Koffiedrinken voor coalitievorming

BALLUM – De Amelander gemeenteraad is woensdagavond geïnstalleerd. De nieuwe raad bestaat uit vier AmelandEén leden (Theo Faber, William de Jong, Esther Oud, Dirk Metz), drie Algemeen Belang Ameland leden (Piet IJnsen, Jan Wijnberg en Dennis Engels (niet aanwezig)), Han van Heerde van Ameland’82, Ieuwe Jan de Vries van de VVD, Suzanna Twickler van het CDA en Marloes Rijpstra van de PvdA. Voor alle partijen, behalve voor het CDA, zijn dat de leden die het hoogst op de kandidatenlijst stonden. Voor het CDA zit niet de nummer 1 maar de nummer 9 aan. De partij heeft daar goede redenen voor. Lees er hieronder over.

Volle publieke tribune

De raad werd geïnstalleerd met een volle tribune in de raadszaal. Het was voor het eerst sinds de coronapandemie dat er zoveel publiek aanwezig was. Het publiek bestond steunpilaren van de raadsleden en uit raadscommissieleden, die in dezelfde vergadering werden beëdigd. Die commissieleden kunnen wel de raadscommissies bijwonen, maar niet aanzitten bij raadsvergaderingen. De raadsleden waren dinsdagavond, tijdens de raadsvergadering waarin afscheid werd genomen van de raad die in de periode 2018 tot 2022 had gediend, al toegelaten tot de raad. De installatie na een belofte of eed is nodig om ook te mogen functioneren als raad. Die beëdiging vond woensdagavond plaats. Zie het filmpje hieronder of op Ameland Vandaag.

Voorzitters

Burgemeester Leo Pieter Stoel is voorzitter van de raad en woensdag werd er een plaatsvervanger gekozen voor het geval Stoel niet aanwezig kan zijn. Die plaatsvervangend voorzitter is Piet IJnsen geworden. Als zowel Stoel als IJnsen niet voor kan zitten neemt de voorzitter van de raadscommissie, Dirk Metz, die taak waar. Dennis Engels is benoemd tot waarnemend voorzitter van de raadscommissie.

Wethouders

Piet IJnsen en Theo Faber, wethouders van het vorige college, functioneren in de komende raadscommissievergaderingen nog als wethouder tot er een nieuw college is gevormd en er nieuwe wethouders zijn benoemd. In de raadsvergaderingen hebben IJnsen en Faber tijdelijk een dubbelrol van tegelijk raadslid en wethouder.

Coalitievorming

De fracties gaan in de komende tijd een nieuwe coalitie vormen en bepalen wie de nieuwe wethouders worden. “De zaterdag na de verkiezingen hebben we met alle partijen een kop koffie gedronken", vertelde huidige wethouder Theo Faber woensdagavond. "Geconcludeerd is dat we eerst met alle partijen willen werken aan een raadsprogramma. Daarna worden de coalitiebesprekingen opgestart."

Als de wethouders benoemd zijn, komt er voor hen een nieuw raadslid in de plaats. Mochten de grootste twee partijen de wethouder gaan leveren, dan kan dat betekenen dat voor AmelandEén Vera van der Geest-Nagtegaal in de raad komt en voor Algemeen Belang Ameland Robin Oud.

→ lees hier Nummer 9 op lijst CDA wordt raadslid

Dossier Gemeenteraadsverkiezingen 2022

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *