Plek voor Oekraïners op Ameland

BALLUM – Er is plek voor Oekraïners op Ameland. Op het eiland is tot nu toe voor 26 mensen uit Oekraïne een bed gevonden. Die plekken zijn doorgegeven aan de Veiligheidsregio, die de aanmeldingen controleert op geschiktheid en brandveiligheid. Er is door Veiligheidsregio Fryslân nog geen beroep op de plekken gedaan, zegt burgemeester Leo Pieter Stoel.

De vluchtelingen uit Oekraïne komen in Friesland binnen op de centrale locatie in Heerenveen en vandaaruit wordt gekeken waar plek is. Er wordt verwacht dat er grotere aantallen vluchtelingen zullen aankomen in Nederland en dan wordt de kans ook groter dat er daadwerkelijk gebruik gemaakt worden van de beschikbare plekken op het eiland. Het kan zijn dat er nog meer plekken nodig zijn. Stoel wil eerst zien hoe het met deze 26 plekken gaat en wacht verder de ontwikkelingen af. Het gaat niet alleen om een bed en een dak boven het hoofd, zegt Stoel, maar ook om begeleiding. Om die te kunnen bieden wordt onder meer gesproken met Sociaal Cultureel Werk en met de kerken.

Er zou al een gezin op Ameland zitten. Dat gezin is niet gemeld bij de gemeente, maar dat hoeft ook niet, zegt de burgemeester. Oekraïners zijn vrij om binnen Europa te reizen. De burgemeester denkt te weten waar het gezin onderdak heeft gekregen. Als ze zich nog wel melden dan zal de gemeente klaar voor ze staan, zegt Stoel.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *