Ballum maakt eigenhandig Ballum Beach

BALLUM – Met elf trekkers, drie shovels, drie kranen en een bulldozer schoven vrijwilligers en de Vrienden van het Ballumer Badstrand een schoon strand bij Ballum. Drie dagen lang haalden ze zand van de zandbank voor paal 8.400, om de sliblaag tussen paal 7 en paal 8 met een laag schoon zand te bedekken en een dam van bank naar strand op te werpen. Duizenden kubieke meters zand werd over een lengte van een kilometer, 75 meter breed en veertig centimeter hoog als het nieuwe Ballumer strand voor de duinen gelegd. Al het werk werd door vrijwilligers gedaan en het materieel werd kosteloos ter beschikking gesteld. De kosten van de diesel worden door een sponsor betaald. “Er is wel 12.000 kubieke meter zand verzet,” zegt uitvoerder Dirk Visser, die op persoonlijke titel en als vrijwilliger aanwezig is.

Sinds de vorming van de zandhaak op de noordwestpunt van Ameland ontbeert Ballum een strand waar je zonder drijfzand en modder kunt recreëren. De Ballumers wilden hun badstrand, eens het mooiste strand van Ameland, terug en hebben de handen ineen geslagen. Ze overlegden met gemeente en natuurclubs en kregen alle neuzen dezelfde kant op: neuzen die vanaf zaterdag 7 mei geen stinkstrand meer ruiken. Vijftien jaar geleden werd er al een dergelijke oplossing geopperd voor de modderpoel bij Ballum en eindelijk is het er van gekomen.

Al die jaren kon de natuur haar gang gaan en had Ballum een uiterst interessant en fenomenaal  natuurverschijnsel langs de Noordzee liggen. Ook mooi, maar geen badstrand.

De mannen, ze kwamen van oost en west om te helpen, zijn niet bang dat al het zand bij de eerste de beste storm door de golven wordt meegenomen. Een beetje zand zal na een storm verdwijnen, maar de Vrienden van het Ballumer Badstrand hopen, dat dit terechtkomt in de geul, die nog steeds een slibbodem heeft. Ballum heeft nu ter hoogte van het strandpaviljoen een speelstrand met het mooiste witte zand van het eiland en iets oostelijk, bij paal 7.600, kun je brandingzwemmen. De naam Belevingsstrand Ballum circuleert al: een strand waar je garnalen kunt kruien, kokkels vindt, zandkastelen bouwt, in de branding kunt zwemmen, op je handdoekje ligt, wandelt èn desgewenst een modderbad kunt nemen. Met al die facetten op een paar kilometer strand onderscheidt Belevingsstrand Ballum zich van de andere, ook mooie, badstranden van Ameland.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *