Huisjes De Hagen in Hollum blijven staan

BALLUM – Voorlopig blijven de vier huisjes aan De Hagen staan. Vanavond sprak de raad zich in een speciale raadsvergadering uit over het bestemmingsplan De Hagen en over de financiering van het plan. Het project behelst de afbraak van vier huisjes om er een parkeerterrein te maken dat verkocht zou gaan worden aan Douwe Bakker van supermarkt de Coop. Een oude fout zou daarmee hersteld worden, want het bleek dat de huisjes een strook van drie meter van Bakkers grond gebruiken.

De laatste raadsvergadering was de stemming vijf tegen vijf: een van de elf raadsleden was afwezig. Deze speciale raadsvergadering is er opnieuw een raadslid niet, maar nu slaat de meter door naar een afwijzing van beide voorstellen. Alice de Jong van Algemeen Belang Ameland heeft een doorslaggevende stem en zij zegt "Nee!" tegen het project. Het punt van de financiering is wat haar betreft een te onzekere factor. Het is onduidelijk of de subsidie van 81.000 euro wordt toegekend en het is te onzeker of het bij de 111.000 euro blijft waar het college nu akkoord voor vraagt aan de raad.

Haar belangrijkste punt is het slopen van vier huurwoningen in Hollum die moeten wijken voor meer blik in het dorp. Voor die woningen is op dit moment geen compensatie en daarom stemt De Jong tegen. Samen met de stemmen van Ameland’82, VVD en PvdA komen de tegenstemmers op zes. Jan Wijnberg van Algemeen Belang Ameland stemt voor, net als de fractie van het CDA. Zij hebben samen vier stemmen: deze keer is Piet IJnsen van Algemeen Belang Ameland afwezig. Hij is een voorstemmer, maar had sowieso de stemming niet kunnen doen kantelen.

Bij de vorige vergaderingen waar De Hagen en het aan te leggen parkeerterrein op de agenda stond zat Douwe Bakker van de Coop steevast op de publieke tribune. Deze avond is hij afwezig.

Op het moment van de vergadering in Ballum wordt er in Hollum aan de westzijde van de supermarkt, tussen Coop en de vier huisjes, druk gesnoeid. Om 21.00 uur staat er geen boom of struik meer.

lees hier Nog niet duidelijk of huisjes De Hagen verdwijnen

tik De Hagen in bij ZOEKEN om meer over dit onderwerp te lezen

⇒ lees hier meer over Hollum

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *