Nieuw dieptepunt in eilander politiek

BALLUM – “Een nieuw dieptepunt in politiek Ameland.” Zo noemde scheidend wethouder Peter Pot maandagavond de ontwikkelingen in het eilander gemeentebestuur. Hij moest in de media lezen dat de vier partijen ABA, PvdA, CDA en VVD samen een coalitie gingen vormen. Pas later vond hij het verzoek om af te treden en ruim baan te maken voor een nieuwe coalitie in zijn mailbox. Hij kon niet anders dan 15 januari aan het begin van de extra raadsvergadering zijn ontslag indienen. Had hij dat niet gedaan, dan had Pot een motie aan de broek gekregen waarin met onmiddellijke ingang ontslag werd aangezegd. Zo ver liet Pot het niet komen. Hij diende zijn ontslag in en verliet de vergadering.

De ontslagaanzegging gold ook wethouder Piet IJnsen, maar deze ABA-voorman zat dichter bij het vuur en had de zekerheid dat hij opnieuw benoemd werd. Het ontslag dat hij maandag eerder op de dag schriftelijk indiende deed hem daarom geen pijn.

Niemand van de raadsleden nam de moeite om Pot te bedanken voor zijn inspanningen. Alleen A’82 fractievoorzitter Rudolf Teuben prijst zijn wethouder en roemt zijn frisse kijk en integere houding. “Pot zag al gauw dat de politiek op Ameland niet stabiel is,” zegt Teuben. De belangengroepering trok na een moeizame informatieperiode de wethouder van het vasteland aan. Voorzitter van A’82, Tonny de Jong, had Pot ontmoet in zijn functie van secretariskanselier voor het bisdom Groningen-Leeuwarden. De Jong was betrokken bij de herbouw van de Clemenskerk en leerde Pot kennen. Pot trad op 30 mei 2017 aan als wethouder voor Ameland’82.

“Ik ben benieuwd wat de toekomst zal brengen,” zegt Teuben nog, om er aan toe te voegen: “Ik denk dat wij de enige gemeente zijn die zo verder gaat.” Teuben doelt op de overstap van raadslid Alice de Jong van ABA naar CDA, waarmee de coalitie tussen A’82 en ABA ondermijnd werd. “Wij hebben dat benoemd.” A’82 nam geen genoegen met de toezegging van loyaliteit van het raadslid dat met het hart al bij een andere partij is. “Wij hadden een pact dat ‘Daadkracht met Vertrouwen' heette,” zegt Teuben over de afspraak die in mei 2017 gemaakt werd tussen A’82 en ABA. “Nou, dat hebben we geweten! Er is geen spaan van overgebleven!”

Een onderbouwing op schrift van de nieuwe coalitie is er (nog) niet. Er is geen mooie titel, geen motto, er zijn geen wensen, hopen en verlangens op schrift gesteld. Er is een verklaring van de vier coalitiegenoten met daarin de opmerking dat het onwenselijk is dat belangrijke dossiers geparkeerd worden tot na de verkiezingen. Dat is voor Ameland niet wenselijk, voor het ambtelijk apparaat niet en niet voor externe belanghebbenden. Ook willen de vier burgemeester Albert de Hoop niet belasten met de werkzaamheden van een onvolledig college.

De hoofdpijndossiers van vorig jaar liggen er nog steeds. Alleen in het dossier woningbouw is vooruitgang geboekt. Het wellnessplan is nog niet afgetikt, plan De Hagen is er alleen maar gecompliceerder op geworden en plan De Stelp is nog in de onderzoeksfase.

Het nieuwe college begint in de periode dat de verkiezingscampagnes voor de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart op stoom beginnen te raken. Op 5 februari moeten de kandidatenlijsten ingeleverd zijn op het gemeentehuis. Dan wordt duidelijk wie op welke lijst op welke plaats staat. Op 17 maart staat er een verkiezingsdebat in De Toel op het programma, georganiseerd door de Lokale Omroep Ameland. Voorafgaand aan dat debat besteedt de LOA via lijsttrekkersdebatten en nummers twee debatten aandacht aan de eilander politiek.

Dossier Gemeenteraadsverkiezingen 2018

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *