Plucheplakkers Ameland moeten ruimte maken

NES – Het is de hoogste tijd dat plucheplakkers van Ameland ruimte maken voor frisse winden. Dat is de opinie van Ameland ’82 raadslid Rudolf Teuben. Hij zegt het vandaag tegen Omrop Fryslân. Lees het artikel hier.

De eerste die volgens hem zou moeten opstappen is Piet IJnsen, de Algemeen Belang Ameland voorman. IJnsen zit sinds 1982 in het gemeentebestuur, als raadslid of wethouder. Maandagavond werd hij opnieuw beëdigd als wethouder. Als IJnsen vertrekt kan het rustig worden in politiek Ameland, zegt Teuben tegen de Omrop. Er zou veel ‘oud zeer’ in de gemeenteraad zitten waarvan een deel aan IJnsen kleeft. Teuben zelf zou volgens zijn eigen regel ook op moeten stappen, want hij zit al zestien jaar in de raad.

De politici zouden niet langer dan acht jaar moeten blijven zitten, zegt Teuben. Het uitvoeren van deze oproep zou de problemen kunnen oplossen, maar ook vergroten. De eilander partijen, en die van Teuben niet het allerminst, ondervinden grote problemen om jonge mensen aan zich te binden. Er is één partij die daar geen moeite mee lijkt te hebben en dat is de spring-in-het-veld AmelandEén, de partij die jonge politici in spé weet te mobiliseren en die in maart voor het eerst meedoet aan de verkiezingen.

A’82 is nooit te beroerd om de knuppel in het hoenderhok te gooien. Een van hun knuppels zorgde vorige week maandag 8 januari voor een nieuwe bestuurscrisis. A’82 zegde het vertrouwen in coalitiepartner ABA op. Onredelijk was dat wantrouwen niet, want een ABA-raadslid gaf te kennen na de gemeenteraadsverkiezingen over te gaan stappen naar het CDA en tot die tijd de ABA-kleuren te blijven dragen. Toch probeerde de partij van Teuben het opzeggen van het vertrouwen twee dagen later te herroepen, onder het mom dat Ameland een stabiel bestuur nodig heeft. Maar er was geen weg meer terug. De vier partijen ABA, CDA, PvdA en VVD hadden de koppen al bij elkaar gestoken. Het resulteerde in ontslag voor wethouders Peter Pot van A’82 en Piet IJnsen van ABA. In de vergadering van 15 januari werd diezelfde Piet IJnsen weer op het pluche gezet en Joop Lodewijks van het CDA als wethouder beëdigd. A’82 had het nakijken en zit de tijd tot aan de gemeenteraadsverkiezingen in de oppositie.

Als alle langzittende raadsleden opstappen, maakt Teuben ook plaats voor nieuw politiek talent, beloofde hij aan Omrop Fryslân. Maar alleen dan.

Dossier Gemeenteraadsverkiezingen 2018

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *