Wethouder Bakema neemt ontslag om Kwestie De Hagen

BALLUM – Wethouder Will Bakema van Ameland’82 heeft tijdens de extra raadsvergadering van 3 april zijn ontslag ingediend. Er lag een motie van wantrouwen op tafel, maar daar hoefde niet over te worden gestemd. “Ik neem ontslag,” zei Bakema ferm, “daar hoeft u geen motie voor in te dienen.”

Bakema struikelt over wat de Kwestie De Hagen is gaan heten: de vier huisjes die achtertuinen hebben die op de grond van Douwe Bakker van de COOP-supermarkt staan. Om die fout te repareren werd een parkeerplan opgetuigd waarbij de huisjes zouden worden gesloopt, het terrein zou worden ingericht als parkeerterrein dat dan in z’n geheel zou worden verkocht aan Bakker. Er ging veel mis in deze kwestie, en stemming op 6 februari over een kleine reparatie van het bestemmingsplan – iets met ‘onderbouwen watercompensatie’ en ‘borgen inrichtingsplan’ – liep helemaal anders dan het college bedoelde. Opeens was het hele parkeerterrein van de baan en de sloop van de huisjes ook. En het college verzuimde dat te melden aan de Raad van State (RvS). De afdeling bestuursrechtspraak van de RvS had op 2 november 2016 een tussenuitspraak over De Hagen gedaan, nadat er beroep was ingesteld tegen een bestemmingsplanwijziging van wonen naar detailhandel, en zat in feite te wachten op bericht van Ameland om het advies te kunnen afronden.

Na een besloten vergadering op 27 maart bleek er zoveel voor de raad onbekende informatie te zijn, dat Algemeen Belang Ameland (ABA), VVD, PvdA en Jeppe Groenewold van Ameland’82 (A'82) een extra raadsvergadering aanvroegen om over de ontwikkelingen rond De Hagen in openbaarheid te debatteren.

“Het is een complexe materie geworden,” zegt Dirk Brouwer (A'82). “Het wordt nu wel erg op de spits gedreven!” En dat werd het. Na een schorsing kwamen de fracties van ABA, PvdA, VVD en ook het CDA met een motie van wantrouwen aan het adres van verantwoordelijk wethouder Will Bakema. Die motie werd uiteindelijk niet ingediend, omdat Bakema zelf zijn congé indiende. Hij wilde geen motie van wantrouwen in stemming.

“Wij betreuren het dat Bakema verantwoordelijk wordt gehouden voor deze soapserie. Als Bakema moet vertrekken, dan trekken we de stekker uit de coalitie,” zegt een boze Groenewold. “Wij steunen deze coalitie met CDA en VVD niet meer. Ik denk dat de andere wethouders ook moeten opstappen.” Of ze dat doen wordt dinsdag duidelijk. Dan gaat er gepraat worden over hoe het verder moet.

“Wij staan erbuiten dat A’82 zich uit de coalitie heeft teruggetrokken,” wil Irma Marinus (PvdA) nog even gezegd hebben. Dàt ligt op het bordje van Ameland'82, de fractie die het deze vergadering zonder Rudolf Teuben moest stellen. Ook Dirk Beijaard van CDA was niet present.

⇒ tik De Hagen in bij ZOEKEN om meer over de kwestie te lezen

lees hier Dossier Gemeenteraadsverkiezingen 2018

⇒ dinsdag meer over Kwestie De Hagen en de problemen in Ballum

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *