RSS
Zoeken

De Stelp op De Stelp is alternatief

Geplaatst op: 16 juli 2019 - Categorie: Gemeente & Politiek

De Stelp - Foto Persbureau Ameland

BALLUM – De Stelp op De Stelp is een alternatief voor de nieuwbouw van de zorgvoorziening bij Ons Hol. Werkgroep 'De Stelp op De Stelp' schreef een brief aan het college en de raad en een rapport ‘De Stelp opnieuw bekeken’, waarin ze haar plannen uit de doeken doet. De brief is ondertekend door Eveline Stuffers namens de groep die het zorgcentrum middenin het dorp wil houden en zich nu 'werkgroep De Stelp op De Stelp' is gaan noemen. ‘De Stelp opnieuw bekeken’ geeft aan dat gefaseerd bouwen op De Stelp aan de Hidde Dirks Katstraat wel degelijk kan, in tegenstelling tot wat het onderzoek in 2017 als uitkomst had. Dat onderzoek is destijds in opdracht van de gemeente uitgevoerd en staat aan de basis van de nieuwbouwplannen aan de Oranjeweg. De werkgroep laat ook zien dat het goedkoper kan. Toen waren vooral de kosten van tijdelijke huisvesting reden om uit te kijken naar nieuwbouw op een nieuwe locatie. Die werd gevonden aan de Oranjeweg, naast Ons Hol. Het zou kunnen dat het onderzoek van 2017 te pessimistisch was óf dat wat De Stelp op De Stelp heeft uitgezocht vanuit een te positieve hoek is bekeken. Wethouder Theo Faber laat dat in het midden, maar spreekt zijn waardering uit dat de werkgroep met een alternatief is gekomen.

In de raadsvergadering van 15 juli werd het alternatief van de actiegroep ‘De Stelp op De Stelp’ niet meteen afgeserveerd. Het alternatief wordt besproken in het presidium, is afgesproken. In oktober wordt er besloten of De Nieuwe Stelp daadwerkelijk aan de Oranjeweg wordt gebouwd. De raad houdt nu nog een slag om de arm en noemt het besluit in oktober een ‘go or no go’ moment.

De raadsleden staan wat op scherp, wat De Nieuwe Stelp betreft, omdat ze zijn geschrokken van de 800.000 euro die het college zei nodig te hebben voor het vervolg van het project. Dat krediet was voor een deel al bestemd en voor het overgrote deel ‘voor het geval dat.’ Dat stuitte bij een deel van de gemeenteraad op weerstand. Diezelfde raad was ook al niet te spreken was over een overschrijding van een eerder krediet met 50.000 euro, een overschrijding die niet was gemeld. Wat Jeroen de Jong betreft (CDA) liep wethouder Faber hier een 'deukje' op. "Dat moet niet tot een scheur uitgroeien", waarschuwde hij.

“Wij ondersteunen het plan om de ouderenvoorziening op Ameland te realiseren,” begon raadslid Jeroen de Jong zijn betoog, “maar acht ton is te veel.” Zijn CDA wil in dit stadium niet meer dan 110.000 euro uitgeven. Dat is dan 50.000 voor de eerder genoemde overschrijding, 30.000 om de gebiedsvisie rond te krijgen, 15.000 voor extern advies en dan nog eens 15.000 voor onvoorziene uitgaven. "Wij hebben de brief van de actiegroep gelezen. Het is wijs dat we de ogen openhouden." Hoe hij tot het bedrag van 110.000 kwam calculeerde hij, naar eigen zeggen, op een schoenendoos.

Het college had na de raadscommissievergadering van 1 juli al geproefd dat het krediet van 800.000 een zware dobber zou worden en stuurde deze week een memo naar de raadsleden met een nieuw bedrag. Voor 150.000 euro is de voortgang van De Nieuwe Stelp gewaarborgd, waarbij 70.000 berekend is voor de gebiedsvisie en het schetsontwerp van de architect. De memo was het voorzetje voor de coalitie om een amendement in te dienen, waarin het krediet van 800.000 teruggebracht werd tot 150.000. Dat amendement werd aangenomen door de meerderheid van de raad. Alleen Algemeen Belang Ameland, CDA en VVD stemden tegen. Mocht er meer geld nodig zijn, dan komt het college opnieuw met een voorstel bij de raad.

Werkgroep De Stelp op De Stelp vraagt 25.000 euro aan de gemeente om haar alternatief verder uit te werken. Dat wordt niet gegeven. Nu nog niet, in ieder geval. Wethouder Faber wil liever één ding tegelijk doen en de stemming over de gebiedsvisie afwachten. “Als u op twee fronten kosten wilt maken, dan laat ik dat aan u.” Maar dat wil de gemeenteraad niet. De actiegroep scoorde wel een succesje. Faber: “Het is wijs dat we de ogen open houden en niet met oogkleppen op naar locatie sporthal kijken.”

tik De Stelp in bij ZOEKEN om meer over De Stelp te lezen of klik op Dossier Zorg op Ameland in de donkerblauwe balk op de Thuus-pagina

Relevante dossiers: Zorg op Ameland
Naar nieuwsoverzicht
Ads door PA
Gesponsorde links:
Hier adverteren?