Rechter verbiedt werk aan Strand Ballum

BALLUM – Vrienden van Strand Ballum zijn uiterst verbaasd en teleurgesteld over de uitspraak van de rechter. De voorzieningenrechter honoreerde het verzoek van Stichting De Faunabescherming om een voorlopige voorziening te treffen. Feitelijk betekent dit dat het verplaatsen van zand op strand Ballum voor dit moment verboden wordt. De Vrienden stonden in de startblokken om ter hoogte van het strandpaviljoen bij Ballum een aangenaam gebied te maken met schoon wit zand, net als ze vanaf 2011 verschillende malen hadden gedaan. Zaterdag 8 mei 2021 mag het niet. De provincie moet zich eerst buigen over de kwestie en beoordelen of niet toch een vergunning nodig is. Daar gaat dan een onderzoek aan vooraf. Dat kan diverse weken in beslag nemen en het is de vraag of er een provinciaal besluit komt vóór de start van het zomerseizoen. Als het strand te druk is willen de Vrienden niet meer met zand rijden, zegt Foppe Offeringa namens de club. Hij wil het voor de drukte gedaan hebben, zodat er weer een heel seizoen kan worden genoten.

Menselijke maat

Offeringa begrijpt niet waar opeens het bezwaar vandaan komt. De Vrienden overleggen al jaren met een lokale ecoloog, Rijkswaterstaat, de FUMO (Fryske Utfieringstsjinst Miljeu en Omjouwing) en de provincie en weten zich gesteund door de gemeente. Regels zijn bedacht om de natuur te beschermen, maar de zandauto’s rijden helemaal niet door het Groene Strand en verstoren geen broedvogels. Daar kijken ze juist goed voor uit. “Het is totaal uit perspectief gerukt,” zegt Offeringa. “We walsen geen stuk natuurgebied plat.” In al die jaren dat ze in het voorjaar het strand aanpakken hebben ze nooit zo’n bezwaar gehad. De Faunabescherming heeft ook geen contact met de Vriendenclub gezocht. Het stoort de Ballumer dat er volledig voorbij wordt gegaan aan de menselijke maat.

Drukker op het strand

Ameland staat bekend om z’n stranden en een van die stranden is het Ballumer strand. Ooit was dat het mooiste strand van Ameland. Op dat mooiste strand van weleer willen de Vrienden een klein stukje voortborduren. Ze hadden het plan om 18 m³ zand per strekkende meter aan te brengen ongeveer ter hoogte van de strandovergang. Het doel is om Amelanders en toeristen op het strand te kunnen ontvangen en laat dat nu net het doel van alle Amelander stranden zijn. Nu, volgens de uitspraak van de voorzieningenrechter, is het alsof een keurig Ballumer strand heel veel mensen aantrekt, waardoor het vele malen drukker gaat worden op het eiland. “Offeringa: “Wij snappen hier helemaal niks van.”

Vergunning

De Faunabescherming waakt over de bontbekplevier, strandplevier en dwergstern, waarvan provincie en de andere partijen die de Vrienden jaarlijks consulteren zeggen dat die vogels geen strobreed in de weg wordt gelegd. Door het bezwaar van De Faunabescherming moet de provincie nu eerst de activiteiten langs de lat van de Natuurbeschermingswet leggen en beoordelen of het werk vergunningplichtig is en als dat zo is moeten de Vrienden een vergunning aanvragen.

Harm Niesen van De Faunabescherming is zeer content met de uitspraak van de voorzieningenrechter. Hij had er eerlijk gezegd niet eens op gerekend dat het zo zou uitpakken. Laat nu de provincie eerst maar eens uitzoeken hoe het zit met die vergunning. Niesen gaat opgewekt het weekend in.

Goede bedoelingen

Zaterdag zou de Vriendenclub met alle goede bedoelingen, gedragen door een grote club vrijwilligers, aan de slag. Dat wordt hem nu niet. Het oordeel van de rechter sloeg vrijdagmiddag om 16:00 uur die deur dicht.

⇒ lees hier Vrienden Strand Ballum staan voor historisch gebruik

⇒ De vriendenclub zorgt al jaren voor het strand. Lees hier Ballum maakt eigenhandig Ballum Beach en bekijk het filmpje

U las dit bericht gratis. U kunt uw waardering laten blijken door een kleine bijdrage te storten. Klik op de Doneer button of zie hier voor meer informatie.
Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *