Zwart ree op Ameland

NES – Boswachter Robert Pater deed gisteren een bijzondere waarneming op Ameland: hij zag een zwart ree uit het struweel tevoorschijn komen. De ree is van top tot teen zwart. Het is niet een aparte soort maar een gewone ree met melanisme.

Een dier met melanisme heeft een overmaat aan het pigment melanine, waardoor de vacht er zwart uitziet. Melanisme is het tegenovergestelde van albinisme, waarbij pigment juist ontbreekt en de dieren witte haren hebben in plaats van de bij de soort behorende kleur.

De ree was al eerder gespot, het is een jong van afgelopen jaar. Deze ree is volledig zwart, inclusief de spiegel. "Hij kan zich prima redden en als alles meezit kan ie heel wat jaren mee" zegt boswachter Marjan Veenendaal. Haar collega Robert Pater trof het dier gisteren en zette hem op de film. Het is op Twitter via het account van @Bosw8ter_Robert te zien.

Dat hij op Ameland voorkomt is wel bijzonder. Aan de wal zijn wel vaker zwarte reeën gespot. Als het dier nakomelingen krijgt zijn die waarschijnlijk weer gewoon bruin, want het zwart is niet dominant overerfbaar.

In de Waddenzee zwemmen enkele zwarte zeehonden. Op de Robbenbank is er regelmatig een te spotten. In januari kreeg Zeehondencentrum Pieterburen nog een pup binnen die melanisme bleek te hebben toen hij zijn eerste vacht verloor. Onder zijn lichte puppievacht kwam een pikzwart zeehondje vandaan.

⇒ tik Melanisme in bij ZOEKEN om meer zwarte dieren te zien die in het Waddengebied zijn gespot

⇒ lees hier meer over melanisme

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *