Voorzitter ABA weg om De Hagen

HOLLUM – De huisjes aan De Hagen en het al dan niet aan te leggen parkeerterrein aan de westkant van de supermarkt in Hollum hebben niet alleen stof doen opwaaien. Algemeen Belang Ameland (ABA) moet vanwege de kwestie Gerard Vloedgraven als voorzitter missen. Vloedgraven legde naar aanleiding van de interne discussie bij ABA de voorzittershamer neer.

In de wandelgangen wordt gesproken over ‘onder druk zetten’ en zelfs ‘bedreigen’ van raadsleden. PA ging op onderzoek uit en ontmoette raadsleden die zijn benaderd door leden van ABA, maar van onder druk zetten was volgens Alice de Jong (ABA) en Irma Marinus (PvdA) geen sprake en van bedreiging al helemaal niet.

Vloedgraven heeft een “vervelend telefoontje gehad” van iemand die zijn naam niet noemde. De ex-voorzitter heeft wel een idee wie dat kan zijn geweest. Dat telefoontje kwam daags voor de stemming in de raad van 30 januari, de raadsvergadering waar de stemmen betreffende De Hagen staakte. Er werd gezegd: “Als er morgen tegen gestemd wordt moet je de consequenties maar aanvaarden.”

Volgens Vloedgraven heeft raadslid Alice de Jong, die op 6 februari anders stemde dan haar fractiegenoten Jan Wijnberg en Piet IJnsen, vervelende mailberichten ontvangen die je als ‘onder druk zetten’ kunt opvatten. Daar heeft De Jong naar eigen zeggen geen last van gehad. “In de fractie heb je de vrijheid om te stemmen wat je wilt.” Op basis van argumenten heeft het raadslid tegen de afbraak van de huisjes aan De Hagen gestemd. “Ik heb het niet ervaren als onder druk zetten. Mensen benaderen je. Daar moet je aan wennen als je nieuw raadslid bent. Dat hoor ik dan aan.” Alice de Jong zit sinds april 2016 in de raad.

De verantwoordelijkheid voor de beslissing neemt Alice de Jong zelf, zegt ze. Ze is niet gedwongen om met de fractie mee te stemmen.

Irma Marinus (PvdA), mordicus tegen het afbreken van de vier huisjes, is ook benaderd door een lid, niet een fractielid, van de politieke groepering ABA. “Ik vond het wel wat bijzonder”, zegt het raadslid daarover, maar ook zij heeft zich er niet door onder druk gezet gevoeld. “Maar dat heb ik ook niet zo gauw.”

Vloedgraven zit nog altijd in de schaduwfractie en steunt de fractie van ABA, maar voorzitter wil hij niet meer zijn. Hij was toch al van plan om de hamer in te leveren bij de komende gemeenteraadsverkiezingen in 2018, maar dat is met de kwestie De Hagen een jaartje vervroegd. De voorzitter is malcontent over het zwabberende beleid van B&W en vond het Plan De Hagen, dat in de raad van 6 februari werd afgeschoten met een nipte meerderheid dankzij het dissidente ABA-raadslid, financieel slecht onderbouwd.

Bovendien kan Vloedgraven oordelen over de verkeersoverlast aan die kant van het dorp. Hij woonde een tijdlang aan De Hagen tegenover de vier gemeentehuisjes. Het dichtslaan van de portieren van de auto’s in de straat deed de voordeur van zijn huis trillen. Met nog meer auto’s zou die overlast alleen maar toenemen. Hij kreeg de fractie en leden niet mee om tegen het collegevoorstel te stemmen. Er zijn drie redenen waarom hij geen voorzitter meer wil zijn. Vloedgraven vindt dat Alice de Jong erg onder druk is gezet. Ten tweede pruimt hij het “achterlijke telefoontje” niet en ten derde is hij het niet eens met de materie.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18269

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *