Ameland zoekt iemand met vlieguren, niet in korte broek

BALLUM – Een schaap met vijf poten, een spin in het web, een boegbeeld met allure, die met hart en ziel verbonden is met Ameland. Dat zoekt het Waddeneiland in de nieuwe burgervader of burgermoeder. “Of alles daar tussenin,” zoals raadslid Jeroen de Jong (CDA) de genderneutraliteit van de gemeente aanstipt. Het kan allemaal op Ameland, als de nieuwe burgemeester maar een integer verbinder is en minstens zes jaar wil blijven.

Commissaris van de Koning Arno Brok kwam donderdagavond 20 juni naar Ameland om de profielschets op te halen, waar de Vertrouwenscommissie onder voorzitterschap van raadslid Irma Marinus zich de afgelopen weken over heeft gebogen. “Er is geen gemeente in de provincie waar ik zo vaak kom als Ameland.” Binnen vier maanden stak Brok drie keer werk gerelateerd de Waddenzee over. Hij komt elke keer met liefde naar het eiland toe. “Ik kan bijna de verleiding niet weerstaan om zelf te schrijven,” zegt hij over de burgemeestersvacature. “Maar dat kan natuurlijk niet.” Brok heeft een andere rol. Hij neemt de profielschets mee naar Leeuwarden en laat hem in de Staatscourant van 27 juni 2019 publiceren. Geïnteresseerden in de functie hebben dan een maand de tijd om te schrijven. In september vinden de sollicitatiegesprekken plaats en volgens schema kan de nieuwe burgemeester in januari 2020 benoemd worden.

Die profielschets is keurig uitgewerkt in een acht pagina dikke brochure vol mooie foto’s, beschrijvingen van eiland en gemeente en citaten van eilanders. “De beste burgemeester van de gemeente Ameland is een burgervader voor Amelanders en een ambassadeur van Ameland en het waddengebied”, schreef een van de respondenten van de enquête die de gemeente online had gezet. In totaal vulden 272 mensen de korte vragenlijst in, eilanders, oud-Amelanders en gasten. De uitkomst van de enquête is verwerkt in de profielschets. Kern van het boekje is wat de gemeente Ameland in een burgemeester zoekt. Brok sprak een paar keer zijn complimenten uit over de voorbereiding en vormgeving. “U presenteert zich. Wat je zelf uitstraalt zegt ook wat voor mogelijke sollicitanten.”

Voordat de profielschets officieel werd vastgesteld en overhandigd stelde Brok enkele vragen aan de raad over de eiland specifieke sfeer, bestuurscultuur, eilander normen en waarden, handhaving en zelfstandigheid van de gemeente, om een duidelijk beeld te krijgen wat voor iemand de beste roerganger zal zijn. In de profielschets staan de vaardigheden opgesomd: bestuurlijk sensitief, omgevingsbewust, communicatief, betrokken, daadkrachtig, standvastig, relativerend en met humor.

Hij gaf de raadsleden ook nog wat adviezen mee. Een burgemeester, houdt Brok de raadsleden voor, heeft zijn eigen rollen. “Het is niet een derde wethouder.” Als de raad doordraaft, moet de burgemeester op de rem trappen en als de raad te langzaam gaat, moet de burgemeester met de zweep knallen. “Geef de burgemeester die ruimte. Dat komt uw functie ten goede.”

Er wordt nogal wat gevraagd van de burgervader of burgermoeder die Ameland wil. Het moet iemand met flair en gezag zijn, vat Brok samen, iemand die tegenstand weet te overbruggen, tegen een stootje kan, die tussen de mensen staat en als het moet erboven. Hij of zij moet consequent handhaven, want voor je het weet is het anarchie op het eiland. Het mag een zij instromer zijn, maar bestuurlijke ervaring is belangrijk, het moet iemand met vlieguren zijn. Wat de leeftijd betreft doet Ameland niet moeilijk. Als er maar rijpheid schuilt in de man of vrouw. Jeppe Groenewold benadrukt nog kennis van financiën, want de gemeente staat voor grote uitgaven.

De nieuwe eerste burger moet statuur uitstralen en wat Brok betreft zit dat ook in het uiterlijk: “Iemand die thuis de korte broek aan mag hebben, daarbuiten niet.” Jeroen de Jong is iets ruimer in zijn opvatting: “Op het strand mag het ook.”

Tot slot vraagt de Commissaris van de Koning nog wat de nieuwe burgemeester vooral niet moet doen. Daar wil raadslid Jan Wijnberg wel antwoord op geven. De burgemeester is strandvonder en soms spoelt er wel eens een lading hout aan. De burgemeester moet dan vooral niet op de strandvondersstrepen gaan staan, maar op kantoor blijven. “De jutters ruimen het hout wel op.”

⇒ bekijk hier Brok op leugenbank

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *