Sociale Fractie Ameland in 2022

BALLUM – De gemeenteraadsverkiezingen liggen in het verschiet. Op 16 maart 2022 mogen we weer naar de stembus. In aanloop naar dat feest der democratie besteedt PA regelmatig aandacht aan de partijen en fracties die een gooi doen naar een zetel. Vandaag is de beurt aan Sociale Fractie Ameland (SFA) met als gemeenraadslid Irma Marinus.

Irma Marinus van Sociale Fractie Ameland, voorheen PvdA Ameland

Voor Irma Marinus geen twijfel of ze terugkomt in de raad van Ameland. Het antwoord is "Nee". De reden is duidelijk: ze stelt zich niet nog eens verkiesbaar. Dat betekent tegelijkertijd dat de SFA verdwijnt uit de raad.

Marinus: “Nee, de SFA blijft niet bestaan. Destijds moest ik als eenmansfractie een naam hebben, dit is toen de Sociale Fractie Ameland geworden. Geen partij dus alleen een fractie.” SFA ontstond in de pariode na de eerste week van januari 2020, na een vertrouwensbreuk tussen het raadslid, de PvdA wethouder en het PvdA bestuur. Marinus stapte daarop uit de lokale PvdA en ging als eenvrouwsfractie verder in het lokale gemeentebestuur.

Met de PvdA heeft zij sindsdien geen contacten meer gehad. “Heel jammer, maar het is nu eenmaal niet anders. Ik hoop dat ze goede verkiezingen hebben en dat er weer een sociale partij in de raad komt.”

Over wat ze heeft bereikt kijkt het raadslid met enige trots en wat spijt terug: ”Er is zeker de afgelopen vier jaar het een en ander bereikt; denk alleen maar aan de woningbouw. Dat is toch iets waar we met elkaar trots op mogen zijn. Wel was het leuk geweest als er ook een tiny house project was opgestart, maar je kunt niet alles hebben.

Marinus is ook tevreden dat De nieuwe Stelp zijn beslag begint te krijgen. Ze vindt het heel belangrijk dat deze zorg op Ameland blijft. “We mogen deze zorg dan ook absoluut niet verliezen, net trouwens als alle andere zorg op Ameland. Die mag ook wel eens worden benoemd! Jammer is het wel dat begeleid wonen, wat ik ook heel belangrijk vind, niet van de grond komt.”

Het SFA-raadslid is gemengd tevreden over haar afgelopen raadsperiode: “Ik heb wel eens betere raadsperiodes gehad. Het was niet de meest gemakkelijke als eenling zonder partij. Je bereikt toch minder in je eentje. Maar in zijn totaliteit ook niet slecht. Op diverse onderwerpen kon ik toch in meer of mindere mate mijn steentje bijdragen, gelukkig. De eerste twee jaar als raadslid namens de PvdA binnen de coalitie en daarna als SFA. Ook corona heeft natuurlijk de afgelopen twee jaar een grote stempel gedrukt op alles.” Het had zijn effect op de onderwerpen die ter tafel kwamen en zeker op de manier van omgaan met elkaar. Raadsvergaderingen vonden aangepast plaats, zonder publiek en met mondkapjes en spatschermen en een aantal keren werd er zelfs digitaal vergaderd. Dat vond Marinus best pittig en bemoeilijkte wat haar betreft soms het contact en overleg.

“Na 10 jaar officieel raadslid te zijn geweest (in 2012 heb ik het stokje overgenomen van Tineke Hemminga) en daarvoor 2 jaar de commissies te hebben gedaan vind ik het na 12 jaar mooi geweest. Ik heb het al die jaren met veel plezier, inzet en betrokkenheid gedaan. Tijden zijn veranderd, Ameland verandert, het is op een gegeven moment tijd voor andere mensen om plaats te nemen in de raad. De jeugd heeft tenslotte de toekomst en zal hier dan ook vorm aan moeten geven.”

tik Irma Marinus in bij ZOEKEN om meer te lezen waar zij een vinger in de Amelander pap heeft gehad

Dossier Gemeenteraadsverkiezingen 2022

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *