Zorgen om strandval

BALLUM – Op Ameland zijn wat zorgen om de strandval die zich met enige regelmaat voordoet op het Suudwest van het eiland. Op die kant en op het westen, nabij het Hollumer badstrand, verdwijnen met elke storm bakken zand. Op 21 september was er weer een grote strandval, waarbij de stroming happen uit het strand nam. Raadslid William de Jong van AmelandEén maakt zich zoveel zorgen dat hij het onderwerp in een raadscommissievergadering te berde brengt. Hij is bevreesd voor gevaarlijke situaties, met name voor wandelaars en voertuigen. Amelanders mogen buiten het zomerseizoen graag met een autootje op het strand rijden. “Het lijkt erop dat RWS deze situatie nogal luchtig opvat”, zegt De Jong en dat stelt hem verre van gerust.

Wethouder Piet IJnsen heeft er contact over gehad met Rijkswaterstaat (RWS), die de basiskustlijn van heel Nederland in de gaten houdt. Ter plekke van Suudwest en het Hollumer badstrand wil RWS zoveel mogelijk een zachte kust houden. Er liggen hoofden die de stroming uit de kust geleiden, maar desondanks ondermijnt de beweging van het water het strand keer op keer en is er op het Suudwest dit jaar al voor de derde keer een strandval te constateren. Het is niet duidelijk wie aansprakelijk is, zegt de wethouder. Is dat nu de gemeente of Rijkswaterstaat? In ieder geval wordt er door de lokale overheid en de Rijksdienst gepraat over bebording van het gebied waar de strandvallen een paar keer per jaar voorkomen.

Het strand wordt op de zuidwest- en westkant van het eiland steeds smaller en dat komt door het stromenpatroon. RWS heeft in 2019 een zandsuppletie uitgevoerd op de westpunt en in 2017 een geulwandsuppletie bij het Suudwest. Er staat pas voor 2023 weer een suppletie voor Ameland in de planning. “Gemeente Ameland heeft de zorgen overgebracht,” zegt IJnsen. RWS laat weten dat de basiskustlijn niet in gevaar is ook al weten we dat diverse raaien op de kop van Ameland in het rood staan. Daarom is raadslid Jeroen de Jong van CDA niet tevreden over RWS. Hij en CDA Ameland maken zich ernstig zorgen. "De vooroever is wèl in gevaar!" waarschuwt Jeroen de Jong. Een lintje langs de kant als er weer een strandval valt te bespeuren en een paar waarschuwingsborden op de kant is waar Ameland het voorlopig mee moet doen.

lees hier meer over het fenomeen Strandval

tik Strandval in bij ZOEKEN om meer over Strandval op Ameland te lezen

het filmpje hieronder is van 21 september 2021 lees hier 21-9-2021 Manshoge kliffen door strandval Suudwest

bekijk hier de filmbeelden van de strandval van 14 maart 2021

bekijk hier de beelden van 13 april 2021

lees hier Minister: Alle partijen verrast door erosie

lees hier RWS houdt vast aan dynamisch kustbeheer

lees hier Strandsuppletie Noordwestkant Ameland

U las dit bericht naar aanleiding van de vergadering van de Amelander gemeenteraad gratis. U kunt uw waardering laten blijken door een kleine bijdrage te storten. Klik op de Doneer button of zie hier voor meer informatie.
Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *