Ontslag verleend aan twee wethouders Ameland

BALLUM – Gisteravond is aan twee wethouders ontslag verleend. Linda van der Deen heeft een nieuwe baan in Dokkum en verlaat daarom de Amelander raad en het eiland. “Het is een vreemd gevoel om hier voor het laatst te zitten,” zei de afscheidnemende wethouder. Ze heeft drie jaar met hart en ziel aan het sociaal domein gewerkt. Dat ze vertrekt was haar eigen keus. Van der Deen wenst de raad alle wijsheid toe in de nog te nemen besluiten. Burgemeester Albert Hoop prees haar keiharde werken. “Je hebt het uitstekend gedaan!” Ook van de fracties die de afgelopen drie jaar samen met de VVD de coalitie vormden kreeg ze lovende worden.

Nico Oud had gistermorgen pas zijn ontslagbrief ingeleverd. Nu er een coalitie is gevormd tussen ABA en A’82 is er voor de CDA-wethouder geen plek meer in het college. Hij verliest daardoor zijn baan. De laatste twee maanden waren heel vervelend, zegt een emotionele Oud. Het had te maken met het ontslag van collega Will Bakema en Oud heeft zich speelbal gevoeld. Door de motie van wantrouwen die op 3 april klaar lag zag Bakema zich genoodzaakt zijn ontslag in te dienen en daardoor wankelde ook de positie van Oud. De motie werd uiteindelijk niet ingediend, maar het kwaad was al geschied. “Daar ben ik heel boos over geweest!” Dat zijn eigen CDA-fractie de motie van wantrouwen steunde, die tot het Amelander bestuursdebacle leidde, neemt hij zijn politieke vrienden erg kwalijk. Het voelde als “messen in de rug”.

Oud geeft de complimenten aan Piet IJnsen van ABA, die heeft bereikt wat hij wilde: wethouder worden.

Respect, dat heeft de wethouder wel eens gemist van de raadsleden. Hij kreeg het wel van zijn collega collegeleden en van de ambtelijke organisatie.

Burgemeester Albert de Hoop heeft 11 jaar met Oud als wethouder samengewerkt. “Het was een feest!” concludeert De Hoop over die periode. De wethouder heeft een achtergrond van slager en visboer. De Hoop: “Als je 11 jaar een gemeente hebt bestuurd, dan ben je geslaagd voor alle diploma’s!” De burgemeester concludeert dat het ontslag voor Oud persoonlijk triest is. “Neem eerst een tijd rust,” adviseert hij, “Je hebt de gemeenschap veel te bieden."

Jeroen de Jong roemt Oud zijn successen: de reconstructie van de dorpen, duurzaamheid, wegen en veerdam. “Jammer dat we op deze manier afscheid moeten nemen.” Ook Dirk Brouwer van A’82 spreekt van “Jammer.” Hij had Oud en Bakema een vertrek door de voordeur gegund. “Misschien hadden we meer moeten doen om dit te voorkomen." En ook: "Er komt wel weer een tijd dat we kunnen lachen. Nu is er niet zoveel te lachen.”

Linda van der Deen, tot slot, over haar collega: “Ik heb je leren kennen als een van de meest betrouwbare mannen van de wereld. Je zegt wat je doet en doet wat je zegt.”

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *