Rivalen Ameland worden zusters

BALLUM – Piet IJnsen (ABA) en Dirk Brouwer (A’82) lichten hun coalitieakkoord toe. Wat jarenlang rivalen waren noemt elkaar nu ‘zusterpartij’. “Constructief” en “voortvarend”, dat zijn begrippen die meermalen langskomen tijdens de raadsvergadering van dinsdag 30 mei. De twee coalitiepartijen stelden een akkoord op met een aantal speerpunten: ouderenzorg, woningbouw, De Hagen en Plan Westers. Dat moeten de vier onderwerpen worden die de nieuwe coalitie in de korte zittingsperiode tot 21 maart 2018 tot een goed einde wil brengen. Met ‘Daadkracht met Vertrouwen’.

Al voor de informateurs Joop Lodewijks en Albert van Barneveld de opdracht teruggaven, hadden de twee ‘zusterpartijen’ gesprekken met elkaar. Bij de formatie in 2014 liep het daar fout. Meer dan een half uur had A’82 destijds niet nodig om ABA buiten de deur te krijgen. Het zette kwaad bloed en dat was in de afgelopen jaren te merken aan de sfeer in de raad, die soms ronduit grimmig en onplezierig genoemd kan worden. Om die plooien glad te strijden “heeft aardig voeten in aarde gehad,” vertelt Brouwer. De strijkbout moet heet zijn geweest: de plooien irriteren niet meer, zweren IJnsen en Brouwer.

Buiten de informateurs om gingen A’82 en ABA in april en begin mei met elkaar in gesprek. Lodewijks en Van Barneveld hadden wat de twee belangengroeperingen betreft te weinig energie gestoken in het onderzoek naar een mogelijk coalitie van de twee grootste partijen. Daarom gingen ABA en A’82 zelf maar aan de slag.

De politieke impasse ontstond na het ontslag van Will Bakema op 3 april. Dossier De Hagen deed de oud-wethouder de das om. Een kwestie waarbij een dissident ABA-raadslid het eerste dominosteentje een zet gaf door anders te stemmen dan de meerderheid van haar fractie. Door Alice de Jong’s tegenstem ging het plan van de parkeerplaats aan De Hagen niet door, bleven de vier huisjes staan en kreeg de buurt alsnog gelijk met haar bezwaar. Een bijzonder besluit van de raad keerde zich tegen het college.

Het bestuur van Ameland lag sinds 3 april meer onder vuur dan ooit. De sfeer in de raadszaal was om te snijden en op publieke platforms was commentaar van burgers niet van de lucht. “Het is niet best waar wij als bestuurders voor worden uitgemaakt,” moet Brouwer nog even zijn verontwaardiging kwijt. Hij heeft zelf geen Facebook, maar hoort van zijn partijgenoten natuurlijk wel wat er allemaal aan reacties wordt gepost. “Niet best!”

De nieuwe coalitie krijgt de steun van de raad. “Het borduurt voort op het akkoord dat er lag,” wil Jeroen de Jong (CDA) nog even gezegd hebben. Hij vindt ABA en A’82 een “wondere combinatie.” Ook vindt hij het jammer dat Peter Pot, wethouder namens A’82, niet op Ameland gaat wonen. Hij moet wel voeling met het eiland houden, meent de CDA-woordvoerder.

Piet IJnsen – hij is weer wethouder – is content met de coalitie: “De landelijke politiek zou er een voorbeeld aan kunnen nemen.”

Dossier Gemeenteraadsverkiezing 2018

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *