Nog niet duidelijk of huisjes De Hagen verdwijnen

BALLUM – De vier huisjes aan De Hagen in Hollum staan op de nominatie om afgebroken te worden om plaats te maken voor parkeerplaatsen bij de Coop supermarkt, maar ze blijven nog even staan. De raad van Ameland moest er maandagavond over beslissen, maar de stemmen staakten, wegens afwezigheid van een raadslid: Alice de Jong van Algemeen Belang Ameland was ziek.

De vier huisjes aan de westzijde van de supermarkt gaan wijken voor parkeerplaatsen, als het aan het college ligt. Een deel van de grond waar de huisjes op zijn gebouwd is van Douwe Bakker, eigenaar van de supermarkt. Het juridische geschil, dat vanaf het voorjaar van 2014 loopt, had als uitkomst dat de beide partijen er via overleg uit moesten komen en dat lijkt op een haar na te zijn gelukt. Gemeente en Bakker maakten afspraken over de grond, die de gemeente gaat opleveren als parkeerterrein. Daarvoor worden de vier woningen gesloopt.

Dat kost de gemeente 111.000 euro en als de aangevraagde subsidie niet loskomt, nog eens 81.000 extra. In de raadscommissievergadering van 9 januari stelde Piet IJnsen van Algemeen Belang Ameland (ABA) dat zijn fractie pas wil investeren als er zekerheid is over de subsidie. Die zekerheid ontbreekt en toch laat IJnsen maandag weten dat ABA het project het voordeel van de twijfel geeft en vóór stemt. Ook Dirk Beijaard en de fractie van het CDA zien dit project zitten, met het voorbehoud dat het niet duurder uit mag vallen. Jeppe Groenewold van Ameland’82 (A’82) herinnert zijn collega-raadsleden er fijntjes aan dat de omwonenden planschade kunnen gaan claimen en een vergoeding voor derving woongenot gaan eisen. “Dan kunnen de kosten nog meer oplopen.”

Het zieke ABA-raadslid had de doorslaggevende stem. Nu bleven de stemmen staken bij vijf tegen vijf, want zowel de PvdA, als VVD en A’82 zijn tegen afbraak van de vier gemeentewoningen. “Een onzalig plan,” noemt Irma Marinus (PvdA) het. “Het gaat ons uiteindelijk twee ton plus vier woningen kosten. De VVD is tegen!” sluit André Tuil zich bij Marinus aan. A’82 gaat ook niet akkoord. Groenewold: ”We kunnen de rest niet overzien.”

De buren van De Hagen weten nog niet hoe het komt, Douwe Bakker heeft nog geen zekerheid of hij deze zomer over meer parkeerplaatsen kan beschikken en wethouder Nico Oud zit in een spagaat. De kwestie tussen Bakker en gemeente is nog steeds onder de rechter. Oud: “We proberen het op minnelijke manier op te lossen.” Als de gemeenteraad dit project tegenhoudt, ziet Oud een nieuwe rechtszaak in het verschiet. In een extra raadsvergadering in februari buigt de gemeenteraad zich opnieuw over de kwestie.

⇒ lees hier meer over de raadscommissievergadering van 9 januari

 tik De Hagen in bij ZOEKEN om meer over deze kwestie te lezen

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *