“We weten waarvoor we hier bijeen zijn”

Geplaatst op: 16 januari 2018 - Categorie: Gemeente & Politiek

BALLUM – “We weten waarvoor we hier bijeen zijn.” Dat waren de inleidende woorden van burgemeester Albert de Hoop van de extra raadsvergadering op 15 januari. De raad was bijeen om twee wethouders weg te sturen en twee te benoemen.

Met nog slechts twee maanden voor de gemeenteraadsverkiezingen te gaan heeft Ameland een nieuw college, met een wethouder die net een dik half jaar op het pluche zat (Piet IJnsen van ABA) en een geheel nieuwe ster aan het college-firmament. Joop Lodewijks, voorzitter van het CDA, wordt voor drie maanden wethouder. Of zijn politieke ambitie verder strekt dan deze periode tot en met de verkiezingen, ziet Lodewijks nog wel. Hij sluit in ieder geval niet uit dat hij ook na de verkiezingen een actieve politieke rol op zich neemt. Ervaring als raadslid of wethouder heeft Lodewijks niet. Wel heeft hij aan de mores van het Ameland-bestuur kunnen snuffelen toen hij na de bestuurscrisis in april 2017 samen met Albert van Barneveld van de VVD informateur mocht zijn. Het lukte destijds niet om een coalitie samen te stellen. Saillant detail is dat de informateurs in mei 2017 ABA wel als coalitiepartner zagen maar dat Piet IJnsen geen wethouder mocht worden. ABA kon de rol van gedoogpartner krijgen, maar daar paste de partij van IJnsen voor. De informatie stokte en ABA en A’82 namen de onderhandelingen over. Zij kwamen via ‘Daadkracht met Vertrouwen’ tot een akkoord. Tot dat akkoord vorige week maandag 8 januari uit elkaar spatte. Dat tijd vele wonden heelt blijkt uit de collegiale handdruk van IJnsen met Lodewijks na de beëdiging van de twee tot wethouder.

Piet IJnsen en Joop Lodewijks vormen, for the time being, samen met burgemester Albert de Hoop het dagelijks bestuur van de gemeente Ameland.

Dossier Gemeenteraadsverkiezingen 2018

Naar nieuwsoverzicht
Ads door PA
Gesponsorde links:
Hier adverteren?