Integriteitscan voor nieuwe wethouders Ameland

BALLUM – Gemeente Ameland heeft twee nieuwe wethouders: Piet IJnsen namens Algemeen Belang Ameland en Peter Pot namens Ameland’82. De twee zijn dinsdagavond tijdens de raadsvergadering beëdigd.

Even dreigde het nog spaak te lopen door een amendement van het CDA. De christelijke raadsfractie zag liever dat er eerst een integriteitscan van de beoogd wethouders zou worden gemaakt, om zeker te zijn dat de twee vrij zijn van belangenverstrengelingen. Na de gemeenteraadsverkiezingen van 2014 heeft de raad afgesproken, dat opnieuw aan te stellen wethouders eerst worden beoordeeld op integriteit. “Een integriteitscan geeft meer inzicht dan het beoordelen van de geloofsbrieven,” beveelt Jeroen de Jong zijn amendement aan. Het voorstel van De Jong komt niet als donderslag bij heldere hemel. In Ballum viel het begrip integriteit wel vaker en werd er al eens een onderzoek gedaan a raison van 20.000 euro.

Nu kiest de raad voor een pragmatische aanpak. De wethouders worden voor een korte tijd benoemd; in maart 2018 zijn er weer gemeenteraadsverkiezingen en daarna is het nog maar de vraag of het ABA en A’82 gegeven is een wethouder te leveren. Dirk Brouwer (A’82) pleit voor voortvarendheid en Irma Marinus (PvdA) wil ook liever nú de wethouders beëdigen en snel uit de bestuurlijke impasse komen. Met zo’n integriteitonderzoek ben je gauw weer zes weken verder. Marinus: “Op dit moment hoeven we dat onderzoek niet.” André Tuil (VVD) noemt fijntjes dat de zittingsperiode van de wethouders niet uitmaakt: “Wethouders voor 10 maanden en voor 4 jaar moeten even integer zijn.”

Voorzitter burgemeester Albert de Hoop haalt voormalig minister Ien Dales maar eens aan. Dales stond voor integriteit en zei ooit: “Een beetje integer bestaat niet.” Naar haar werd de Ien Dales Integriteitsaward genoemd, die jaarlijks wordt uitgereikt.

Uiteindelijk wordt het CDA-amendement gewijzigd aangenomen: de wethouders moeten na hun beëdiging door de scan.

⇒ tik Integriteit in bij ZOEKEN om meer over deze kwaliteit te lezen

Dossier Gemeenteraadsverkiezing 2018

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *