A’82 en ABA nemen informatie over

BALLUM – De informateurs Joop Lodewijks en Albert van Barneveld kregen in de extra raadsvergadering, die was aangevraagd door A'82 en ABA, de gelegenheid hun informatieproces toe te lichten. Daarna gaven ze hun opdracht terug. Het was hen niet gelukt een coalitie te presenteren die tot aan de verkiezingen van volgend jaar het bestuur van de gemeente op zich neemt.

Beide informateurs adviseerden de raadsleden eens goed in de spiegel te kijken. De spiegel werd een 'dingetje' in de raadsvergadering, hij kwam in verschillende verklaringen terug. Jeppe Groenewold (A'82) was een van de raadsleden die genoeg had van de spiegelbeeldspraak: "Wij hoeven niet in de spiegel te kijken. Dat moeten anderen doen."

Na een korte pauze nam Groenewold nogmaals het woord. A'82 en ABA waren tijdens de schorsing tot overeenstemming gekomen dat zij het informatieproces wilden gaan trekken, nu Lodewijks en Van Barneveld de opdracht hadden teruggegeven. De twee grootste partijen van Ameland gaan morgen meteen aan de slag.

Er vond geen stemming plaats na de mededeling van A'82 en ABA dat ze de informatie overnemen. Een stemming daarover is ook niet nodig. Het formatieproces van een nieuw college kent alleen ongeschreven regels. Na een verkiezing is de ongeschreven regel dat de grootste partij ‘begint’. In dit geval nemen nu de grootste partijen het over.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *