Spreeuwendans op Ameland

HOLLUM – In het najaar zijn regelmatig gigantische, sierlijk bewegende wolken van duizenden spreeuwen te zien. Tegen zonsondergang danst een wolk ineens in de lucht. De Deense waddeneilanden staan er bekend om en organiseren juist in deze tijd excursies en vogelkijkdagen. Het wordt op Fanø en Rømø 'sort sol' genoemd, dat zoveel betekent als zwarte zon. Het Engelse begrip is dan ook 'black sun'. De Nederlandse aanduiding voor het fenomeen, 'spreeuwendans', is bekant nog mooier.

In de herfst trekken vogels naar warmere gebieden om te overwinteren. De spreeuwen die op de Waddeneilanden of elders in Nederland in de lucht dansen komen vanuit Noord-Europa om in ons land de winter door te brengen. De grote wolken spreeuwen ontstaan door groepering van kleinere groepen die samensmelten tot een enorme groep spreeuwen, die tegen de avond een plek zoeken om de nacht door te brengen. De wolk spreeuwen van het filmpje danste boven de Hollumerduinen. Pas als het donker is gaan ze op hun slaapplaats zitten.

De duizenden spreeuwen vliegen allemaal met dezelfde snelheid om al spreeuwendansend niet tegen elkaar aan te vliegen. Elke spreeuw in de wolk houdt zeven andere vogels in de gaten en volgt de bewegingen zonder tegen die vogels aan te botsen. Elke vogel van de wolk volgt de beweging, waarna er een dansende spreeuwenwolk ontstaat: de spreeuwendans, sort sol of black sun.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *