Toeristenbelasting groepsverblijven Ameland weer omhoog

BALLUM – De groepsverblijven kregen twee jaar geleden van de toenmalige raad een voordeeltje dat de huidige coalitie hen weer wil afnemen. De groepsverblijven klaagden destijds over de hoge toeristenbelasting in verhouding tot hun dagprijs voor groepen. De raad besloot toen de toeristenbelasting per persoon per nacht voor die categorie te verlagen naar 75 eurocent in plaats van het reguliere tarief van destijds 1,50 euro. Die ongelijkheid wil dit college weer rechttrekken en zij krijgt de coalitiepartijen PvdA en AmelandEén mee. Volgens de Kadernota wordt het tarief zelfs opgetrokken naar 1,59 euro.

Burgemeester Gerard van Klaveren kan die verhoging billijken. De opzet is om zoveel mogelijk van de Amelander ambities in de Kadernota te krijgen. Wie veel wil moet daar ook geld tegenover zetten. “Er moet een zeker evenwicht gevonden worden tussen ambities en financiering,” stelt de portefeuillehouder financiën. Dat evenwicht wordt bereikt door sommige wensen te verdagen èn door belastingverhoging. Ameland is op dit moment een gezonde gemeente, met zwarte cijfers en zo wil Van Klaveren de gemeente ook overdragen aan de nieuwe burgemeester.

Han van Heerde van Ameland’82 is duidelijk over de keuze van het college. Dat het besluit van twee jaar geleden wordt teruggedraaid vindt hij niet te verteren. Dit college wil het verleden snel vergeten en alleen naar de toekomst kijken. “Als een olifant in een porseleinkast,” typeert hij het dagelijks bestuur. Hij dreigt zelfs met een motie van wantrouwen, maar zover komt het deze vergadering niet. Van Heerde dient wel een amendement in om de toeristenbelastingverhoging voor de groepsverblijven te schrappen en slechts met 2,5 procent te verhogen, maar het college weet de coalitie aan haar zijde. De volledige oppositie stemt voor het amendement, maar de volledige coalitie stemt ertegen, zodat het met zes tegen vijf stemmen wordt verworpen.

Jeroen de Jong (CDA) is het met Van Heerde eens en hij noemt de verhoging niet in verhouding. “Het besluit van twee jaar geleden was een goed besluit.” Burgemeester van Klaveren riposteert dat de prijsverlaging van twee jaar geleden ook niet in verhouding was. De Kadernota wordt aangenomen, met stemverklaringen van de CDA, ABA, A’82 en VVD. Zij willen genoteerd zien tegen het onderdeel toeristenbelastingverhoging voor groepsverblijven te hebben gestemd.

In de Kadernota, de eerste stap om te komen tot een begroting, staat de tariefsverhoging alleen nog maar aangekondigd. Het collegevoorstel daarover komt nog een keer in de raad. Hoe de stemverhouding dan zal zijn laat zich raden.

De Vereniging Groepsverblijven Ameland meldt alvast dat ze de tariefverhoging met meer dan een verdubbeling een enorme teleurstelling vindt en verwijt de gemeente ad-hoc beleid. De vereniging is bang dat groepen Ameland links zullen laten liggen. Dat is niet goed voor de toeristische toekomst, meent de vereniging, want de jeugdgroepen van nu zijn de bezoekers van de toekomst.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *