Modelspoor Ameland gooit deuren dicht

NES – Modelspoor Ameland stopt ermee. Jan Theulings, die al jaren aan het bouwen is aan Modelspoor Ameland in een loods aan de Achterdijken bij Nes, gooit de handoek in de ring.

De raadsvergadering van 17 juli maakte al duidelijk dat Theulings niet zeker was van gedoogsteun voor Modelspoor Ameland.

Het gesprek dat de modelbouwer en modelbouwdeskundige Theulings op 1 augustus met burgemeester Albert de Hoop had, doet hem besluiten de deuren van de slechtweervoorziening op 31 augustus te sluiten en de bergen en dalen met de vele sporen en treinen af te breken.

“Na ampele overwegingen en ervaringen die mij geleerd hebben dat discussies met mensen met ambtelijke macht een zinloze weg zijn, of zoals mijn overleden wijze moeder altijd al zei: Het is slecht eten met kwade honden, heb ik een besluit genomen en kan u thans mededelen dat ik besloten heb om Model Spoor Ameland per 31 augustus 2012 op te heffen,” schrijft de modelbouwer aan de burgemeester en de raad van Ameland.

Uit het gesprek met de burgemeester begrijpt Theulings dat de situatie rond het vliegveld Ballum nog lang ongewis blijft en de uitslag daarna politiek gezien niet te voorspellen is. Hij had zijn voorziening op het nieuwe vliegveld willen bouwen.

De druppel die de emmer doet overlopen zijn vervelende reacties van Amelanders, waaronder enkele anonieme. Theulings heeft dit gemeld bij de politie.

“Ik ben dit niet gewend om door opgefokte agressieve Amelanders zo bejegend te worden of in de krant te worden neergezet als zou ik illegaal bezig zijn met mijn hobby. Als men na allerlei pogingen nu een uitweg zoekt via dat ik tegen de regels handel door entreegeld te vragen (dit zoals ik altijd al gemeld heb als drempel voor het bezoeken van de banen), dan is mij dit allemaal niet waard.”

Theulings is ook teleurgesteld over de gemeente die nu plotseling met allerlei aantekeningen en brieven zwaait, waar hij het bestaan niet van kent. Theulings had zijn Modelspoor Ameland willen afbouwen en openstellen voor betalende bezoekers.

De huidige plek heeft daarvoor niet de geschikte bestemming: het wachten was op ruimte op het opgewaardeerde vliegveld.

Dat zit er op Ameland niet meer in.

>>> lees hier de brief die hij aan de gemeente schreef en waarin hij zijn teleurstelling verwoordt

>>> lees hier over Modelspoor Ameland

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *