Strandvalletje op het Suudwest

Geplaatst op: 18 oktober 2021 - Categorie: Wadden & Natuur

Strandval 21-9-2021 - Foto Persbureau Ameland

HOLLUM - Wederom is er een strandval te zien op het Suudwest van Ameland. Het natuurfenomeen komt met enige regelmaat voor op het zuidwest strand van het eiland. Drie weken geleden was er een grote strandval met manshoge zandkliffen. Deze keer is de hap uit het strand van bescheidener omvang. Sinds de grote strandval van 21 september staan er waarschuwingsborden op het strand ter hoogte van de Cat Club.

Het wegzakken van zand van het strand komt daar regelmatig voor. In 2017 vond in de Waddenzee onder het Suudwest een geulwandsuppletie plaats om de erosie door de sterke stroming ter plaatse tegen te houden. Een deel van het zand is op het strand terechtgekomen en heeft het strand opgehoogd. Met de strandval verdwijnt weer veel zand in zee.

Strandval, het is een natuurfenomeen dat zo nu en dan aan de zandige kust van Nederland voorkomt. De Waddeneilanden hebben er met enige regelmaat last van. Het is een natuurlijk proces dat dramatisch oogt: plots zakt het strand de diepte in. Rijkswaterstaat, die de kust in de gaten houdt en het Hoogwaterbeschermingsrogramma uitvoert, doet regelmatig metingen en houdt de bewegingen aan de kust in de gaten. Het is een kwestie van evenwicht tussen zand op het strand en zand op de bodem van de zee en in de diepte van de stroming. Het Suudwest van Ameland krijgt meer dan gemiddeld met een strandval te maken.

lees hier meer over het fenomeen Strandval

tik Strandval in bij ZOEKEN om meer over Strandval op Ameland te lezen

bekijk hier de filmbeelden van de strandval van 14 maart 2021

bekijk hier de beelden van 13 april 2021

lees hier over de strandval van 21 september 2021 en bekijk het filmpje 

Naar nieuwsoverzicht
Ads door PA
Gesponsorde links:
Hier adverteren?