Walrus in Waddenzee

PIETERBUREN – De walrus die de afgelopen weken in de Waddenzee gezien is, werd gisteren gezien op een militair terrein in Den Helder. De Zeehondencentra in Pieterburen en A Seal denken nu dat de kans bestaat dat de walrus de Waddenzee gaat verlaten en verder zuidelijk trekt. De centra doen daarom een beroep op de kustgemeenten om uit te kijken naar de walrus en contact op te nemen met 144 of de centra wanneer ze gezien wordt. De dierenartsen en andere expert van de centra kunnen dan met raad en daad op locatie bijstaan.

Gisteren werd de walrus die in de Waddenzee zwemt gezien in Den Helder. Het vrouwtje is inmiddels door de luisteraars van Omrop Fryslan omgedoopt tot “Freya”. Ze had daar het militaire terrein als rustplaats uitgekozen, waardoor ze voor publiek amper te zien was en ze volop rust kreeg. De dierenartsen en andere experts van Zeehondencentrum Pieterburen en A Seal houden al een tijd de gezondheidstoestand en het gedrag van de walrus in de gaten. Tot zo ver gaat het goed met haar, alleen nu ze zo ver Zuid-West in de Waddenzee is gekomen bestaat de kans dat ze dat gebied gaat verlaten. Ze komt dan mogelijk op de drukkere Hollandse kustlijn terecht.

De Zeehondencentra doen daarom een oproep aan het publiek, maar specifiek ook kustgemeenten, om uit te kijken naar het dier en contact op te nemen wanneer deze gezien wordt middels het landelijke nummer 144. Niet alleen kunnen de dierenartsen dan de gezondheid van het dier in de gaten houden, maar de centra kunnen lokaal bij staan met de inzet van goed opgeleide zeehondenwachters. Tot zo ver zijn de centra in goede samenwerkingen met de gemeenten Harlingen en Terschelling, gecombineerd met de inzet van de lokale zeehondenwachters, er goed in geslaagd een tijdelijk rustgebied voor het dier te creëren. Deze rust is nodig voor het wondherstel, aangezien ze nog steeds aan het herstellen is van verwondingen aan de voorpoten die ze in Duitsland heeft opgelopen.

De reden dat de centra denken dat het vrouwtje mogelijk de Waddenzee verlaat komt door het patroon waarin ze zich laat zien. Vanuit Denemarken, via Duitsland, heeft ze zich achtereenvolgens in Nederland op Schiermonnikoog, Harlingen, Terschelling en nu Den Helder laten zien. Iedere keer met een tussenpauze van een aantal dagen, waarin ze wellicht op zee verblijft om te fourageren. Ze lijkt vervolgens een rustplaats op te zoeken met een relatief harde ondergrond, zoals de pieren van de afgelopen 3 locaties om daar vervolgens ongeveer een hele dag te rusten.

Bron Zeehondencentrum Pieterburen

 

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *