Monument Vermaningspad geen recreatiewoning

Geplaatst op: 08 mei 2021 - Categorie: Gemeente & Politiek

Vermaningspad 6 - Foto Gemeente Ameland

BALLUM – De strijd is al enkele jaren gaande, met de vorige en met de huidige eigenaar van een monumentaal pand aan het Vermaningspad nummer 6 in Nes, ook wel Freulehuuske genoemd. Een rijksmonument van cultuurhistorische waarde. Eigenaar H. Hofker wil het huis gebruiken als recreatiewoning en de gemeente wil het niet hebben. Al in mei 2017 werd de vorige eigenaar een dwangsom opgelegd vanwege strijdig gebruik van de woning. De gemeente kreeg bezwaren aan de broek, er werd een voorlopige voorziening aangevraagd en een beroep ingediend door de toenmalige eigenaar, maar die kreeg keer op keer nul op het request. De woning werd uiteindelijk verkocht, maar daarmee was de kwestie nog niet afgedaan. De nieuwe eigenaar verhuurde het huis ook recreatief. In maart 2020 werd een dwangsom opgelegd waartegen weer bezwaar werd ingediend. Ook dat bezwaar werd ongegrond verklaard en ook de nieuwe eigenaar stapte naar de rechter. Uiteindelijk ligt er een verzoek om het bestemmingsplan te wijzigen, waar de gemeenteraad over moet beslissen.

Handhaven
“Niet aan beginnen,” zegt VVD-raadslid Jeppe Groenewold, “want dan komen er meer aanvragen.” Raadslid Jan Wijnberg van Algemeen Belang Ameland is het met hem eens. “Handhaven op recreatieve verhuur,” stelt hij.
Wethouder Theo Faber vindt het vreemd dat de aanvraag binnenkwam. Het gemeentelijke beleid is immers duidelijk. De gemeente staat het recreatief gebruiken van woningen die voor permanente bewoning bedoeld zijn niet toe en handhaaft daar actief op. Alleen eigenaren van panden die onder het overgangsrecht vallen of waarvan de eigenaar in bezit is van een tijdelijke onttrekkingsvergunning, waarbij veelal vererving een rol speelt, worden met rust gelaten.

Leefbaarheid in de dorpen
Ruimte voor woningbouw is schaars op Ameland en de mogelijkheden voor nieuwbouw zijn beperkt. Daarom is het belangrijk de bestemming van bestaande woningen zoveel mogelijk te handhaven. Ook hecht de gemeente aan leefbaarheid in de dorpen.
Faber: “Dit loopt hoog op.” De bestuurlijke boetes die al zijn uitgedeeld betreffen vrij hoge bedragen. “Desondanks ging men toch door met het gebruik.” Bij de rechter is nu voor de eigenaar niets meer te halen, denkt Faber. “Bijzonder dat ze het zover laten komen.” De strijdigheid begon toen het huis overging van moeder op zoon. Op dat moment verviel de persoonsgebonden beschikking. De familie dacht een oplossing gevonden te hebben door het pand terug te verkopen aan de ouders. “Maar zo werkt het niet,” zegt Faber. “Het is een goeie zaak dat deze instrumenten enkele decennia terug zijn ingezet. Anders hadden de dorpen er heel anders uitgezien.”

Eén lijn
De gemeenteraad neemt in de eerstvolgende raadsvergadering een besluit, maar na deze commissievergadering is al duidelijk dat de familie geen recreatieve bestemming krijgt voor Vermaningspad 6. Raad en college zitten op één lijn.

bekijk hier het Freulehuuske

U las dit bericht naar aanleiding van de vergadering van de Amelander gemeenteraad gratis. U kunt uw waardering laten blijken door een kleine bijdrage te storten. Klik op de Doneer button of zie hier voor meer informatie.

Naar nieuwsoverzicht
Ads door PA
Gesponsorde links:
Hier adverteren?