Raad omarmt plan zuivelfabriek Hollum

HOLLUM – De Amelander gemeenteraad omarmt het plan om de voormalige zuivelfabriek aan de Fabrieksweg in Hollum te herbouwen en op te knappen en om bewoning op de bovenetage mogelijk te maken. Initiatiefnemer Jur de Vries uit Hollum noemt de uitkomst van de raadsvergadering "Boven verwachting." De Vries was niet bij de vergadering op het gemeentehuis in Ballum aanwezig, maar had wel aan de radio via de lokale omroep meegeluisterd. “Deurpakken maar,” voegt hij er enthousiast aan toe.

De eerste stap is het kopen van het pand, want die koop is nog niet gesloten. De Vries wilde eerst weten of zijn plan kans van slagen had bij de gemeente, alvorens hij zijn handtekening onder een koopcontract zette. “Morgen gelijk maar afspraken maken en spijkers met koppen slaan!” Nu hij kan rekenen op medewerking van de gemeente, wil hij er geen gras over laten groeien. Hij verwacht dat binnen twee jaar het aanzicht van het pand op Fabrieksweg 18 is als voorheen, voordat Theo Faber er zijn bouwmarkt, garage en smederij in vestigde. Die bouwmarkt blijft onderdeel van het project van De Vries, de smederij verhuist naar elders en de garage is al vertrokken.

Raadslid Esther Oud (AmelandEén) noemt het "een mooi plan," omdat er cultuurhistorie terugkomt. Dat het project bijdraagt aan de oplossing van het tekort aan verblijven voor personeel is mooi meegenomen. Raadslid Irma Marinus (PvdA) is het volledig met haar eens. Han van Heerde (Ameland’82) ziet het liefst meteen ook de gehele entree van Hollum opgeknapt, maar dat vinden de meeste raadsleden een stap te ver. Zij willen eerst zien hoe Fabrieksweg 18 opknapt, om dan fasegewijs de rest van de rommelige Fabrieksweg aan te pakken.

CDA-er Jeroen de Jong hamert nog op "gelijke monniken gelijke kappen". Als er op het bedrijventerrein van Hollum gewoond mag worden, dan moet dat ook op bedrijventerrein Nes kunnen. Op een klein stukje Achterdijken in Nes na mag er op het bedrijventerrein aldaar geen woning geplaatst worden. Burgemeester Gerard van Klaveren legt uit dat het ene bedrijventerrein het andere niet is. "Mogen wonen op een industrieterrein is bijzonder." Hollum is een heel andere situatie dan Nes, volgens de burgemeester. "Gelijke monniken gelijke kappen" gaat hier helemaal niet op. zegt hij.

Het plan van De Vries wordt een "veelbelovend plan" genoemd. De Hollumer wil de melkontvangst herstellen en in de fabriek zuivelproducten produceren: melk, kaas, yoghurt en ijs. Het ijs van de oude zuivelfabriek, die begin jaren 80 sloot, was op het eiland beroemd om zijn heerlijke smaak. Dat wil hij terugbrengen en in de fabriek excursies organiseren en een museumwinkel met Amelander producten vestigen. De twintig studio’s voor personeel moeten het project rendabel maken.

De Vries gaat nu de logische volgende stap zetten: het pand verwerven.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *