Oude melkfabriek weer onder aandacht

BALLUM – De oude melkfabriek, waar Theo Faber zijn bedrijf in heeft gevestigd, is weer onder de aandacht van het gemeentebestuur. Jur de Vries heeft mooie plannen voor het pand, maar vorig jaar kreeg hij bij de gemeente geen voet tussen de deur. De Vries is overtuigd van zijn plan en brengt het opnieuw onder de aandacht van de gemeente.

Jur de Vries wil een deel van het pand ontwikkelen als personeelshuisvesting, waar een huismeester de orde en netheid in de gaten houdt. In de achtertuin is ruimte voor een loods en de bouwmarkt beneden blijft bestaan. De smederij verdwijnt, de garage is al weg. Het aardige van het plan is dat De Vries de zuivelfabriek wil herstellen en ook het fenomeen melkontvangst nieuw leven in wil blazen, inclusief melkbussen die door de truck van opa Jur de Vries naar de fabriek worden gebracht. De ambachtelijke zuivelfabriek met proeflokaal, laboratorium en workshop-ruimte kan zich aansluiten bij het Amelands Product. Het gehele verwerkingsproces van de melk is door de bezoeker te volgen. Daarmee heeft Ameland er industrieel erfgoed, een attractie en personeelshuisvesting bij. De Vries wil zelfs de schoorsteenpijp herstellen, met de stoomfluit die het sein is voor de voerlui om hun paarden uit het land te halen voor de lancering van de paardenreddingboot. “Win-win-win” noemt De Vries zijn plan.

Burgemeester Gerard van Klaveren reageert op De Vries' ingezonden brief die tijdens de raadsvergadering van 25 februari werd behandeld. Hij doet dat in de plaats van verantwoordelijk wethouder Theo Faber. De wethouder is persoonlijk betrokken, het pand is van zijn vader. Van Klaveren pleit voor het opstellen van een gebiedsvisie om te kijken hoe het plan zich tot de omgeving verhoudt. “Om vervolgens te kijken hoe we dit gaan inkleden.” De deur voor het zuivelfabriekproject blijft op een kier staan. Sommige raadsleden hebben er wel oren naar en spreken dat ook uit. Jeppe Groenewold (VVD): "Leuk plan, ik hoop dat het een kans krijgt." Dat vinden ook Irma Marinus (PvdA) en Jan Wijnberg (ABA). 

lees hier het verhaal De geur van heet water

 

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *