Kop in de nek bij reebeheer Ameland

NES – Wildbeheereenheid Ameland (WBE) heeft de kop in de nek gegooid. De jagers van de 80 leden tellende WBE beheren even niet de reestand. Ze zijn ontstemd over het Faunabeheerplan Ree van de Faunabeheheereenheid Fryslân (FBE). Het onderwerp staat hoog op de agenda, nu deze week weer twee ongelukken plaatsvonden waarbij twee reeën werden gedood en de auto’s volledig in de kreukels konden worden afgevoerd.

Zones en hot spots

FBE wil volgens vorig jaar ingezet beleid dat er alleen dieren worden afgeschoten die de verkeersveiligheid in gevaar brengen. Daarvoor zijn zones aangemerkt waar geschoten mag worden. Voorzitter Robert Oud van WBE noemt dat ‘hot spots’, plekken waar het ook druk is met mensen en bebouwing. Om daar te gaan schieten ziet hij helemaal niet zitten. Oud noemt als voorbeeld de Zwarteweg, tussen Nes en Buren. Daar steekt vaak een ree over en regelmatig met een autobotsing tot gevolg. De golfbaan bij Hollum is ook zo’n plek, zegt hij. “Deer kin je niët skiëte!” Het is er te druk en mensen zouden dat ook niet moeten zien, meent de jager.

Erfenis

Het beleid om alleen daar te schieten waar veel ongelukken voorkomen is een erfenis van de vorige voorzitter van FBE Gijs Wouters, weet Oud. Hij bracht de WBE op oudejaarsdag in kennis van het nieuwe beleid en stapte de volgende dag, 1 januari 2021 op. Sindsdien is er op Ameland geen ree meer beheerd afgeschoten. Wel zijn er inmiddels diverse ongelukken voorgevallen. Deze week nog bij Foppe van de Skorum, aan de Ballumer kant van Nes. Twee drachtige reegeiten sneuvelden en de auto’s waren total loss.

Het Oerd

Volgens het FBE beleid, de provinciale overkoepelende organisatie waarvan de WBE de lokale uitvoerder is, mag er niet geschoten worden op het Oerd. Daar is immers geen gevaar voor de verkeersveiligheid. Slecht plan, vindt Oud. Reeën verplaatsen zich. Dat kon hij de afgelopen periode goed controleren aan de hand van de route die een zwart ree aflegde. Het dier is door zijn melanisme duidelijk herkenbaar, hij heeft wegens overmatig pigment een zwarte vacht. Oud zag hem eerst op het Oerd en een dag later vele kilometers westwaarts. Een ree kan zo 15 kilometers op een nacht lopen.

Reetelling

Er moet worden afgeschoten, zegt Oud, want er zijn veel reeën op Ameland. Volgens de laatste reetelling in maart lopen er 301, en dat zonder dubbeltellingen. Oud heeft op basis van eigen observaties de mening dat daar rustig 100 bij opgeteld kunnen worden en dat er wel 400 reeën rondlopen op Ameland. Er zouden zeker 75 afgeschoten moeten worden. Dan blijven er genoeg over en kun je als argeloze wandelaar ook nog zo af en toe een ree tegenkomen.

Het werkplan

Vorig jaar heeft adviseur Jacob Swart van Vereniging Het Ree samen met de WBE een werkplan opgesteld, waar de WBE en de beheerorganisaties op Ameland zich prima in konden vinden. “Een perfect plan,” zegt Oud, maar het kwam in de prullenbak terecht. Swart was er weken mee bezig geweest. Wat Oud betreft bestaat het FBE uit kantoorbaasjes. De mensen van WBE zijn de mannen en vrouwen uit de praktijk, de jagers die het terrein kennen. Oud hoopt dat de FBE door de bocht gaat en de WBE tegemoetkomt.

Groot jachtgebied

Volgens de richtlijn van de FBE mag WBE Ameland dit jaar 34 reeën afschieten. Er is nog niet één geschoten vanwege de hakken in het zand en koppen in de nek. Robbert de Vries, secretaris van Faunabeheereenheid Fryslân meent dat WBE het nieuwe beleid “volstrekt verkeerd beoordeelt.” Het hele gebied bezuiden de duinen, van Hollum tot paal 17, is beheergebied, zegt hij. “Het is aan de jagers om te beoordelen waar ze kunnen jagen, wat verstandig is.”

Provinciaal beleid

Ameland neemt eigenzinnig haar positie in. Het beleid van FBE geldt voor heel Fryslân, zoals dat door de provinciale politiek is goedgekeurd. Gemeente Ameland heeft daarbij als wegbeheerder een verantwoordelijkheid als het gaat om preventie en de WBE als collectief van jagers als het gaat om afschot. En dat werkplan van Swart? Dat was een werkplan dat niet in de prullenbak terecht is gekomen, bezweert De Vries. Het is beoordeeld door de FBE, maar de inhoud was nog teveel op de manier zoals het voorheen ging, toen er nog gestuurd werd op maximum aantal reeën in plaats van op maximum aantal aanrijdingen. Volgens het nieuwe beleid is er maar één grond voor afschot en dat is verkeersveiligheid.

Verkeersveiligheid

De gemeente staat buiten het gekrakeel van WBE met FBE. Wel heeft Ameland al meerdere malen bij de provincie aandacht gevraagd voor het probleem van reeën die op motorkappen belanden. ”Als wegbeheerder wil de gemeente zo weinig mogelijk aanrijdingen De provincie is opdrachtgever van de Faunabeheereenheid en we hopen dat de FBE en Wild Beheer Eenheid op Ameland zo snel mogelijk goede afspraken maken die in de praktijk toepasbaar zijn,” laat de gemeente weten. Tot slot: “Wij hebben op alle plekken waar reeën vaak oversteken waarschuwingsborden en wildspiegels staan.”

⇒ lees hier over het ree met melanisme

⇒ lees hier meer over melanisme

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *