Smart and green leds voor Ameland

BALLUM – Ameland wil innovatieve openbare verlichting in de dorpen en het buitengebied om daarmee energie te besparen, minder CO² uit te stoten en de sociale veiligheid te verbeteren. Het nieuwe lichtplan met smart and green leds zorgt tevens voor minder lichthinder en lichtvervuiling en is beter voor de wadvogels. Het nieuwe lichtplan voor de openbaren verlichting van de gemeente is een samenwerking tussen gemeente en Philips onder de hoed van Duurzaam Ameland.

Partner Philips

De duurzame verlichting is een van de projecten die een rol spelen in de verlaging van de energiebehoefte en vermindering van de druk op het milieu. Het college vraagt de raad er 410.915 euro voor uit te trekken. Vier strandovergangen krijgen groen licht en het openbare buitengebied krijgt groen schijnende lampen. In de dorpen worden witte dimbare energiezuinige lampen in de bestaande lantaarnpalen gedraaid. In Hollum is dat deels al gebeurd.

Philips, partner binnen het Convenant Duurzaam Ameland, draagt bij aan dit project.

Licht waar nodig is, donker waar kan

Ameland wil licht waar het nodig is en duisternis waar het donker kan. Voor het buitengebied wordt voor groen licht gekozen omdat dit beter is voor de vogels. In de dorpen komt op afstand bestuurbare energiezuinige verlichting.

En zeven cent

De verduurzaming van de verlichting kost totaal 710.915,07 euro, waarvan Philips een bijdrage doet van 50.000 euro. Ameland verwacht nog subsidies van Provincie en Waddenfonds van respectievelijk 50.000 en 200.000 euro. Structurele kosten bedragen 7.922 euro vanaf 2016 en 995 per maand voor een fee aan Philips voor onderhoud aan lampen en armaturen. Het plan wordt voorgelegd aan de Amelander gemeenteraadscommissie.

Apeneuten

Jeppe Groenewold (A’82) noemt de 50.000 van Philips “peanuts”, want Philips levert ook de lampen.

Piet IJnsen (ABA) is voorstander van vermindering van energieverbruik, maar wat de kosten betreft vindt hij het plan niet duurzaam. Ook is IJnsen het niet eens met het vervangen van het zachte licht in het beschermde dorpsgezicht. “Dat vinden wij minder gewenst. We willen niet een moderne bak met licht gemarkeerd door matglas.” Het plan dat het college voorlegt voorziet in matglas met wit licht in de oud uitziende straatlampen in de oudste straten van Hollum, Ballum en Nes, de dorpen met een beschermd dorpsgezicht. Philips kijkt nog naar een zachtere kleur led. “We hebben gekozen voor duurzaam Ameland,” zegt Jeroen de Jong (CDA). Hij staat zeer positief tegenover het plan.

Internationaal aandacht

Burgemeester Albert de Hoop is enthousiast over de smart and green leds en hij rekent er op dat Ameland er weer internationaal aandacht mee weet te scoren, zoals met het groene licht project op de pier is gebeurd. De Hoop heeft het al onder de aandacht van de bestuurders in Den Haag gebracht. De minister vindt het een goed plan voor het buitengebied van alle Waddeneilanden, zegt De Hoop. Hij kaartte het ook aan op de laatste Internationale Waddensea Board bijeenkomst, in maart in Leeuwarden, en proefde daar enthousiasme om het groene licht in het buitengebied van het gehele waddengebied in te voeren.

Op 30 mei besluit de gemeenteraad over de duurzame openbare verlichting van Ameland.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18168

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *