RSS
Zoeken

Planschade wegens hoge woningbouw

Geplaatst op: 28 februari 2017 - Categorie: Gemeente & Politiek

7 juni 2016

BALLUM – Familie Faber-de Jong uit Hollum heeft een verzoek tot planschade ingediend bij het college van burgemeester en wethouders vanwege de bouw van een hoge woning achter hun huis aan de Jan Jacobsweg in Hollum. De waarde van dat huis, dat al een paar jaar in de verkoop staat, is danig gedaald door de bouw van het huis met schuur door de gebroeders Peter en Vincent de Boer. Familie Faber dient een planschade in van 75.000 euro.

Planschade
Planschade ontstaat als een huis of een stuk grond minder waard wordt door een bestemmingsplan. Bijvoorbeeld als een gemeente vlakbij een woonwijk een snelweg laat aanleggen. De schadevergoeding is aan te vragen bij de gemeente. Aan de hand van criteria uit de jurisprudentie bepaalt een onafhankelijke deskundige de waardevermindering als gevolg van de planologische situatie.

Waardevermindering
De waardevermindering van het pand wordt geïllustreerd aan de hand van enkele voorbeelden van de makelaar. Die had in de zomer van 2016 een serieuze belangstellende, maar toen duidelijk werd dat er een huis zou komen achter de tuin van de Jan Jacobsweg 5, werd een laag bod neergelegd van 500.000 euro op een vraagprijs van 650.000. Dat lage bod werd niet geaccepteerd en het huis werd niet verkocht.
Eind 2016 was er weer een serieuze gegadigde. Die liet de woning taxeren en de waarde werd op 515.000 geschat, mede op basis van het huis dat aan de westkant van het dorp verrees. Ook deze keer werd het huis niet verkocht.

Vergoeding
Het bedrag van de planschadevergoeding stelt de makelaar op 75.000 en dat kan nog meer worden als er nog een tweede huis op het parkeerterrein aan die zijde van het dorp gebouwd gaat worden, stelt de Klaasjan Kuperus van Makelaardij Kuperus Heeringa.

Verhaal
Het college buigt zich over de kwestie. Mocht de planschade worden toegewezen, dan wordt dat verhaald op bouwers De Boer.

25 augustus 20161 oktober 201616 oktober 2016Jan Jacobsweg 5 in Holum

Naar nieuwsoverzicht
Ads door PA
Gesponsorde links:
Hier adverteren?