PvdA-wethouder Ameland bijna baan kwijt

BALLUM – Het scheelde niet veel of PvdA-wethouder Ellen Bruins Slot was haar baan op Ameland kwijt. Ze was dan het slachtoffer geworden van de stap die raadslid Irma Marinus zette. Het voormalig PvdA-raadslid nam afscheid van haar partij en gaat zelfstandig in de oppositie verder.

Deze extra raadsvergadering op 7 januari, die was uitgeschreven wegens een kwestie over de jachthaven, begon met de actuele gebeurtenissen van Marinus’ stap die een minderheidscoalitie tot gevolg heeft. De raadsleden van de oppositie waren enigszins verrast, maar wisten stuk voor stuk dat er strubbelingen binnen de coalitie waren. Piet IJnsen (Algemeen Belang Ameland), Jeroen de Jong (CDA) en Jeppe Groenewold (VVD) drongen tijdens de vergadering aan op vertrek van wethouder Ellen Bruins Slot. "We hadden verwacht dat Ellen Bruins Slot ontslag had ingediend," probeerde Jeroen de Jong. “De PvdA zit niet meer in de raad. Wat is dan de toegevoegde waarde van wethouder Ellen Bruins Slot?” gooide Groenewold in het midden.

Bruins Slot verdedigde haar positie door te melden dat de PvdA donderdag 9 januari een nieuwe voorzitter kiest en dat zij, het PvdA-bestuur en de werkgroepleden hun steun hebben uitgesproken aan het coalitieakkoord. De wethouder vindt het wel “raar” dat ze geen vertegenwoordiging meer heeft in de raad.

Bruins Slot vertelde ook dat ze voor een deel “onder het gesternte van AmelandEén” is aangesteld. Ze heeft een bijna volle baan en een deel daarvan  – tijdens de raadsvergadering werd gesproken van 'een kwart' – zou voor AmelandEén zijn. Op 25 juni 2018 werd ze voor de PvdA aangesteld voor 0,8.

Na een schorsing, waarin de oppositie zich beraadde op het al dan niet eisen van het vertrek van de wethouder, kwam burgemeester Gerard van Klaveren met de mededeling dat de wethouder geen ontslag in zou dienen. “Dan zult u met een motie moeten komen.” Dat was de oppositie een brug te ver. Piet IJnsen vroeg alleen nog om zo snel mogelijk een nieuwe coalitie te vormen. Aan coalitie-zijde, vanaf nu een minderheidscoalitie, werden diverse zuchten van verlichting geslaakt.

Het huidige college wil de lopende zaken blijven behandelen en geen zware dossiers en politiek complexe onderwerpen meer ter hand nemen tot er een nieuw college is.

De crisis begon toen PvdA-raadslid Irma Marinus maandag 6 januari afscheid van haar partij nam en aankondigde met haar eigen lijst verder te gaan. Een dag eerder was PvdA-voorzitter Tonnie Overdiep boos vertrokken, zodat de PvdA binnen twee dagen twee mensen kwijt was. Marinus dook meteen de oppositie in en zat aan de raadstafel niet meer naast AmelandEén, maar aan de overzijde naast Ameland’82-raadslid Han van Heerde.

In haar verklaring aan het begin van de raadsvergadering zei Marinus het te betreuren dat ze de PvdA niet langer mag vertegenwoordigen. Ze gaat verder als Sociale Fractie Ameland. Dat het raadslid de PvdA niet meer mág vertegenwoordigen was een bijzondere uitspraak. Ze stapt immers zelf op en nam zelf afscheid van de PvdA Ameland. Dat die partij op haar beurt niets meer van hun voormalig raadslid wil weten had Marinus kunnen verwachten.

Jeppe Groenewold vindt het jammer dat het Amelander gemeentebestuur verrast werd door de perikelen. "We wilden met een kroonbenoemde burgemeester goed verder." Ook Gerard van Klaveren zal zijn laatste paar weken als waarnemend burgemeester anders hebben voorgesteld.

⇒ lees hier 16 mei 2018 – Coalitieakkoord op basis van Raadsagenda

lees hier 26 juni 2018 – Nieuwe wethouder voor Ameland

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *