Modelspoor aanwinst voor Ameland

BALLUM – Het had zich niet op het bedrijventerrein aan de Achterdijken in Nes mogen vestigen, maar het staat er nu eenmaal. De gemeente is van zins MSA Modelspoor te legaliseren, al is dat dan wel verbonden aan de huidige eigenaar en modelbouwer Jan Theulings. “Het is zijn levenswerk en het is niet billijk om de tent nu te sluiten.” Dat zei wethouder Theo Faber tijdens de raadscommissievergadering van maandagavond op vragen uit de raad. De gemeente heeft meegedacht over verplaatsing maar het bouwwerk, met een enorm complex van bergen en dalen en vele spoorlijnen, blijkt niet meer verplaatsbaar. Theulings bouwt al tien jaar de landschappen met treintjes en hij heeft er een bezienswaardige attractie van gemaakt. Daar vroeg hij dan ook entree voor en dat was, gezien de illegaliteit van de vestiging op een terrein met bedrijfsbestemming, al helemaal niet toegestaan.

De kwestie suddert al jaren en de gemeente werd min of meer gedwongen tot handhaving na een verzoek van de kant van Ameland’82. Dat handhavingsverzoek kon niet gegrond worden verklaard, maar bracht wel het balletje aan het rollen. Het modelspoor werd deze zomer gesloten. De gemeente wil nu een persoonsgebonden ontheffing verlenen mits het pand aan de brandveiligheidseisen voldoet. Dat is Jeppe Groenwold van de VVD uit het hart gegrepen. “Het is er al jaren en draagt bij aan het eiland.” Als het aan de brandveiligheid voldoet verdient het project toestemming, meent het raadslid. “Streep eronder!” De beslissing valt in een van de eerstvolgende raadsvergaderingen.

Horeca uitbating, het schenken van een kopje koffie en glaasje limonade, is niet bij de ontheffing inbegrepen.

Theulings stopte al tonnen in de miniatuurwereld en de investering kan oplopen tot meer dan een miljoen, terwijl hij al jaren weet dat wat hij doet op die plek niet mag.

lees hier Modelspoor Ameland gooit deuren dicht 7-8-2012

lees hier hoe de modelbouw er zes jaar geleden bij hing, met Theo Faber als raadslid

lees hier MSA Modelspoor blijft op Ameland 18-9-2017

lees hier meer over MSA Modelspoor

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *