Het strand valt weer

Geplaatst op: 13 april 2021 - Categorie: Alles & Algemeen

Strandval van 13 april 2021 - Foto Persbureau Ameland

HOLLUM - Op het Suudwest blijft het strand maar vallen. Strandval is een natuurfenomeen dat zo nu en dan aan de zandige kust van Nederland voorkomt. Op het Suudwest is het de laatste jaren erg vaak raak. Een maand geleden, op 14 maart, was er een enorme strandval, groter dan die van vandaag. Op 13 april mag hij dan iets minder hoog zijn, het is deze keer wel een dubbele. Op twee plekken, in dit geval naast elkaar, worden happen uit het strand genomen. 

Strandval is een natuurfenomeen waar het eiland met enige regelmaat last van heeft. Het is een natuurlijk proces dat dramatisch oogt: plots zakt het strand de diepte in. Rijkswaterstaat, die de kust in de gaten houdt en het Hoogwaterbeschermingsrogramma uitvoert, doet regelmatig metingen en houdt de bewegingen aan de kust in de gaten. Het is een kwestie van evenwicht tussen zand op het strand en zand op de bodem van de zee en in de diepte van de stroming. 

Plotseling glijden stukken strand in zee. Op het strand ziet dat eruit als kleine kliffen van zand, een steile kust met golven die steeds weer een hap uit het strand nemen. Dat zand glijdt de diepte in van het water dat voor de kust stroomt.

lees hier meer over Strandval

Naar nieuwsoverzicht
Ads door PA
Gesponsorde links:
Hier adverteren?