Raad Ameland geeft acht ton uit binnen half uur

BALLUM – Twee hamertikjes binnen een half uur en Ameland heeft acht ton uitgegeven. De ene helft (411.000 euro) is voor een duurzaam verlichtingsplan, dat past bij de duurzame ambitie. Eigenlijk kost het hele plan, dat voorziet in zuinige led-verlichting in het buitengebied en in de dorpen, 711.000 euro. Philips wil 50.000 euro bijdragen en de gemeente rekent op 50.000 euro subsidie van Provincie Fryslân en 200.000 euro uit het waddenfonds. Als die subsidie niet loskomt dan gaat het hele feest niet door.

Structurele meerkosten

Irma Marinus (PvdA) struikelt over de structurele meerkosten, die wat haar betreft wat onzorgvuldig in het stuk zijn verwerkt en Piet IJnsen (ABA) is voor terugbrengen van het stroomverbruik, maar vindt deze investering toch wat al te luxe. Palen die best nog meekunnen, worden nu toch vervangen en daar is ABA niet zo voor. “Het is investeren om subsidie binnen te halen,” moppert de ABA-voorman. Ook is deze fractie niet blij met led-verlichting in de oudste delen van de dorpen. Dat moet warm licht zijn.

Duurzaamheid

Wethouder Nico Oud is het gemopper een beetje zat. Hij noemt geagiteerd dat het de raad is die voor duurzaamheid heeft gekozen. Daar sluit dit plan naadloos op aan. Hij kan IJnsen een stukje tegemoet komen met de mededeling dat Philips zacht led-licht heeft dat in de dorpskernen gebruikt kan worden, maar ABA stemt toch tegen. IJnsen: “Wij willen wel duurzaam maar niet tegen elke prijs.”

Dirk Brouwer stipt nog aan dat het plan alleen uitgevoerd kan worden als de subsidie vrijkomt. “Het is toekomstgericht en ik hoop dat Waddenfonds en Provincie ons daarbij helpen.”

Kunststofgrasveld

De andere helft van de achthonderdduizend euro gaat naar een kunststofgrasveld voor voetbalvereniging Geel Wit. De groene mat kost 385.000 euro. De fracties geven aan de voors en tegens bekeken te hebben. Rudolf Teuben (A’82): “Na rijp beraad hebben wij besloten te kiezen voor een kunstgrasveld.” Jeppe Groenewold van A’82 hikt erg tegen de grote uitgave aan en legt op tafel dat als straks de andere sportclub van het eiland ook met een vraag komt, de raad ook dan over de brug  moet komen onder het mom: “Wie nu A zegt moet dan ook B zeggen.” André Tuil (VVD) kiest voor kunst en hij vindt dat het een veld voor het hele eiland moet zijn. “Het lijkt me een goede investering voor het eiland.”

Sportnotitie

Irma Marinus (PvdA) zegt verheugd te zijn dat Ameland investeert in sport. Het gevraagde krediet vindt ze echter te hoog en ook te voorbarig. Ameland moet eerst maar eens met een sportnotitie komen waarin staat waar het eiland met de sport naartoe wil. Marinus kiest voor de natuurgrasvariant, die ook genoemd staat in het collegevoorstel. Een goede nieuwe grasmat kost 75.000 euro.

Jeroen de Jong (CDA) geeft aan dat zijn fractie besloten heeft vóór kunstgras te kiezen. Jan Wijnberg (ABA) legt fijntjes bloot dat Geel Wit weliswaar een voorkeur heeft voor kunstgras, maar ook kan leven met een nieuw aangelegd natuurgrasveld. “Wij kiezen voor natuurgras,” om daar aan toe te voegen: “ABA heeft duurzaamheid hoog in het vaandel. Is dat hier ook het geval?”

Wethouder Oud zegt niets meer.

Lees hier over de energiezuinige verlichting

Lees hier over het Kunstgrasveld

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *