het is dus belangrijk om de getijden nauwlettend in de gaten te houden bij het plannen van een wadlooptocht. Tijdens het wadlopen loop je over slikvelden, waarbij je soms door modder en slib moet waden. Het dragen van geschikte kleding en schoeisel is belangrijk, omdat het terrein glad kan zijn. 

Hoe groot is Ameland?

Ameland heeft een oppervlakte van ongeveer 268 vierkante kilometer. Het is daarmee het vierde grootste Nederlandse Waddeneiland. Het eiland is ongeveer 27 kilometer lang en op het breedste punt ongeveer 4 kilometer breed. De totale kustlijn van Ameland is ongeveer 27 kilometer lang, met verschillende stranden die zich langs de Noordzeekust uitstrekken. Je vindt ook vier dorpen op het eiland: Hollum, Ballum, Nes en Buren. De grootte van Ameland maakt het een aantrekkelijke bestemming voor natuurliefhebbers, wandelaars, fietsers en mensen die op zoek zijn naar ontspanning in een rustige omgeving. 

Waar ligt Ameland op de kaart?

Als je de weersverwachting Ameland wilt checken, is het uiteraard wel handig om te weten waar je überhaupt moet kijken. Dit is ook het geval als je de boot Ameland boekt. Nou, Ameland ligt eigenlijk tegen westen van het vasteland van Friesland. Het ligt immers in de Noordzee, wat dus ten noorden van Nederland is. De geografische coördinaten van Ameland zijn overigens het volgende:

 • Latitude: 53.4388° N
 • Longitude: 5.7810° E