Wethouder gered door ex-partijgenoot

BALLUM – De PvdA-wethouder van Ameland is gered door haar ex-partijgenoot. Dat Ellen Bruins Slot voorlopig kan blijven werken als wethouder heeft ze eigenlijk te danken aan Irma Marinus. Het raadslid dat uit de PvdA-fractie stapte zorgde er met haar stap voor dat de wethouder niet meer gesteund wordt door een PvdA-fractie. De oppositie vond het voor de hand liggen dat Bruins Slot naar aanleiding van de ontwikkelingen binnen de PvdA zelf zou opstappen, bleek tijdens de raadsvergadering van 7 januari. Maar de wethouder was niet van zins te gaan. Toch diende de oppositie geen motie van wantrouwen in om het ontslag te eisen en daar is Irma Marinus debet aan. Zij was niet van plan om met een dergelijke motie mee te stemmen, waardoor de overige oppositiepartijen wisten dat ze geen meerderheid zouden halen. Bruins Slot mag dan geen rugdekking meer hebben van een PvdA-fractie, ze weet zich wel gesteund door AmelandEén.

Bruins Slot zei daar zelf het volgende over: “Het is een vervelende situatie dat hier een wethouder zit die getekend heeft voor een coalitieakkoord tussen PvdA en AmelandEén, die destijds is aangesteld voor een deel onder het gesternte van AmelandEén gezien de verhouding één zetel – vijf zetels.” Het bestuur van Partij van de Arbeid Ameland staat achter haar en steunt nog altijd het coalitieakkoord en ze wordt op handen gedragen door AmelandEén. Op Omrop Fryslân zei voorzitter AmelandEén Andries Metz dat zijn partij zeer tevreden is over de werkzaamheden van Bruins Slot. De wethouder vervolgde met: “Het lijkt mij in ieder geval gerechtvaardigd om samen met mijn collega Theo Faber te komen tot een nieuw college en daarbij zullen de coalitieonderhandelingen bepalend zijn voor mijn positie.” Anderhalf jaar op dit eiland vindt Bruins Slot erg kort, ze zou graag nog wat blijven. Opstappen deed ze in ieder geval niet en weggestuurd werd ze ook niet. Haar positie zal de komende weken helder worden.

Haar opmerking dat ze deels voor AmelandEén werkt riep vragen op. Piet IJnsen wist dat niet en het was ook Jeroen de Jong niet bekend. Irma Marinus had er wel kennis van en het zou kunnen dat het juist deze werkafspraak is geweest waardoor Marinus zich ondergesneeuwd voelde. Haar wethouder diende immers twee heren. Marinus wil daar nu niet op ingaan.

Bruins Slot heeft geen volledige baan maar een 0,8 aanstelling. Van die 0,8 zou ze 0,6 PvdA zijn en 0,4 AmelandEén. Het komt sporadisch voor in Nederland, maar het gebeurt meer. In Hellendoorn werden na de verkiezingen van 2014 twee wethouders aangesteld die namens vier partijen in het college zaten, waaronder die van elkaar. 

Dat Ellen Bruins Slot voor een kwart voor AmelandEén zou werken, zoals Jeroen de Jong dat tijdens de raadsvergadering aanhaalde, zou niet juist zijn, volgens de woordvoerder van de gemeente. “Dit misverstand is ontstaan in de raad zelf; in elk geval heeft raadslid Marinus het zo verwoord en dit is door andere raadsleden overgenomen en niet gecorrigeerd. Ellen Bruins Slot is op 25 juni 2018 door de gemeenteraad benoemd op voordracht van zowel de voormalige fractie van PvdA als de fractie van AmelandEén.” Het blijkt dat de oppositiepartijen de afspraken tussen de coalitiepartijen over de werkverdeling nooit hebben gezien.

Het college gaat voorlopig door als minderheidscollege met steun van raadsfractie AmelandEén, tot er een nieuwe coalitie is. Ellen Bruins Slot mag de komende weken samen met Theo Faber op de winkel passen.

PvdA-wethouder Ameland bijna baan kwijt

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *