Ameland heeft nieuw college

BALLUM – Gemeente Ameland heeft een nieuwe coalitie en een nieuw college. De vier fracties van Algemeen Belang Ameland (ABA), CDA, PvdA en VVD hebben de handen ineen geslagen en presenteren in de extra raadsvergadering van 15 januari hun nieuwe coalitie. Als wethouders zijn Piet IJnsen (ABA) en Joop Lodewijks (CDA) naar voren geschoven. Beide mannen zijn staande de vergadering beëdigd.

Peter Pot, tot maandagavond 21:00 uur nog wethouder voor Ameland’82, las aan het begin van de vergadering een verklaring voor waarin hij zijn ontslag indiende. Na de geheime besprekingen van de vier fracties was het Ameland’82 duidelijk dat zij de oppositie in werden gedrukt en was het voor Pot duidelijk dat er voor zijn wethouderschap geen plek meer was. Het ontslag staat los van het functioneren van de wethouder die A’82 vorig jaar na een moeizame coalitievorming van de vaste wal haalde. Pot was vanaf 30 mei 2017 in functie. Hij heeft inmiddels een andere baan, maar zou tot 1 februari fulltime en daarna tot aan de gemeenteraadsverkiezingen in deeltijd werkzaam blijven voor gemeente Ameland. Sinds A’82 het vertrouwen opzegde in de coalitie, vorige week maandag, rollen de ballen anders en zit de partij van Pot plots, en als enige, in de oppositie. Rudolf Teuben van A’82 noemt het “beschamend” dat hun wethouder van buitenaf op deze manier moet vertrekken. Teuben roemt Pots “frisse kijk en integere houding.”

Eerder die dag had wethouder Piet IJnsen van ABA al zijn ontslag schriftelijk ingediend. Hij wist bij het sturen van die ontslagbrief al dat hij zou worden voorgedragen als wethouder in het nieuwe college. IJnsen werd met 8 stemmen en drie blanco briefjes gekozen en werd voor een 0,8 dienstverband aangesteld. Tweede wethouder is Joop Lodewijks, voorzitter van het CDA afdeling Ameland. Ook hij krijgt 8 stemmen en drie blanco. Lodewijks, gepensioneerd directeur van een transportbandenfabriek, speelde in het voorjaar van 2017 een belangrijke rol bij de informatie. Hij krijgt voor de periode van drie maanden een volledig dienstverband als wethouder.

Het was de PvdA die het initiatief nam om met de fracties van ABA, CDA en VVD eendrachtig de schouders onder de coalitie te zetten. Ze hielden A’82 buiten hun beraad, want dat was de partij die de onrust in het gemeentebestuur had veroorzaakt door op 8 januari het vertrouwen in de coalitie op te zeggen. A’82 vertrouwt het niet dat ABA-fractielid Alice de Jong-Gransbergen tot aan de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart aan tafel zit bij ABA en daarna overstapt naar het CDA. Fractievoorzitter Jan Wijnberg en raadslid Alice de Jong verklaarden vorige week dat ze loyaal blijven aan de coalitie, maar dat gelooft A’82 niet. Na de roerige vergadering op 8 januari kwam A’82 twee dagen later op haar schreden terug en stelde dat de partij toch wel de rit uit wilde zitten met ABA. Maar toen was het al te laat. De vier andere partijen zaten toen al in het geheim te formeren.

Hoofdargument van de PvdA om het initiatief tot een breed gedragen coalitie te nemen zijn de belangrijke dossiers die op het bordje van college en gemeenteraad liggen. Die kunnen niet geparkeerd worden tot na de verkiezingen, meent Irma Marinus. Het gaat onder meer om dossiers over de ouderenzorg en zorgcentrum De Stelp en over het al dan niet verplaatsen van de supermarkt in Hollum. De vier verzochten daarop Pot en IJnsen hun functie beschikbaar te stellen. “Ameland heeft een daadkrachtig en stabiel bestuur nodig,” noemt ook Jan Wijnberg (ABA). “Wij hebben er alle vertrouwen in dat IJnsen en Lodewijks, samen met de burgemeester, Ameland bestuurbaar houden.”

Rudolf Teuben (A'82) geeft zijn collegaraadsleden nog mee dat ze moeten samenwerken. "Doen we dat niet, dan tekenen we vanavond het failliet van Ameland." Na de vergadering stapt hij op Joop Lodewijks af met de woorden: “Zet hem op!”

Dossier Gemeenteraadsverkiezingen 2018

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *