Twaalf kandidaten voor Noardeast-Fryslân

LEEUWARDEN – Op de vacature van burgemeester van Noardeast-Fryslân hebben twaalf mensen gesolliciteerd. Het gaat om zeven mannen en vijf vrouwen.

Een kandidaat is jonger dan dertig en een is ouder dan zestig. De rest van de kandidaten zit er qua leeftijd tussenin. De gegadigden zijn lid van de FNP (3), VVD (2), PvdA (2), CDA (1), GroenLinks (1), Lokale Partij (1) Twee kandidaten zijn geen lid van een politieke partij.

De gemeente Noardeast-Fryslân ontstond officieel op 1 januari 2019 na de samenvoeging van Dongeradeel, Ferwerderadiel, Kollumerland ca. Hayo Apotheker is op dit moment waarnemend burgemeester.

Commissaris van de Koning Arno Brok verwacht dat de nieuwe burgemeester in januari 2020 kan aantreden.

De vertrouwenscommissie heeft na overleg en in gemeenschappelijkheid met de commissaris een selectie uit de sollicitanten gemaakt. De vertrouwenscommissie krijgt alle sollicitatiebrieven te zien. De commissie spreekt met kandidaten en brengt aan de raad verslag uit, voorzien van een conceptaanbeveling. De raad beslist uiteindelijk welke twee kandidaten op de aanbeveling komen te staan, en in welke volgorde.

De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de ministerraad volgen in hun voordracht aan de Kroon in beginsel de aanbeveling van de raad. De Kroon benoemt vervolgens de nieuwe burgemeester per Koninklijk Besluit.

Hoeveel mensen naar eenzelfde positie op Ameland hebben gesolliciteerd wordt binnenkort ook duidelijk.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *