Vrienden Strand Ballum staan voor historisch gebruik

BALLUM – Vrienden van Strand Ballum, de vriendclub die zich al 10 jaar jaarlijks inzet om bij Ballum een strand te maken waar het lekker recreëren is, staan voor hun zaak. Ze willen zaterdag 8 mei weer aan de slag. “Wij Vrienden van Strand Ballum zijn en blijven van mening dat we zorgvuldig omgaan met badstrand Ballum,” zegt woordvoerder Foppe Offeringa van de vriendenclub. “Daarom zetten wij ons dan ook al jaren in voor een veilig en schoon stukje strand waardoor dit gebruik beschikbaar blijft.” Vanuit het oogpunt van historisch gebruik en om huidig gebruik mogelijk te maken creëren de vrienden eigenhandig een strand dat het waard is om badstrand genoemd te worden.

De zandhaak

Strand Ballum kampt al decennia met de gevolgen van een natuurlijk fenomeen, de vorming van een zandhaak, gepaard gaande met een geul en een slikkig gebied. Recreanten zien liever een breed en schoon zandstrand zonder muggen en stank. Ballum had eens het mooiste en breedste strand van Ameland, maar mag zich nu al jaren niet meer badstrand noemen. Deze week zijn de jaarlijkse Blauwe Vlaggen uitgedeeld en op het eiland mogen drie badstranden de Blauwe Vlag weer hijsen. Strand Ballum ontbreekt in dat rijtje.

Zaterdag klimmen de Vrienden van Strand Ballum weer op hun zandhappers en bakkies om tonnen zand te verplaatsen en een gebied aan te leggen waar de kinderen veilig kunnen spelen.

Faunabescherming

Faunabescherming kijkt heel anders tegen de zaak aan. Een enorme zandverplaatsing, vlakbij het Groene Strand, vinden ze onverantwoord. De werkzaamheden van de Vrienden zijn illegaal, zegt Faunabescherming, en leveren een heleboel verstoring op.

Burgemeester Leo Pieter Stoel staat de zandverplaatsing toe. Hij meent dat het niet schadelijk is voor het gebied en dat er voldoende rekening wordt gehouden met de broedvogels ter plaatse.

Oordeel van de rechter

Woordvoerder Harm Niesen van Faunabescherming zit op hete kolen. Hij wacht op een oordeel van de rechter. Dat zou vandaag moeten komen, want morgen al willen de Vrienden aan de slag.

Niesen hoopt dat de rechter gaat schorsen en tijd neemt voor een passende beoordeling van het project. Bij zo’n schorsing mogen de Vrienden niet aan de slag en volgt een onderzoek op basis waarvan de rechter dan zijn finale oordeel kan vellen. Of het zover komt moet vandaag blijken. Niesen had vanmorgen nog geen bericht van de rechter binnen.

⇒ De vriendenclub zorgt al jaren voor het strand. Lees hier Ballum maakt eigenhandig Ballum Beach en bekijk het filmpje

U las dit bericht gratis. U kunt uw waardering laten blijken door een kleine bijdrage te storten. Klik op de Doneer button of zie hier voor meer informatie.
Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18269

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *