Waarom Will Bakema geen wethouder meer wil zijn

LEEUWARDEN – Oud-wethouder Will Bakema koos er gisteravond voor om zijn ontslag in te dienen naar aanleiding van kwestie De Hagen. Omrop Fryslân Radio haalt de politicus in de uitzending en vraagt hem waarom hij geen wethouder van het eiland meer wil zijn.

“Ik wilde niet wachten op een motie en wilde de eer aan mezelf houden. Wij als college hebben kwestie De Hagen goed opgepakt, maar daar werd geen genoegen mee genomen.” Het college kreeg het verwijt dat het niet alle informatie aan de raad had doorgespeeld, maar daar voelt Bakema zich niet door aangesproken.

“Nee hoor, we hebben alle informatie die nodig was de raad toegestuurd. Het was blijkbaar allemaal van te voren bedacht en dat moment heb ik niet afgewacht.” Bij de schorsing hoorde de wethouder het nodige in de wandelgangen en dat hem deed besluiten de eer aan zichzelf te houden.

“Als binnen coalitie de partijen de rijen hadden gesloten was er geen meerderheid ontstaan,” zegt hij nog. Maar dat klopt niet helemaal. De oppositiepartijen hadden vijf stemmen van de negen aanwezige raadsleden. Twee raadsleden waren absent: zowel A’82 raadslid Rudolf Teuben als CDA-raadslid Dirk Beijaard was er niet. Ook als CDA en A’82 de rijen hadden gesloten kwamen ze in deze samenstelling niet verder dan vier stemmen (Dirk Brouwer, Jeppe Groenewold, Marieke van Schaijk en Jeroen de Jong). Van Schaijk en De Jong hebben uiteindelijk hun naam verbonden aan de Motie van Wantrouwen.

Het hing even in de lucht dat de andere twee wethouders ook op zouden stappen, maar Nico Oud (CDA) en Linda van der Deen (VVD) hielden zich stil en bleven zitten. Raadslid Jeppe Groenewold probeerde de druk op te voeren door te stellen dat minstens twee wethouders schuldig zijn aan dit debacle, doelende op Nico Oud en Bakema. Oud heeft meer keren de woordvoering betreffende dossier De Hagen gedaan en hield daarmee Bakema regelmatig uit de wind maar kwam zelf in het spatwater van Bakema’s kielzog terecht.

Bakema voelt zich niet in de steek gelaten door collegeleden, zegt hij op Omrop Fryslân Radio. Ze hadden solidair kunnen zijn. “Dat hebben ze niet gedaan.” Daar heeft de oud-wethouder geen hoofdpijn van.

⇒ tik De Hagen in bij ZOEKEN om meer over de kwestie te lezen

⇒ wethouder Bakema geeft om 12.00 uur commentaar op Omrop Fryslân – te beluisteren op Utsjoering Mist

⇒ later meer over de stappen in dit proces

lees hier Dossier Gemeenteraadsverkiezingen 2018

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *