Modelspoor Ameland in onzekerheid

BALLUM – Modelspoor Ameland  is nog niet zeker van zijn bestaan op het bedrijventerrein aan de Achterdijken in Nes. Bedenker, ontwerper en bouwer van een modelspoor met bergen, waterpartijen, tientallen modeltreintjes en honderden figuurtjes zet zijn landschappen met rails op in een loods op het bedrijventerrein, zonder museale bestemming van het gebouw. Theulings ontvangt inmiddels betalende gasten en ontving daarover een handhavende brief van de gemeente.

Raadslid Theo Faber (CDA) bedacht een plan om Model Spoor Ameland in ieder geval tot 1 januari 2015 wat adem te geven en niet verder te handhaven. Faber meent dat de attractie een goede aanvulling is van het recreatieve aanbod op Ameland, maar dat hij op de verkeerde locatie zit. Er is sprake van een plek op het vliegveld, maar die plannen zijn verre van concreet. Er moet eerst nog een raadsbeslissing genomen worden over het hoe en wat van het opknappen van de voorzieningen aan de Ballumer Strandweg.

Het plan van Faber werd tijdens de raadsvergadering van tafel geveegd en daarmee zit de modelbouwer nog altijd in onzekerheid.

Theulings is al sinds 2007 bezig en heeft inmiddels een groot deel van zijn plan uitgevoerd. Hij heeft afspraken gemaakt met de gemeente, zegt hij, dat hij op het bedrijventerrein mag bouwen aan zijn modelbouwspoor en dat hij mensen mag ontvangen zolang hij nog niet naar het vliegveld is verhuisd. Wethouder Nico Oud meent dat er sprake is van het uitoefenen van een hobby en dat van museale functie op die plek geen sprake kan zijn.

>>> lees hier over Model Spoor Ameland

>>> lees hier over het boek dat Jan Theulings schreef

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *