RSS
Zoeken

Mosterd na de maaltijd

Geplaatst op: 16 juli 2019 - Categorie: Gemeente & Politiek

BALLUM – De toeristenbelastingverhoging voor groepsverblijven is en blijft zoals het in de Kadernota staat aangekondigd: hoog en gelijk aan de toeristenbelasting zoals elke badgast betaalt en elke verhuurder afdraagt aan de gemeente. Wie nu nog klaagt dat de toeristenbelasting te hoog wordt, is te laat. Het onderwerp staat in de Kadernota die in juni al is behandeld en toen had het de kwestie beschouwd moeten worden. Dat stelt burgemeester Gerard van Klaveren maandag 15 juli tijdens de laatste raadsvergadering voor het reces.

Mosterd na de maaltijd
Raadslid Jeroen de Jong (CDA) brengt in het midden dat er erg veel onrust is ontstaan vanwege de belastingverhoging. Onrust bij verhuurders van groepsaccommodatie en onrust bij groepen die soms al jaren naar Ameland komen en nu hun kosten zien stijgen. Het levert ingezonden brieven op en veel discussie. Daar zet Van Klaveren rigoureus een punt achter. “Mosterd na de maaltijd”!
Dat het de doodsteek kan worden voor een bedrijfstak op het eiland, dat het indruist tegen het gemeentelijke beleid om gedifferentieerd publiek te trekken, dat organisatoren van groepsvakanties oproepen om het niet te duur maken, dat er ook gemeenten zijn die voor kinderen helemaal geen toeristenbelasting heffen; het mag allemaal niet meer baten.

Toch nog een smaakmakertje?
Of is er toch nog tijd om een smaakmakertje toe te voegen? Formeel moet de raad namelijk nog een besluit nemen over de verordening Toeristenbelasting 2020 en de daarbij behorende tarieven. Deze verordeningen worden meestal in november vastgesteld. In de Kadernota geeft het college aan wat het tarief moet gaan worden om de begroting, waarover in oktober besloten wordt, sluitend te maken. De raad kan er dus voor kiezen te luisteren naar de branche en de gasten die met groepen naar het eiland willen komen en de toeristenbelasting voor groepsaccommodaties laag te laten. Voor het gaatje in de begroting zal dan een andere vulling moeten worden gevonden. Het officiële besluitmoment is met het vaststellen van de verordening. De mosterd kan nog even op tafel blijven staan, hoe hard de burgemeester ook roept dat de maaltijd gedaan is.

Verdubbeling
De toeristenbelasting voor groepsverblijven werd in 2017 van 1,50 naar 75 eurocent per persoon per nacht verlaagd. Inmiddels is het bedrag in de Kadernota op € 1,59 gezet en dat betekent voor schoolreisjes meer dan een verdubbeling.

⇒ lees hier Toeristenbelasting groepsverblijven Ameland weer omhoog

lees hier Ingezonmden - Jaag ons niet weg

Naar nieuwsoverzicht
Ads door PA
Gesponsorde links:
Hier adverteren?