Het formatiehoutje van Ameland

BALLUM – Het ging er stevig aan toe, tijdens de raadsvergadering van 8 mei. Over en weer vlogen verwijten over tafel en de ene verklaring haalde de andere uit. Het leidde tot een schorsing en in het gemeentehuis groepten hier en daar gemeentebestuurders bij elkaar. 

Ook in de kamer van de burgemeester, waar een antieke kast tegen de wand staat. Er werd niet alleen op stoelen gezeten maar ook tegen kasten geleund en de antieke liet in het vuur van de discussie een hoekhoutje vallen. Dat houtje werd door de burgemeester het "Formatiehoutje van Ameland" gedoopt en wordt als symbool voor de bestuursperikelen en de oplossing daarvan ingelijst.

Het antieke stukje van het meubel leert de huidige en toekomstige eilandbestuurders hoe kwetsbaar de meest degelijke en ambachtelijk vervaardigde en als erfstuk gekoesterde kast is als er net verkeerde krachten op dat ene hoekje komen te staan. Dan breekt er een stukje af.

Het was een 'vrolijke noot' in een uiterst serieuze vergadering waarin A'82 en ABA te kennen gaven de formatie van een coalitie ter hand te willen nemen. De twee besloten het samen en de voorzitter liet niet overgaan tot stemming. Dat is niet nodig, als de grootste partijen de (in)formatie ter hand nemen.

Burgemeester Albert de Hoop zei wel tot slot: "Iedereen die gezegd heeft aan het bestuur van Ameland te gaan werken moet dat vooral doen."

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *