Manke raad regeert Ameland

BALLUM – Een manke gemeenteraad vergadert vanavond in het gemeentehuis te Ballum. Er ontbreken zeker twee volksvertegenwoordigers.

Dirk Brouwer van Ameland ’82 zit uitgeblust thuis. De ontwikkelingen in het eilandbestuur en zijn nevenactiviteiten hebben teveel van het raadslid uit Buren gevraagd. Hij moet even rust nemen en verwacht na de zomer weer paraat te staan. Dat betekent dat A’82 het met een raadslid minder moet doen vanavond. Tijdens een raadsperiode kunnen raadsleden niet vervangen worden, tenzij duidelijk is dat afwezigheid lang gaat duren. Dan is er in de Gemeentewet de mogelijkheid een raadslid te vervangen voor maximaal 16 weken. Mocht Brouwer langere tijd nodig hebben om te herstellen dan kan eventuele vervanging niet eerder worden geregeld dan in de vergadering van augustus, na het reces.

Coalitiepartner Algemeen Belang Ameland heeft een raadslid ingeleverd door Piet IJnsen naar voren te schuiven als wethouder. Jan Wijnberg neemt het fractievoorzitterschap op zich en voor de lege stoel naast hem wordt naar een kandidaat gezocht. Griffier Jacqueline Metz volgt daarbij de kieslijst en iedere kandidaat die wordt aangesproken heeft formeel 28 dagen om zich te beraden. Mocht een kandidaat toch niet zitting willen nemen in de raad dan gaat de griffier naar de volgende op de lijst. Voor vanavond is er in ieder geval nog geen nieuw raadslid, meldt de griffier. In aanmerking komen Jan Jaap Blokker, Fransiska Beijaard, Dennis Willem Engels, Bjorn Wijnberg en Jeroen Leystra.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *