Rattenplaag niet onder controle

Geplaatst op: 08 mei 2021 - Categorie: Gemeente & Politiek

Rat op de Verbindingsweg - Foto Persbureau AmelandRat op de Verbindingsweg - Foto Persbureau Ameland

BALLUM – “Verder lijkt de rattenplaag niet onder controle, het verkeer heeft hier geen hinder van maar de natuur wel.” Wat doet de gemeente daar aan? Het is een van de vragen die William de Jong van AmelandEén aan het college van burgemeester en wethouders stelt in de raadscommissievergadering. Geen populair onderwerp, maar wel noodzakelijk dat er aandacht aan wordt geschonken, vindt ook AmelandEén. En het is noodzakelijk dat er actie wordt ondernomen. Er huizen te veel ratten op Ameland. Ze zitten tussen de basaltblokken aan de rand van de dijk en ze roven in het veld nesten leeg. Zelfs op de veerdam heeft Wagenborg er last van, getuige de rattenvangdoosjes naast het wachtlokaal.

Het bestrijden van ongedierte in de openbare ruimte is geen officiële taak van de gemeente, schrijft de gemeente. Alleen als de volksgezondheid in gevaar dreigt te komen komt de gemeente in actie. Bijvoorbeeld als de overlast door het ongedierte zo ernstig is dat een hele buurt of wijk risico loopt op ziekten.
Verder worden er aan de ratten in de raadscommissievergadering niet veel woorden vuil gemaakt. Burgemeester Leo Pieter Stoel is uiterst summier in zijn beantwoording. Er is overleg met terreinbeheerders, dat is wat Stoel laat weten. En eigenlijk zijn het ook de terreinbeheerders die er over gaan. Stoel: “Maatregelen zijn onderweg.”

Wie ongedierte in openbaar gebied ontdekt kan de gemeente bellen: 0519- 555 555.

Wie ongedierte op particulier terrein ontwaart moet contact opnemen met een erkend bedrijf voor ongedierte- of plaagdierenbestrijding.

Naar nieuwsoverzicht
Ads door PA
Gesponsorde links:
Hier adverteren?