Nummer 9 op lijst CDA wordt raadslid

HOLLUM – Niet de lijsttrekker, niet nummer 2 en ook niet nummer 3 van de kandidatenlijst van CDA Ameland meldt zich als raadslid. Het CDA heeft op basis van de verkiezingsuitslag recht op één raadszetel en de nummer 9 gaat hem bezetten. Suzanna Twickler, tevens voorzitter van het CDA lokaal Ameland bestuur, werpt zich op. De ontwikkelingen binnen het CDA werden aangedreven door een anti-campagne die zijn oorsprong vond in de persoonlijke sfeer. Een familiedrama.

Jeroen de Jong

Nummer 1 Jeroen de Jong trok zich terug. De anti-campagne op Facebook van de ex-echtgenoot van De Jongs partner, is daar debet aan. Die Facebookpost is beschadigend voor de lijsttrekker, voor de nummer 5 op de kandidatenlijst, voor hun kinderen en voor de partij. Daarom is Jeroen de Jong op dit moment niet beschikbaar voor een lijsttrekkersfunctie en voor voortzetting van zijn raadslidmaatschap. Hij blijft wel lid van CDA lokaal Ameland. “Ik kon niet anders dan mijn conclusie trekken”, zegt hij, terwijl hij met Alice Gransbergen even uitwaait en schelpen zoekt op de Ho’n. Verder heeft hij er niet zoveel aan toe te voegen. Gransbergen is de nummer 5 van de CDA-lijst. Zowel zij als De Jong blijven de CDA-fractie met raad en daad bijstaan. Voorlopig alleen achter de schermen. Op de laatste raadsvergadering van de oude raad op 29 maart zal Jeroen de Jong er zijn. Er staat dan een onderwerp op de agenda waar hij nog wel iets over kwijt wil: agendapunt 6 over het Vermaningspad. 

Woensdag 30 maart is de beëdiging van de nieuwe raadsleden

Suzanna Twickler

Suzanna Twickler, woonachtig in Nes, laat weten dat het bestuur afgelopen dagen heeft vergaderd. “En ik ga, zoals het er nu voorstaat, de fractie leiden.” Heru Metz, de nummer 2, voelt zich nog te onervaren. Jeroen de Jong zou speciaal aanblijven om de nummers 2 en 3, Heru Metz en Linda de Jong, in te werken. Jeroen de Jong heeft er al drie termijnen opzitten en wilde eigenlijk na 12 jaar wel stoppen. Juist vanwege die nieuwe kandidaten had hij besloten nog vier jaar door te gaan om hen de kneepjes van het vak te leren. Dat is nu allemaal anders geworden.

“Het bestuur betreurt de stap van Jeroen, want met hem verliezen we veel ervaring”, laat Twickler nog weten. “Uiteindelijk heb ik op verzoek ingestemd om de fractie te gaan leiden.” Suzanna Twickler kreeg 7 voorkeurstemmen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart. Jeroen de Jong kreeg er 92.

De CDA-leden zijn vandaag via de mail op de hoogte gesteld en de mensen zonder mail krijgen een dezer dagen een nieuwsbrief.

Anne de Jong

Lijstduwer Anne de Jong, de nummer 10, is helemaal niet ontevreden over de verkiezingsuitslag. “De verkiezingen maakten ons opnieuw de derde partij. Kon beter maar kon ook minder.” Anne de Jong vindt het beschamend en ook beschadigend wat Theo de Jong, ex-partner van Alice Gransbergen, op social media plaatste. “Nota bene zijn eigen dochter stond op de CDA lijst.” Linda de Jong is de nummer 3. Het was niet alleen voor Jeroen de Jong maar ook voor Alice Gransbergen de druppel die de emmer deed overlopen. Ze willen zich op dit moment even niet voor de publieke zaak inzetten. Anne de Jong kan dat wel begrijpen. Hij is blij dat Suzanna Twickler de handschoen oppakt. “Als ergens een deur sluit, gaat elders wel weer een deur open.” Anne de Jong vermoedt dat de Amelander gemeenteraad een kwaliteitsimpuls krijgt met Twickler als raadslid.

Heru Metz

Heru Metz wordt haar secundant. Hij wordt schaduwraadslid. Eigenlijk, vertelt Metz, hadden ze op twee zetels gerekend en dan had hij samen met Jeroen de Jong de CDA-fractie gevormd en had De Jong hem volgens plan kunnen inwerken. Dat aantal stemmen kreeg het CDA niet. Op basis van de 257 stemmen scoorde de partij een volle zetel met nog 61 reststemmen. Veel te weinig voor een tweede raadslid.

Metz respecteert de beslissing van de lijsttrekker, maar hij schrok er wel van. Ook wist hij vrij snel dat hij niet zonder politieke ervaring de arena wilde betreden. Hij gaat de komende vier jaar als schaduwraadslid aan de slag, zal regelmatig in het gemeentehuis zijn om raadscomissievergaderingen bij te wonen en kan tegelijk bekijken of dit bestuurswerk hem past.

Dossier Gemeenteraadsverkiezingen 2022

En dan nog even dit

Waardeert u het nieuws van PA, doneer dan eens een euro voor dit artikel of voor een van de duizenden andere berichten die op de website en in het archief staan of word Vriend.

Klik hier maar eens >

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *