PvdA Ameland trekt zich terug uit formatie

NES – De PvdA Ameland trekt zich terug uit de onderhandelingen. De fractie gaat toch geen wethouder leveren. Vanavond namen de PvdA fractie, bestuur en werkgroep het besluit.

De PvdA stelde een verklaring op:

Verklaring PvdA i.v.m. stoppen onderhandelingen Collegevorming Ameland

Tijdens het overleg met de informateurs hebben we als PvdA de intentie uitgesproken mee te willen werken aan een minderheidscollege met CDA en VVD.

Ons streven was om een verandering in de Amelander politiek te bewerkstelligen en zonder rechtstreekse invloed van de beide locale partijen A’82 en ABA, de Amelander politiek een frisse smoel te geven.

Essentieel voor een minderheidscollege is, dat de betrokken partijen zich voor meer dan 100% inzetten en hun onverbiddelijke steun uitspreken.

Na het eerste overleg van afgelopen maandag hebben we als PvdA niet het gevoel gekregen dat dit het geval is. Vooral de VVD gaf signalen af dat men niet stond te trappelen om deze uitdaging aan te gaan en vraagtekens plaatste bij de haalbaarheid.

Om te voorkomen dat er kostbare tijd verloren gaat, hebben we als PvdA besloten ons uit de onderhandelingen om tot de vorming van een minderheidscollege te komen, terug te trekken.

We danken de beide informateurs voor hun inzet.

Namens fractie, bestuur en werkgroep PvdA Ameland

Tonnie Overdiep”

Irma Marinus vertelt op Omrop Fryslân dat de VVD niet stond te trappelen om met een minderheidscoalitie verder te gaan. Een minderheidscoalitie is een hele klus en dan moeten alle partijen er voor de volle honderd procent achter te staan en dat was bij de VVD niet het geval. Het CDA reageerde teleurgesteld, aldus Marinus. De PvdA-vrouw denkt dat nu de twee plaatselijke groeperingen (A'82 en ABA) samen moeten gaan kijken of ze een meerderheidscoalitie kunnen vormen. De PvdA had de verantwoordelijkheid willen nemen met een "heel klein wethouderschapje" en een "frisse wind" in de politiek willen zijn. Het is een illusie, denkt Marinus, dat de PvdA in een andere coalitie nog iets zou kunnen gaan betekenen. Die weg is voor de PvdA nu afgesloten.

Dossier Gemeenteraadsverkiezingen 2018

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *